NATO eduskuntavaaleissa kysymyksenä

Pitäisikö Suomen liittyä Natoon jos siihen tarjoutuu mahdollisuus vaikka Ruotsi ei saisikaan sellaista mahdollisuutta vielä?

Tuleeko tuosta kysymyksestä yksi kevään eduskuntavaalien teemoista?

Miksi Suomen pitäisi odottaa Ruotsin liittymistä? Onko puolustusstrategiset seikat niin painavia että Suomen ei ole viisasta liittyä ilman Ruotsia? Koko ajan viime vuosina ja vuosikymmeninäkin on ollut se ajatus että jos Ruotsi liittyy Natoon niin silloin Suomenkin on tehtävä niin. Olisikin aika kammottava ajatus jäädä ainoana ei-Natomaana Itämeren piirissä Venäjän armoille? Mutta entä toisin päin? Eikö Ruotsille juurikin olisi hyvä että Suomi liittyy vaikka se ei itse liittyisikään? Läpi vuosisatojenhan Suomi on varjellut Ruotsia idän barbaareilta. Jopa niin tehokkaasti että Ruotsi ei ole edes uskaltautunut sotimaankaan menetettyään Suomen 1800-luvun alussa. Tai voihan sen ajatella niinkin että Ruotsi ei ole joutunut sotimaan kun menetti rajayhteyden Venäjän kanssa. Aivan miten vaan.

Keväällä 2022 Suomi äänesti Natoon liittymisestä äänin 188-8. Äänestyksessä olivat vastakkain mietintö, jonka mukaan Suomen on haettava Naton jäsenyyttä sekä vastaesitys, jonka mukaan Suomen tulee pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.
Ruotsista ei puhuttu mitään näissä vaihtoehdoista. Äänestys ei ollut siis ehdollinen.

Olen sitä mieltä että päätös on tehtävä, jos sen aika tulee, pelkästään oman kansallisuuden turvallisuuden näkökulmasta. Niin toimii suvereeni, itsenäinen valtio.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu