Miksi yritys maksaa veroa?
Miksi yhteisövero on olemassa? Miksi yrityksen pitää maksaa veroa? Suomessa vero on ollut 20%. Vero lasketaan yhtiön tuloksesta.
Eikö riitä että yhtiön työllistämät työntekijät maksavat tuloveroa, yhtiön valmistamista tuotteista ja sen tuottamista palveluista maksetaan arvonlisävero (alv)? Yhtiön omistajat maksavat lisäksi pääomaveroa omistuksestaan.
Eikö tosiaan riitä että työntekijät ja kuluttajat maksavat veroa? Miksi tälläisen aineettoman olion tulee maksaa veroa ja vieläpä reippaasti?
Toki yhtiö voi saada yritystukea ja saahan se lisäksi olemassa ololleen juridisen suojan. Lisäksi yhtiö saa käyttöönsä koulutettua työvoimaa mutta maksaahan työvoima työpanoksestaan veroa. Ja yrityksen omistajat maksavat omistuksestaan pääomaveroa. Yritysveron voisi kyllä pudottaa aika lähelle nollaa. Vai mitä?
Jos kansalainen omistaa julkisesti noteeratun yhtiön osakkeita niin hän tulee hävyttömästi jopa kahteen otteeseen verotetuksi. Ensin yhtiö maksaa yhtiöveroa ja sitten tuon yhtiön omistaja maksaa yhtiön jakamasta osingosta veroa toisen mokoman! Ja vero vain siitä ilosta että suostuu ottamaan riskin eikä laittamaan rahojaan vaikkapa ulkomailla valmistettuun autoon (tai lentokoneeseen)!
Yhteisöveron voisi pudottaa hyvin alas. Olisiko 15% vai jopa 10% oikea taso?
Jos yrityksen pitää maksaa veroa, niin pitää maksaa veroa myös vasaroista ja sahoista. Nimittäin kun se yritys on työkalu rahan ansaitsemiseksi samalla tavoin kuin vasaraa tarvitaan ansaintaan. Jos työkaluja halutaan verottaa niin okei.
Virossa ei yrityksillä ole veroa ollenkaan. Vero maksetaan vasta sitten kun omistaja nostaa rahaa yrityksestä.
Ei sekään ihan yksinkertaista ole. Yrityksiin kasataan omaisuutta joka ei liity varsinaiseen tulonhankkimiseen. Sitäkin pitäisi voida verottaa. Verotarkastajien työnä onkin siellä kaivaa asiatonta omistusta yrityksistä verotettavaksi.
Suomalainen järjestelmä suosii vanhoja vakavaraisia yrityksiä. Viron järjestelmä suosii nuoria kasvavia yrityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Karinen sattumalta sukua Karilakselle:
https://www.antikvaari.fi/k/kirjailija/tuote/982944
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen ohut yhtymäkohta on, että Kari-alkuisia sukunimiä on kai enimmäkseen Oulun seudulta levinneenä Pohjois-Suomeen. Yrjö Karilas näyttäisi olevan Hailuodosta.
Oulun seudulla on Kreuzereita jotka ovat muuttaneet nimensä Kariseksi.
Oma sukunimeni periytyy kanta-isästä joka on lähtenyt valloittamaan silloin asumattomia metsiä Oulun seudulta itään. Nimi on varsinaisesti peräisin Karilan tilasta.
Karilas on tehnyt uransa koulumaailmassa ja laajentanut sitä kirjailijan uralle ja kirja-alalle.
Mitä omaan henkilöhistoriaani tulee, siellä saattaisi olla mielenkiintoisia lukuja, mutta ainakin toistaiseksi olen ajatellut että en avaisi sitä julkiseksi.
Olen kirjoittanut kolumneja säännöllisesti 90-luvulta alkaen, ihan hobbyna.
Siitä on itsellekin apua kun luettu tulee jäsennellyksi ja huomaa helpommin mikäli logiikkaan jää aukkoja.
Kiitos että kiinnitit huomiota Karilakseen, hänen tuotannossaan näyttää olevan ainakin yksi kirja joka pitäisi tsekata.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus aikoinani pohtinut asioita näin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/wp-admin/post.php?post=305982&action=edit
Muitakin vastaavia kirjoituksia blogistani löytyy. Kysymykseen, että ”miksi yritys maksaa veroa” voisikin sanoa, että ei yritys maksa veroa, vaan kuluttaja maksaa veroa tai oikeammin kaiken, mitä tuotteen hintaan sisältyy. Yrityksen maksama (välittämä) vero perustuu siihen, että on onnistuttu myymään tuotteita voitollisesti.
Kaiken mitä valtio keksii laittaa yrityksen maksettavaksi on yrityksen siirrettävä kuluttajien maksettavaksi ja vieläpä niin, että yritykselle jää voittoa tuosta tapahtumasta. Tuote ei siten maksa vain sen todellisia tuotantokustannuksia vaan myös verot ja voitot.
Yrittäjillä on todellinen riski siitä, että kuluttajat eivät ostakaan hänen tuotettaan vaan kilpailijan. Tappiollinen yritys ei maksa lisää veroja ja omistajatkin joutuvat maksumiehiksi. Kilpailu markkinoilla pitää liialliset katteet kurissa. Sähkömarkkinat on mainittava poikkeuksena viime vuosien osalta.
Miksi sitten ei tyydytä siihen, että voitot valuvat omistajille, joilta sitten verotetaan ”ylimääräiset tuotot” pois? En keksi muuta järkevää syytä kuin sen, että pelätään rahan jäävän säästöön, jolloin verotulot pienenevät ja talous kärsii.
Mitä vähemmän todellisen tuotantokustannuksen päälle laitetaan erilaisia maksuja, niin sitä edullisemmin tuotteita voidaan kuluttajille myydä. Toisaalta markkinatalouden tehtävä on muutenkin pitää kilpailusta huolta. Eri maiden käytännöt asettavat vientiyritykset erilaiseen asemaan, joka kyllä on ongelma menestyksekkään myynnin kannalta. Sama tilanne on pääomien verotuksenkin kohdalla. Veroparatiisit tästä hyvänä esimerkkinä.
On hyvä muistaa, että me kaikki elämme ”voitoista”, sillä tuskin työntekijäkään jaksaa töissä käydä, jos työnteko tuottaa ”tappiota”.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen 13.5.23 Ylen toimittaja haastatteli Björn Wahlrosia televisiossa ja yritti näyttää tietäväisyyttään sillä, että kertoi Suomessa olevan pieni yritysverokanta verrattuna muihin Euroopan maihin.
Wahlrosin mukaan monissa Euroopan maissa eri yritysmuodoilla on erilaisia veronkantoja. Esim. Hollannissa vain yhdellä yritysmuodolla on 29 %:n veronkanta, mutta 9 muulla se on 0%. Tietysti Ylen ideologiaan kuuluu valita tilastoihinsa vertailtavaksi muista maista ne korkeimmat verokannat.
Wahlrosin mukaan Suomessa yritysveroa tulisi laskea 4-5 prosenttiyksikköä, jotta olisimme kilpailukykyisiä muiden Euroopan maiden kanssa tai sitten Suomessakin pitäisi ottaa käyttöön erilaisia yritysmuotoja ja niiden veronkantoja.
Asiahan on todellakin niin, että mitä korkeampi tuo luku on, niin sitä enemmän yritykset ”kikkailevat” saadakseen verotettavan voittosumman mahdollisimman pieneksi.
Suurimmat mahdollisuudet näihin verojärjestelyihin on tietenkin suurilla yrityksillä ja varsinkin niillä, joilla on konsernirakenne.
Olen samaa mieltä blogisti kanssa, että 15 % olisi sopiva luku tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/harri-erametsa/sita-tuotamme-mista-puhumme/
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se päivänselvää, että kun talous ei kasva 15 vuoteen, niin jotain on mennyt pieleen. Uutta mallia tulee pohtia ennakkoluulottomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi kysyä myös, mitä yritykset saavat maksamillaan veroilla? Ensimmäiseksi tulee mieleen infra kuljetuksiin, Koulutettu työvoima, Erilaiset yritystuet, työvoimareservin ylläpito, turvallisuus ja oikeuslaitos, yhteiskunnan suorittamat ostot yms.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisövero on erinomainen vero, koska se verottaa myös koneiden tekemää voittoa. Yhteiskunta joutuu investoimaan infrastruktuuriin, asuinaluieisiin, vastaamaan turvallisuudesta jne., jotta se saa houkuteltua yrityksiä ja työntekijöitä. Yritykset maksavat mielellään yhteisöveron, jos rahalle saa vastiketta, eli hyvän toimintaympäristön.
Björn Wahlrosia ei ymmärrä kasvuyritysten exponentiaalista kasvua. Prosenteissa säästämällä ei synny ”piilaaksoja”
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteisön yleisradioveroa suorittavat elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (360/1968, EVL) 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua liike- tai ammattitoimintaa tai maatilatalouden tuloverolaissa (543/1967, MVL) tarkoitettua maataloutta Suomessa harjoittavat yhteisöt, jos niiden verovuoden verotettava tulo on vähintään 50 000 euroa. ”
Verotuksen ohjeistuksessa todetaan myös täysin käsittämätön yleveron peruste eli ”Ulkomainen yhteisö voi olla velvollinen suorittamaan yleisradioveroa, jos se harjoittaa Suomessa elinkeinotoimintaa tai maataloutta kiinteästä toimipaikasta.”
Kyllä voi kysyä Suomen verotuksen tasoa ja sitä onko yleveron peruste laisinkaan palvelua tuottavan erillisen yhtiön toiminnan rahoittamiseksi kestävällä pohjalla, niin yksityishenkilön kuin em. yritysten kohdalla. Yritystoimintaa siis rasittaa yhteisöveron lisäksi tämän kaltainen vero, jonka peruste ei oikein kestä päivän valoa, eikä ainakaan kohota ulkomaisten yritysten tuloa Suomeen.
Miksi ihmeessä Ylen toimintaa ei voi rahoittaa yhtiön omalla toiminnalla keräämät varat? Onko odotettavissa, että jossain vaiheessa valtion yhtiön VR toiminta tullaan rahoittamaan VR-verolla? VR tarjoaa aivan samoin palvelua niin yksityisille kuin yrityksillekin?
Yle-vero pois ja tilalle Ylen itsensä kehittämä järjestelmä palvelumaksujen keräämiseksi. Yksi toimiva keino järjestelmäksi on ilman muuta maksumuurin käyttöönottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Maksaa myös kirkollisveroa, vaikka yhtiön omistajat ovat eronneet kirkosta.
Ilmoita asiaton viesti