Kiihotusta Saksassa kansanryhmiä kohtaan 1930-luvulla

Aktion T4 oli osa natsien eugeniikka- eli rotuhygieniaohjelmaa. Sen avulla natsihallinto pyrki hankkiutumaan eroon Saksan ei-toivotuista jäsenistä, kuten vammaisista ja henkisesti sairaista. Tappamiset alkoivat syyskuussa 1939 ja jatkuivat sodan loppuun 1945 saakka; noin 275 000–300 000 ihmistä surmattiin psykiatrisissa sairaaloissa  Saksassa, Itävallassa, miehitetyssä Puolassa sekä Böömin ja Määrin protektiotaateissa (nykyisin osa Tsekin tasavaltaa). Uhrien määräksi kirjattiin alun perin 70 273, mutta luku on kasvanut DDR:n  arkistoista löytyneiden tietojen myötä.

Operaation päämajana oli Berliinin Tiergartenstraße 4, mistä tulee jälkipolvien ohjelmalle antama nimi. Aikalaisasiakirjoissa nimeä Aktion T4 ei esiinny, sen sijaan operaatiota nimitettiin eutanasiaohjelmaksi: joko ”Eu-Aktion”, ”E-Aktion” tai lyhyesti ”Aktion”.

 

Koko 30-luvun kansaa kiihoitettiin erilaisia kansaryhmiä vastaan: vammaisia, psyykkisesti sairaita, alkoholisteja ja homoja. Oli oikein varta vasten perustettu lehti Neues Volk jossa propagandaa esiteltiin. Kuvassa on yksi numero jossa leveäharteinen mieshoitaja seisoo vammaisen ihmisen takana:  Kuvassa teksti : 60 000 RM kostet dieser Erbkranke die Volksgemeinschaft auf Lebenszeit. Volksgenosse das ist auch dein Geld. Lesen Sie Neues Volk Suomeksi se on suurin piirtein Tämä perinnöllinen sairaus maksaa kansallemme  60 000 RM eliniän aikana. Toveri, se on myös sinun rahaasi. Lukekaa Neues Volk   / RM on Reichs Mark eli Saksan rahayksikkö vuodesta 1924 aina vuoteen 1948.

Suomessa tälläinen propaganda ei näin irvokkaassa muodossa olisi nykyään mahdollista ilman rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu