Miksi yritys maksaa veroa?

Miksi yhteisövero on olemassa? Miksi yrityksen pitää maksaa veroa? Suomessa vero on ollut 20%. Vero lasketaan yhtiön tuloksesta.

Eikö riitä että yhtiön työllistämät työntekijät maksavat tuloveroa, yhtiön valmistamista tuotteista ja sen tuottamista palveluista maksetaan arvonlisävero (alv)? Yhtiön omistajat maksavat lisäksi pääomaveroa omistuksestaan.

Eikö tosiaan riitä että työntekijät ja kuluttajat maksavat veroa? Miksi tälläisen aineettoman olion tulee maksaa veroa ja vieläpä reippaasti?

Toki yhtiö voi saada yritystukea ja saahan se lisäksi olemassa ololleen juridisen suojan. Lisäksi yhtiö saa käyttöönsä koulutettua työvoimaa mutta maksaahan työvoima työpanoksestaan veroa. Ja yrityksen omistajat maksavat omistuksestaan pääomaveroa. Yritysveron voisi kyllä pudottaa aika lähelle nollaa. Vai mitä?

Jos kansalainen omistaa julkisesti noteeratun yhtiön osakkeita niin hän tulee hävyttömästi jopa kahteen otteeseen verotetuksi. Ensin yhtiö maksaa yhtiöveroa ja sitten tuon yhtiön omistaja maksaa yhtiön jakamasta osingosta veroa toisen mokoman! Ja vero vain siitä ilosta että suostuu ottamaan riskin eikä laittamaan rahojaan vaikkapa ulkomailla valmistettuun autoon (tai lentokoneeseen)!

Yhteisöveron voisi pudottaa hyvin alas. Olisiko 15% vai jopa 10% oikea taso?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu