Natsit ja kommunistit keskuudessamme

Harvoin on jokin sana erkaantunut alkuperäisestä tiukasti rajoitetusta käyttötarkoituksestaan kuin sana natsi. Vain mielikuvitus on rajana ketä voidaan kutsua natsiksi ja viimeisin bongaus oli kun kuulin raitiovaunun lipuntarkastajaa kutsuttavan tällä sanalla. Alun perin siis Saksassa syntynyt kansallissosialistisen puolueen jäsenestä ja kannattajasta käytetty nimitys oli kohdistunut HSL:n lipuntarkastajaa kuvaavaksi määreeksi.

Nykykielenkäytössä natsi ei merkitse pelkästään kansallissosialismin kannattajaa, vaan ketä tahansa jyrkän määräilevää henkilöä. Ketä tahansa voidaan tarpeen tullen ja tilanteesta riippuen kutsua terveysnatsiksi, kielioppinatsiksi, feminatsiksi, stereonatsiksi tai vaikkapa hygienianatsiksi.

Olipa Helsingissä mielenosoituskin jossa poliisit jahtasivat hakaristilippua kannatavia natseja. Perässä tuli kulkue jonka nimi oli ”Helsinki ilman natseja”.

Samalla tapaa on käynyt kommunismi sanalle. Se kelpaa nykyään joka lähtöön ainakin Suomessa. Tammisaaren vankilassa 1930-luvulla säilötyt kommunistit olisivat ihmeissään jos olisivat kuulleet kuinka suomalainen vaikuttava politiikkokin sanoi joku aika sitten jopa kokoomuspuolueenkin olevan kommunistinen nykyään. Ei kai Paasikivi sentään olisivat varmaan huokailleet. Ja sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajakin oli muuttunut kommunistiksi aivan viime aikoina. Vaikka hän oli itse asiassa menševiki eikä kommunisti. Hän oli itse asiassa kommunistien pahin vihollinen.

Kommunisti sanakin normalisoitui aikoinaan ja jotta se olisi tehokas niin luotiin sanat taistolaisuus ja stalinismi. Taistolaisuudesta minulle tulee mieleen lähinnä pieni,silmälasipäinen pullukka setä joka ei koskaan tehnyt eläessään ns. rehellistä työtä vaan verokirja oli aina puoluetoimistossa. Ja stalinismista taas viiksekäs myhäilevä pappa joka piippuaan tuprutellen juoni pienten kansojen kohtaloita. Piippua tupruttavathan eivät koskaan olleet kovin pahoja – vai olivatko?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu