Henkirikoksen vanhentumisajoista
Tunnettu sanonta on että ”...murha ei vanhene koskaan”. Näin Suomessa ja mutta joissakin maissa tämäkin rikos taitaa mennä vanhaksi määräajan kuluttua.
Mutta Suomessa toinen henkirikos tyyppi on tappo ja se tehdään yleensä pikaistuksissa ja vailla etukäteisharkintaa. Se kuitenkin vanhenee rikoksena 20 vuodessa eli sen jälkeen taposta ei voida enää nostaa syytettä.
Nuo henkirikokset ovat erilaisia toteutustavoiltaan ja motiiveiltaan ja en maallikkona kaikkea pyri edes arvioimaan. Sen kuitenkin ymmärrän että molemmissa lopputulos on sama ja peruuttamaton eli ihmisen hengen menetys. Rikoksena ovat siis hyvin vakavia.
Mielestäni myös tapon vanhentumista tulisi tarkastella uudestaan nykyaikana koska tekninen rikostutkinta on mennyt eteenpäin vauhdilla. On DNA-tutkimusta ja telekuuntelua ja kaikenlaista jota pari kolme sukupolvea sitten ei voitu edes kuvitellakaan. Vanhoja rikoksia on mahdollista selvittää hyvinkin pitkän ajanjakson jälkeen ja saada tekijä edesvastuuseen. Ja myös uhrille ja omaisilleen oikeutta.
Ja kaikki tämä tuli mieleen kun luin juuri kolmekymmentä vuotta sitten sattuneen Ilpo Härmäläisen murhaa koskevan tutkimuksen ja selvittämisen. Uhri ehti maata merenpohjassa yli 40 metrin syvyydessä kolmekymmentä vuotta. Vanhoja 90-luvun tutkimuksia voidaan kritisoida kovasti mutta onneksi uudet tutkimukset käynnistettiin pitkän ajan jälkeen. Uhrin murhapaikka purjeveneen kannella elokuussa 1994 pystyttiin haarukoimaan yhden teletunnistetiedon avulla muutaman neliökilometrin suuruiselle alueelle Airistolla. Ja tuolta alueelta pystyttiin löytämään murhatun lakimiehen ja uunituoreen perheenisän ruumis puolustusvoimien taistelusukeltajien ja huippuasiantuntijoiden toimesta lähes uskomattomalla tavalla. Poliisin ja muiden viranomaisten saumatonta yhteistyötä.
Mielestäni kaikki henkeen kohdistuneet rikokset tulisi säätää sellaiseksi etteivät ne vanhene koskaan.
Tapon ja murhan ero:
Jos isket puukolla, se on tappo.
Jos avaat linkkuveitsen ja isket sillä se on murha.
Omaisten kannalta ihan sama.
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, linkkuveitsellä isku on harkittu tappo eli murha.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli kyllä, että ei perustu kokemukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Voin vakuuttaa, että esimerkkitapauksessasi juttua tutkittaisiin murhana, syytettäisiin murhana ja mahdollisesti jopa tuomittaisiin murhana. Tuossahan on kaikki teon suunnitelmallisuuden sekä murhan tunnusmerkistötekijät edellyttäen että uhri todellakin kuolee.
Ilmoita asiaton viesti
”mahdollisesti jopa tuomittaisiin murhana.”
Tuomio riippuu pitkälti jopa siitä, missä päin Suomea juttua istutaan.
Oudoksuisin kyllä vahvasti sitä, jos juttu olisi jo tutkinnassa tutkittu tappona ja myös syyttäjä syyttänyt taposta. Toki pitäisi ensin päästä tutustumaan esitutkintapöytäkirjaan ja tuomioon.
Yleisesti se, että haet kotoasi ampuma-aseen ja väijytät uhrin, on oikeudessa pidetty merkkinä teon suunnitelmallisuudesta. Toki teon tulee olla samalla erityisen julma tai raaka, jotta se täyttää murhan tunnusmerkistön. Onko se sitten armoa, jos ammutaan riittävän paljon, että henki varmuudella lähtee?
Matkalla saattaa toki löytyä lieventäviä asianhaaroja ja yleensä murhamiesten/avustajien ensisijainen tavoite onkin saada murha lievenemään tapoksi.
Lopputulema on molemmissa teoissa on sama, mutta tuomiossa on merkittävä ero. Tappaja istuu keskimäärin n. 4 vuotta ja murhaaja 14v.
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan, että jos tekijääkään ei tiedetä, niin millä perusteella tutkijat päättävät, että epäilläänkö tekoa murhaksi vai tapoksi?
Bodomjärven tunnettua henkirikosta yleisesti kutsutaan murhiksi, vaikka sen tekoajan jälkeen murhan kriteerit ovat muuttuneet. Tekoaikaan käsittääkseni julmuus ja raakuus eivät olleet murhan kriteereitä, vaan ainoastaan suunnitelmallisuus.
Yhtä telttailijaa, Gustavsonko oli nimeltään, syytettiin murhasta, vaikka mistään suunnitelmallisuudesta ei ollut mitään näyttöä. Kuinka siinä niin pääsi käymään? Onneksi tuomiota ei tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä telttailijaa, Gustavsonko oli nimeltään, syytettiin murhasta, vaikka mistään suunnitelmallisuudesta ei ollut mitään näyttöä. Kuinka siinä niin pääsi käymään? Onneksi tuomiota ei tullut.
____________________________________________________________________________________________________
Teon teko on kuitenkin vienyt aikaa ja tekijä olisi kuitenkin voinut keskeyttää teon. Eli pikaistuksissa ei tapa kolmea ihmmistä ainakaan ilman ampuma-asetta. Osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä ja kai tuollainen asenne on ollut siinä vanhassa lakipykälässäkin.
Kytäjän kartanonherra tosin surmasi myös kolme ja sai niukan tuomion.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä oli varttihullu, jolloin tuomiota alennetaan, jos oikeus tyytyy mielentilalausuntoon. Se ei ole sidottu siihen.
Kai Vähäkallion oli todettu olleen poikien ampumishetkellä täyttä ymmärrystä vailla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan samahan se on. Pointtini oli se, että rikoksen pitäisi olla vanhentunut, jos ei voida tuomita murhasta senaikaisilla kriteereillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä faktaa jutusta:
https://www.facebook.com/watch/?v=1371256280053389
Ilmoita asiaton viesti
”Mielestäni kaikki henkeen kohdistuneet rikokset tulisi säätää sellaiseksi etteivät ne vanhene koskaan.”
Kuolemantuottamus/törkeä kuolemantuottamus =
henkeen kohdistuneita rikoksia.
Sellaisia ovat lisäksi mm. surman, tapon, murhan, lapsensurman yritykset.
Näillä millään ei saisi olla (syytteen nostolle) vanhentumisaikaa?
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä nyt tarkoitin vain tappoa.
Keskustelu meni ketjussa hieman ohi tuosta blogista. Mutta ainakin yhtä tärkeä olisi viilata tuomioita koska tapon ja murhan välinen ero tuomioissa on mielestäni liian suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien väkivaltarikosten tuomioita olisi syytä koventaa. Myöskään ehdollisia rangaistuksia ei pitäisi jakaa kuin karamelliä. Paljousalennus kokonaan pois, se on täysin absurdi.
Suomessa noudatetaan edelleen muista Pohjoismaista 1960-70 -luvjilta matkittua linjaa. Muissa Pohjoismaissa linja on koventunut, Suomessa pehmentynyt entisestään.
Esim. Ruotsissa väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten tuomiot ovat kovempia kuin Suomessa
Oikeusministeriössä lässyteen, että juurihan se seksuaalirikosluvun uudistus tehtiin. Jep, mutta kun minimejä ei nostettu, sama ehdollisen tuomioitten jakaminen jatkuu.
Minimit väkivaltarikoksista vähintään kolmeen vuoteen, niin ehdollisia rangaistuksia ei voi enää jaella.
Edit. Ei syyteoikeuden vanheneminen ole ongelma, siihen on hyvin perustellut syyt, joihin en kyllä näin sunnuntaina jaksa ryhtyä puuttumaan.
Ilmoita asiaton viesti