Harry Belafonte (1927-2023)

Harry Belafonte kuoli New Yorkissa tänään tiistaina 25.huhtikuuta kunnioitettavassa 96-vuoden iässä.

Varmasti oli tunnettu Suomessakin ainakin suurten ikäluokkien keskuudessa ja toki meikäläisten nuorempienkin. Tunnetuin kappale lienee Banana Boat Song (1957) Musiikin saralla hänet tunnettiin calypso-tyylin veteraanina. Calypso on musiikkityyli, jonka pohjana on Trinidad ja Tobagon kansanmusiikki.

Omaan makuuni on jäänyt ennen kaikkea  levy Venezuela 

Belafonten menestys muusikkona ei ole suojannut häntä rasistiselta syrjinnältä. Tämän seurauksena häntä kiellettiin esiintymästä Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa vuosina 1954–1961. Presidentti John F. Kennedy nimitti hänet kulttuurin neuvonantajaksi vuonna 1961. Belafonte oli kansalaisoikeusliikkeen ensimmäisiä kannattajia 1950-luvulla ja yksi Martin Luther Kingin kannattajista. Hän oli vapauttamassa Martin Luther Kingiä Birminghamin vankilasta ja käytti tuhansia dollareita muiden kansalaisoikeusaktivistien vapauttamiseksi. Hän antoi taloudellista tukea Vapauden Ratsastajat -järjestölle. Belafonte oli järjestämässä työn ja vapauden mielenosoitusmarssia Washingtoniin vuonna 1963.

Belafonte oli järjestämässä ”We Are the World” -kappaleen levytystä yhdessä 45 huippuartistin kanssa Live Aid -konserttiin vuonna 1985. Laulun tuotto lahjoitettiin Afrikan hätäavulle. Belafonte valittiin Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi 3. maaliskuuta 1987. Tämän jälkeen lähti Senegaliin ja Dakariin järjestämään hyväntekeväisyyskonserttia Saharan hätää kärsiville lapsille. Belafonte matkusti Ruandaan vuonna 1994, ja käynnisti mediakampanjan Ruandan apua tarvitseville lapsille. Etelä-Afrikassa hän työskenteli HIV/AIDS vastaisessa kampanjassa 2001. Hän vastaanotti afrikkalaisilta Bishop John T. Walker -palkinnon ansiokkaasta humanitaarisesta työstä vuonna 2002. Belafonte vastaanotti BET-palkinnon vuonna 2006. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Jean Hersholtin humanitaarinen palkinto.

Lähde: Wikipedia
              HS Muistokirjoitus 25.4.2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu