Kommunistien ei tarvitse vaivautua
Kovaa oli vihanpito puolin ja toisin myös vajaat 100 vuotta sitten Suomessa kun Lapuan liike oli – tai luuli olevansa – voimiensa tunnossa. Tämä tuli mieleeni lukiessani erästä blogia täällä koskien pakua jonka perään oli liimattu Maria Ohisalon kuva ja päällä kalterit ja jotain solvaavaa tekstiä. Ylistarolainen Kustaa Vannas mainosti autokorjaamoaan lehdistössä huomautuksella ”Kommunistien ei tarvitse vaivautua”.
Kustaa on ollut kyllä tiukka aatteen mies kun ei palvelujaan myy kaikille haluaville. Ei vaikuta kovin viisaalta yrittäjän opilta tuo. Tai voihan se olla että tilauskirja oli jo täynnä kun muilutusautoja joutui montteeraamaan.
Kustaa Vannaksen autoilla aivan oikeasti muilutettiin eli kidnapattiin henkilö ja kyyditettiin jonnekin pahimmassa tapauksessa surmattiin. Rajasuutari Erik Mättö oli paha suustaan ja teräväkielinen mutta tuskin muuten mikään maailmanvallankumouksen keulakuva. Mutta autokyydin päätteeksi hänet surmattiin.
Ajatus Mätön muilutuksesta syntyi Karjalan kannakselta saapuneiden ilmiantojen perusteella heinäkuun alussa 1930. Lapuan liikkeen johtaja Vihtori Kosola oli tuolloin alkoholisminsa vuoksi hoidettavana sairaalassa Helsingissä, eikä ollut tietoinen asiasta. Lopullisen määräyksen antoivat 17. heinäkuuta kaksi järjestön Lapuan päämajan päivystäjää, jotka myöhemmin kertoivat toimineensa oma-aloitteisesti ilman ylempää tullutta käskyä. Etelä-Pohjanmaalta lähti liikkeelle viiden hengen iskuryhmä, johon kuuluivat Vihtori Kosolan poika Pentti Kosola, ylikonstaapeli Matti Nikula, lakitieteen ylioppilas Mauri Nikula, talollinen Matti Tuokko sekä autoilija Kustaa Vannas. Seuraavana päivänä joukkio saapui Viipuriin, jossa he alkoivat ryypiskellä Hotelli Belvederessä paikallisten suojeluskuntalaisten kanssa. Ryhmään liittyi myös oppaana toiminut Johannes Ristseppä.[1][2]
Mättö siepattiin kotoaan Heinjoelta 19. heinäkuuta, jonka jälkeen hänet vietiin ns. Pusurin kankaalle. Tarkoituksena oli pahoinpidellä ja pelotella Mättöä, mutta kesken kävelymatkan vahvasti päihtyneenä ollut Pentti Kosola ampui hänet metsäpolulla. Säikähtäneet muiluttajat hautasivat ruumiin, joka löydettiin vasta seuraavana kesänä, kun oppaana toiminut Ristseppä tunnusti teon ja näytti viranomaisille kätköpaikan. Kuulusteluissa Kosola väitti ampuneensa tupakkaa taskustaan kaivaneen Mätön, koska luuli tämän tavoitelleen asetta. Murhaa seuranneena yönä Vannaksen autolla liikkeellä ollut iskuryhmä jatkoi matkaansa Mikkeliin, jossa humalainen seurue herätti huomiota etsimällä kommunisteja keskellä yötä eri puolilta kaupunkia.[2]
Mättö oli omalaatuisen luonteensa lisäksi myös sairaalloinen mies, joka kärsi muun muassa jonkinlaisesta sydäntaudista. Tämän vuoksi muiluttajiin kuulunut ylikonstaapeli Nikula ei hänet tavattuaan enää uskonut paikallisten Mätöstä esittämiä väitteitä.
Suomen oikeuslaitos oli kyllä niin mädäntynyt noihin aikoihin että vastaavanlaista tilannetta saa hakea aina Nuijasodan ajoilta prof. Heikki Ylikankaan mukaan.
Tapaus eteni oikeuteen syksyllä 1931, jolloin jutun alkuperäinen syyttäjä lievensi Kosolan murhasyytteen syytteeksi tahattomasta taposta. Tämän jälkeen oikeuskansleri Albert Makkonen asetti toisen syyttäjän, mutta myös asiaa käsitellyt Viipurin käräjäoikeuden tuomari Erkki Saraste osoittautui lapualaismieliseksi.[2] Lopulta korkein oikeus vahvisti Kosolan tuomioksi kahdeksan vuotta kuritushuonetta (KKO 1932 II 288).[3] Presidentti P. E. Svinhufvud armahti hänet jo kahden vuoden kuluttua joulukuussa 1936.[4
Pentti Kosola, joka toimi tämän rajasuutari Mätön ampujana, oli Lapuan liikkeen johtohahmon. Vihtori Kosolan poika. Isä Vihtori oli samaan aikaan hoidettavana Helsingissä alkoholisminsa vuosi. Täytyyhän sitä akkuja ladata että jaksaa taas muiluttaa.
No , Pentti Kosola suoritti oikeuden määräämään rangaistuksen josta presidentti Svinhufvud löysi armahdettavaakin. Pentti Kosolan maallinen taivallus päättyi kyllä sitten kunniallisemmin ilmataistelussa karkauspäivänä vuonna 1940 Kaukopään taivaalla.
Talvisodassa Kosola palveli alikersanttina Heinjoelle sijoitetussa Lentolaivue 26:ssa. Aamupäivällä 29. helmikuuta 1940 hän osallistui partiolennolle, jolta palatessa neuvostoliittolainen Polikarpov I-153 -hävittäjä hyökkäsi laivueen kimppuun Ruokolahden Rasilan kylän tuntumassa. Kosolan ohjaama Gloster Gladiator sai osuma, jolloin se syöksyi palavana Saimaan jäälle Kaukopään lahdella. Hän onnistui itse hyppäämään koneesta, mutta laskuvarjo ei avautunut ja Kosola kuoli pudotessaan jäälle.[5]
Kosolan ampui alas todennäköisesti luutnantti V. G. Mashitš,[6] joka oli Lempaalasta operoineen hävittäjälaivueen lentäjiä.[7] Erik Mätön murhan johdosta Kosola oli tunnettu myös Neuvostoliitossa. Radiopropagandaa levittänyt Moskovan Tiltu oli vain vuorokautta ennen Kosolan kuolemaa kutsunut häntä ”miehentappajaksi” ja todennut tämän päivien olevan luetut.[5]
Kiinnostava historiallinen katsaus. Kyyditettyväksi toki joutui — Kulosaaresta Joensuuhun — myös entinen tasavallan presidentti K. J. Ståhlberg ja puolisonsa Ester. Tulipa juuri nähtyä tämä Kansallisteatterin lavalla.
Pidin kyllä Ståhlbergista kertoneesta Ensimmäinen tasavalta -dokumenttinäytelmästä kovasti. Siinä korostettiin Ståhlbergia oikeusvaltion puolustajana. En osaa arvioida, osuiko tämä korostus juuri kohdilleen. Varmasti hän kuitenkin oli tässä suuri linjanvetäjä aikana, jolloin Suomen kehittyminen oikeusvaltioksi ei ollut lainkaan itsestään selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aikaan: Komintern kanavoi kolmanneksen budjetistaan Suomen horjuttamiseen. Mm. satamalakoissa oli neukkuvaikutusta mukana. Kommunisteja rahoitettiin ihan mukavasti joten saattoivat korjauttaa autonsa muuallakin.
Lapuan patruunatehtaan johtaja murhattiin. Yleensäkin Stalinin aikaan salamurhattiin lännessä ihmisiä aivan samoin kuin nyt Putininkin aikaan.
Itä-Karjalasta tippui punapakolaisia takaisinpäin eikä kaikilla ollut mukavaa kerrottavaa siitä mitä neukkulassa tapahtui.
Gulag-järjestelmä oli toiminnassa ja Stalinin kanava rakennettiin luilla, kuten sanonta kuului. Tuli luukanava.
Menestyksekäs puutavaran vienti neukkulasta perustui vankityövoimalla suoritettuihin metsätöihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Porvariduunarit” oli muuten hiilenä kun heidän mielestään on hiukan hankala kilpailla työn hinnalla vankityövoiman kanssa. Suomalaiset eivät oikein tykänneet että kilpaileva puutavara oli kaadettu vankityövoimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi SKP:n ohjelmassakin oli maininta yhteiskuntajärjestelmän muuttamisesta väkivaltaisin keinoin.Se poistetiin joskus vasta sodan jälkeen – vuotta en muista.
Kansakunnan tulehtuneen tilan näin kansalaissodan jälkeen ymmärtää toki.
Kuitenkin Lapuan liikkeen toiminta tällä kyyditystasolla tuntuu aika tuhertelulta. Lähinnä humalaisten päähänpistoilta. Tuo Mätön ampujakin Pentti Kosola oli umpihumalassa oleva nuori kolli (21v) ja isä-Vihtori oli jopa Helsingissä asti hoitamassa alkoholismia. Veikkaan että oli ajatunut oiken delirium tremens – tasolle ja huilaisi Kammion sairaalassa. En ole varma asiasta kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisilla väkivaltaiset keinot oli ensisijainen menetelmä loppuun asti. ”Proletariaatin diktatuuri”, kunhan vaan ”vallankumouksellinen tilanne” kehittyy kypsäksi.
Kammiossa kävivät ”kaikki” vuorollaan, Waltari, Merikanto jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Kammiossa kävivät ”kaikki” vuorollaan, Waltari, Merikanto jne.”
Toki. Ja Sillanpää myös. Huvittavaa tuokin ottaen huomioon että kieltolaki oli edelleen. Laki taisi vaan pahentaa jo ennen alkoholiongelmissa olevien ihmisten tilaa kun juotava oli aina tiukkaa viinaa eli pirtua.
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi SKP:n ohjelmassakin oli maininta yhteiskuntajärjestelmän muuttamisesta väkivaltaisin keinoin.Se poistetiin joskus vasta sodan jälkeen – vuotta en muista.”
Mieleeni on jäänyt vuosiluku 1968. Silloin Neuvostoliitto miehitti Tshekkoslovakian jota suomalaiset kommunistit eivät hyväksyneet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset kommunistit olivat hyvin eripuraisia ja stalinistit hyväksyivät miehityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleeni on jäänyt, että esimerkiksi Aarne Saarinen tuomitsi miehityksen tavalla jota maamme silloinen valtiojohto ei koskaan tehnyt. Nöyristeli vain.
Ilmoita asiaton viesti
Mm. siksi kommunistit olivat eripuraisia.
Saarislaisia halveksittiin revareina, revisionisteina, ei minään kunnon kommareina.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas, sujuvasti Karisen ajatukset siirtyivät Suomea pirtun voimalla valkaisseesta Lapuan liikkeestä itänaapuriin bolsevistiseen kurjuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aikaan: Laadittiin Puna-armeijan marssiopasta Suomeen.
Jokaisen sillan kantavuus ja leveys tarkastettiin, etsittiin kiertoreitit ja kartoitettiin bensa-asemat mistä saa lisää bensaa tankkeihin (dieselkäyttöiset tankit tulivat vasta talvisodan kestäessä).
Neukkujen ei tarvinnut vaivautua laatia itse kun ystävällismieliset kotikommarit tekivät tämän työn neukkujen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki näin on, mutta ei se sinänsä oikeuttanut ”Lapuan lakia”. Porvarillinen ja maltillinen Suomi käsittääkseni jollakin tapaa ymmärsi ja hyväksyikin lapualaisten vahingonteot ja mellastamisen kommunisteja vastaan, mutta demarien pahoinpitelyt puhumattakaan Ståhlbergin muilutuksesta sinetöivät lapuanliikkeen tuhon.
Meillä naapuripitäjässä tehty Onni Happosen (SDP) murha kuuluu näihin tekoihin, jotka veivät liikkeen kohti tuhoa. Happonen oli Heinäveden oikeiston katkerasti vihaama poliitikko, mutta ei millään muotoa radikaali vallankumouksellinen saati maanpetturi.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan näin. Suomettuneisuuden aikaan järjestelmällisesti vaan unohdettiin kolikon toinen puoli.
Projekteissa menee usein niin etteivät toimenpiteet osu kohdalleen. Konnat selviää naarmuitta, sivulliset kärsii.
Ilmoita asiaton viesti
Onni Happosen murha oli toki pöyristyttävä isku koko kansanvaltaa vastaan. Mies riistettiin kesken kunnanvaltuuston istunnon jossa muistaakseni toimi vielä puheenjohtajana.
Happosen radikaalein teko taisi olla se kun ehdotti sitä että sisarusparven lapsia ei saa erottaa! Eli jos perheen hajottua esim. huoltajan kuoleman takia niin lapset oli lähetetty kuka minnekin. Happonen vaati että sisarusten tulee pysyä yhdessä ja sijoituspaikka sen mukaan. Tuohan oli radikaalia tuohon aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Isännät olisivat joutuneet ottamaan työhön jo kykenevien lisäksi paapottavia tenavia. Olihan siinä suuttumisen aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntahan ne kustannukset olisi maksanut. Lapset olisi myyty huutokaupalla vähimmällä summalla hoitavalle.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän juuri tehtiin kun perheet hajotettiin. Isännät halusivat mieluummin työhön kykeneviä kuin paimennettavia.
Ilmoita asiaton viesti
Sisarukset hajotettiin eri perheisiin vielä 40 vuotta myöhemminkin joten ei ollut ihan Happosen varassa se asia.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään taitavat tarkistaa jopa maanalaiset tunneliverkot. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Suurena kansanedustuslaitoksemme linjanvetona tulee muistaa, että eduskunnan päätöksellä kommunistien toiminta puolueena tai erilaisina julkisina järjestöinä oli kielletty vuosina 1930-44.
Kommunistien poliittisen toiminnan kieltäminen Suomessa oli Lapuanliikkeen tavoite minkä se myös saavutti ja eduskunnan siunauksella kielto jatkui Suomessa yli toisen maailmansodan.
Lapuanliike lakkautettiin vuonna 1932 käyttäen samaa valtalakia, joka eduskunnassa Lapuanliikkeen painostuksesta säädettiin vuonna 1930 kommunismin pois kitkemiseksi Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hitler oli sen ajan sankari.
Ilmoita asiaton viesti
Heil Hitler, meil Kosola
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Kosolaa kutsuttiin Pohjolan Mussoliniksi.
Lapuanliikkeessä esikuvana toimi kommunisminvastainen Italian diktaattori, ei antisemitistinen tuleva Saksan johtaja.
Presidentti Ryti johdatteli sitten kesällä 1941 Suomen kansaa jatkosotaan ylistäen radiopuheessaan ”Suur-Saksan nerokasta johtajaa valtakunnankansleri Adolf Hitleriä”.
Ilmoita asiaton viesti
No ei yhtään tarvinnut johdatella kun neukut aloittivat jatkosodan.
Ryti oli siinä mielessä leipäpappi että oli varsinaisesti anglofiili ja piti yhteyttä koko sodan ajan Englantiin ja USA:an. Ei todellakaan ollut ihastunut HItleriin mutta kun muusta suunnasta ei apua ollut mahdollista saada.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Saksa sen jatkosodan (Suomen puolesta) aloitti käyttäen hyväkseen mm. Suomen lentokenttiä hyökätessään Neuvostoliittoon.
Suomi odotteli Neuvostoliiton reaktiota ja tulivathan ne pommikoneet sitten idästä ja Suomi liittyi Saksan aloittamaan hyökkäykseen.
P.S. Presidentti Ryti kirjoitti päiväkirjaansa kesällä 1942 tavattuaan henkilökohtaisesti valtakunnankansleri Hitlerin marsalkka Mannerheimin 75-vuotisjuhlissa:
” Hitler on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava ja herkkä ihminen.”
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Toivosen kirjoittama on sitä luovaa historiankirjoittamista.
Kyllä sodan aloittamiseen tarvitaan hiukan enemmän kuin epämääräisiä väitteitä.
Tosiasiaksi jää että Suomi ei aloittanut sotatoimia.
Aika miellyttävästihän se Hitler jutteli jos olet kuunnellut Hitlerin sanailua päivällispöydässä. En ymmärrä mistä tulee se että Hitler pitää maalata hirviöksi mutta Stalin on sitten ihan ok-tyyppi.
Ilmoita asiaton viesti
Luovuutta ei ole tarvittu kutsumaan jatkosodan alkua hyökkäysvaiheeksi, nimenomaan Suomen armeijan näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäsimme sen jälkeen kun itäiset paskapäät olivat aloittaneet sodan.
Jos eivät olisi aloittaneet sotaa, mitään jatkosotaa ei olisi tullut.
Armeijamme aivan oikein tulkitsi tilanteen että neukut eivät osaa olla aloittamatta sotaa.
Se alkoi olla aika selvää jo siinä vaiheessa kun ampuivat matkustakone Kalevan alas.
Ilmoita asiaton viesti
Ei käytetty Suomen lentokenttiä monikossa, vaan Kronstadtiin ja Leningradiin 22.6.1941 hyökänneet Saksan Ju-88 -pommikoneet tekivät paluulennollaan välilaskun ainoastaan Utissa saadakseen siellä huollon ja tankkauksen saksalaiselta henkilöstöltä ennen jatkamistaan tukikohtaansa Pommeriin.
Jatkosota NL:n ja Suomen välillä ei siitä alkanut. Ahvenanmaan miehityskuljetuksia suojanneita Suomen panssarilaivoja vastaan hyökkäsivät todennäköisesti Punalippuisen Itämeren laivaston ilmavoimien hävittäjät aamuvarhaisella 22.6. Sottungan luona. Heti aamulla 22.6. neuvostoliittolaiset avasivat tykistötulen Hangon rintamalla, jolloin Merivoimien komentaja pyysi ja sai luvan vastata tuleen klo 8.15. Samana päivänä neuvostojoukot loukkasivat maarajaa muutamissa kohdissa. 23.6. ja 24.6. neuvostoilmavoimat loukkasi Suomen ilmatilaa. Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat 15 Suomen paikkakuntaa yhteensä n. 500 lentokoneella 25.6., jolloin pääministeri Jukka Rangell totesi eduskunnalle Suomen olevan sodassa, eli jatkosota alkoi.
Jatkosotaa edeltäneestä sekä sen puhkeamisvaiheesta on kuvausta mm. blogin https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/278702-suomen-ratkaisut-1940-41-ja-jalkipyykki-2019/ keskustelussa, ks. Tomi Vaaliston kommentti Suomen sukellusveneiden suorittamasta Viron rannikon miinoituksesta ja sen ajoituksesta.
Suomen hyökkäysvaihe ei alkanut välittömästi pommituksen 25.6. jälkeen, vaan Kaakkois-Suomessa 10. heinäkuuta 1941, eikä siinä ollut saksalaisia mukana – heidän vastuualuettaan oli Pohjois-Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Hitler oli jo 21.6.1941 allekirjoittanut Rytille osoitetun kirjeen, jossa hän vahvisti aiemmat sopimukset ja antoi juhlallisen vakuutuksen: ” Mitä tahansa tapahtuukin Saksa ei jätä Suomea pulaan. Vahvistan näillä riveillä ne välipuheet, joita meidän sotilasviranomaistemme kesken on tehty.”
22.6.1941 klo 2.30 Petsamossa suomalais-saksalainen poliisiosasto valtasi Neuvostoliiton konsulaatin ja saksalaiset ottivat samalla Petsamon sataman valvontaansa.
22.6.1941 saksalaisia pommikoneita laskeutui Malmin lentokentälle matkallaan pommittamaan Neuvostoliittoa. Malmin kiitorata osoittautui sekä liian lyhyeksi että pehmeäksi koneiden nousta ja jatkaa tehtäväänsä suunnitellusti. Kentän kunnostuksen jälkeen ne palasivatkin seuraavana päivänä lähtötukikohtaansa.
Suomi ei todellakaan ollut tahdoton ajopuu, joka temmattiin tietämättömänä ja valmistautumattona sodan pyörteisiin Neuvostoliiton ilmavoimien pommitettua suomalaisia siviilikohteita.
Ilmoita asiaton viesti
”22.6.1941 saksalaisia pommikoneita laskeutui Malmin lentokentälle matkallaan pommittamaan Neuvostoliittoa.”
Montako, mitä tyyppiä? Mitä niiden pommikuormille tapahtui? Mistä lähteestä tieto on peräisin?
Ilmoita asiaton viesti
Malmin tapauksen osalta löytyy omista muistiinpanoistani:
– 12 Junkers Ju 88
– Hannu Valtonen: Luftwaffen pohjoinen sivusta. Saksan ilmavoimat Suomessa ja P-Norjassa 1941-44. ( Keski-Suomen ilmailumuseon julkaisuja 6. Gummerus 1997)
P.S. Malmin, Luonetjärven ja Utin lentokenttien alistamista ja varustamista saksalaisten käyttöön kesäkuussa 1941 ennen jatkosodan alkua on täällä Puheenvuorossa aikoinaan jo vuosia sitten käsitellyt erittäin yksityiskohtaisesti tietokirjailija Jarmo Nieminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, tekstisi johdosta kävinkin jo hakemassa netistä ja löysin Jarmo Niemisen tekstin 5.12.2010 (on muuten erinomainen kirjoittaja, jota en olekaan huomannut Puheenvuorossa aiemmin):
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarmonieminen/54065-luftwaffe-suomessa-kesakuussa-1941/
Niemisen linkissä siteeraamasta Pentti Mannisen alkuperäisestä tekstistä (Suomen Ilmailuhistoriallinen lehti 3/2010) ei löydy mainitsemaasi 22.6.1941 saksalaisten pommikoneiden laskeutumista Malmin lentokentälle matkallaan pommittamaan Neuvostoliittoa, eikä ylipäätään viittauksia Saksan lentotoiminnasta Malmilla ennen 25.6., jatkosodan jo alettua.
Myöskään saksalaisten käyttöön valmistelluilta Luonetjärven ja Utin kentiltä ei Mannisen tekstissä mainita suoritetun pommituslentoja ennen jatkosodan alkua 25.6., ainoastaan edellisestä tiedustelulentoja. – NL:n alueen lisäksi saksalaisten ilmapommituksia tehtiin myös Hangon tukikohtaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Malmilla kääntymässä käyneistä saksalaisten pommikoneista olen lukenut (joskus jostakin) kirjoituksen, jonka lähdeaineistona on ollut omien muistiinpanojeni mukaan tuo Hannu Valtosen kirja.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=tcYPzFQnPfY
Ilmoita asiaton viesti
Tuo pitkä yli 20 minuuttia kestävä 26.6.1941 pidetty radiopuhe on ainakin ennen löytynyt kokonaisuudessaan Yle Areenasta.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyy vieläkin: https://areena.yle.fi/podcastit/1-50417300
Ilmoita asiaton viesti
Puheessaan Ryti kertoi myös sodan päämäärän.” Taisteluun lähdetään idän ikuisen uhan hävittämiseksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Siinä päämäärässä ei tuolloin onnistuttu. Siksi lähes 82 vuotta myöhemmin suojaudumme Rytin mainitsemalta uhalta liittymällä Pohjois-Atlantin liittoon.
Ilmoita asiaton viesti