Maaliskuun idus on tänään
Tuskinpa tiesi Julius Caesar aamulla töihin lähtiessä, mitä oli odotettavissa. Luvassa piti olla ihan tavallinen päivä toimistolla, mutta toisin kävi.Ennusmerkit tosin olivat olleet uhkaavat. Caesarin uhraamalla härällä ei ollut sydäntä, mikä oli tuon ajan tietämyksen mukaan varma ennusmerkki kuolemasta. Caesarin vaimo puolestaan oli nähnyt uhkaavia unia puolisonsa verisestä ruumiista ja pyytänyt Caesaria pysymään kotona. Olisi varmaan kannattanut totella.
Kesken senaatin istunnon joukko senaattoreita alkoi lähestyä Caesaria, veti tikarinsa esiin ja kävi hänen kimppuunsa. Caesar yritti puolustautua, mutta oli voimaton yli 20 hyökkääjää vastaan. Puukottajien joukossa olivat hänen läheiset ystävänsä Cassius ja Brutus, jotka paljastuivat koko salaliiton aivoiksi. Maailmanhistoriaan on jäänyt lausahdus Et tu, Brute. (Sinäkin Brutukseni)
Tapahtui siis 15.maaliskuuta 44 eaa. Roomassa ja päivää kutsutaankin nimelllä ”maaliskuun idus” ja siihen on liittynyt paljon taikauskoa ja pahan ennustusta myöhempinä aikoina.
Maaliskuun iduksena tyranneja kohtaa katala kohtalo ja salamurha.
Katsotaan ja kuunnellaan mitä Venäjällä tänään tapahtuu. Toivotaan.
Varmaan on jotain merkinnyt. Mihinhän tapahtuma on sijoittaa? Onko karttaa, tällä tavoin sopivamuotoisena.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani. Käytät tuossa muodikkaaksi tullutta ilmaisua eaa (ennen ajanlaskun alkua), englanniksi BCE (Before the Common Era) etkä ilmaisua eKr. (ennen Kristusta). Näin tekevät nykyisin lähes kaikki, mutta koska ajanlasku maailmalla on alkanut kovin vaihtelevasti, eKr. on minusta täsmällisempi ja siksi parempi.
Johtuneeko eKr-ilmaisun korvaaminen eaa:lla uskonnollisista syistä vai miksihän on siirrytty täsmällisemmästä ilmaisusta epätäsmällisempään ja monitulkintaisempaan?
Ilmoita asiaton viesti
En kiinnittänyt juuri huomiota tuohon , Toki itsekin ole tottunut enemmän käyttämään muotoa eKr.. harvoin joudun edes käyttämään..tuo kai tullut lähtötekstiä tutkiessani..
Olisko tuossa nykyään ideana käyttää eaa. vain koska eri uskontokuntia..työelämässä olin tarkka ainakin välttäessäni Merry Christmas ja sen tyyppisiä ilmaisuja koska asiakaskunnassa maailmalla oli kaiken moista ihmistä…
Kielitoimiston mukaan ainakin piste kuuluu näihinkin ilmaisuihin eaa. ja jaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kremlin Caesar on historiansa lukenut, ja kun siihen yhdistyy venäläinen kohtalonusko ja mystiikka, välttelee Vladimir Putin tänään riskejä vielä tavallistakin huolellisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin vertaaminen Caesariin on loukkaus Caesaria kohtaan. Miten olisi Kremlin Hyeena?
Ilmoita asiaton viesti