Niinistö,Putin ja Stalin

Tasavallan presidentti on pitänyt uuden vuoden puheensa. Se on ollut kuuleman mukaan hyvä kuten yleensä aina hänen puheensa. En ole kokonaisuudessaan kuullut (vielä) mutta lukenut uutiset aiheesta. Olen kaukana Suomesta nyt.

Urho Kekkonen piti hyviä puheita. Hän oli, oltakoon hänestä mitä mieltä muuten tahansa, sivistynyt ja paljon lukenut mies ja puhujana hyvä. Jossain uuden vuoden puheessa hän kehoitti kansalaisia myös kiinnittämään huomiotaan fyysiseen kuntoonsa. Tämä ei ollut niin tavanomaista sen ajan Suomessa. Pilapiirtäjä Kari ilkamoikin sitten viikon lehdessä jonkun suomalaisen äijänkörilään tuhahtaessa piirroksessa ”..ens kerralla se käskee pestä hampaat..” . Näin muistelen.

Niinistön puhetta ovat asiantuntijat sanoneet adjektiivein: puhe oli taidokas ja realistisuudessaan myös synkkä, menneisyyttä luotaava ja niin edes päin..

Presidentti rinnasti Stalinin ja Putinin, kahden diktaattorin. Ja myös Ukrainan tilanteen Suomen Talvisotaan 1939-40 . Minustakin tämä muistuttaa suuressa määrin sotaamme. Tosin suhde-ero valtoiden välillä oli huomattavasti suurempi koska Ukraina on Suomea paljon suurempi valtiona. Lisäksi Neuvostoliitto oli sotilasmahtina suurempi koko maailmassa kuin Venäjä nyt mutta voin olla väärässä tässä asiassa.

Stalinin ja Putinin ero on myös siinä että Putin himoitsee materiaa ja vaurautta ennen muuta mutta Stalin oli mieltynyt lähinnä absoluuttseen valtaan. Näin luokitteli minulle tuossa eräs tuntemani henkilö joka on elänyt ensimmäiset 20 vuotta Neuvostoliitossa ja sen jälkeen 40 vuotta muualla maailmassa. Ja  erittäin leppymätön Putinin vastustaja jo kauan sitten.

Stalin oli hirvittävä sadisti joka nautti ihmisten tappamisesta , ei tietystikään omin käsin, kuten tavallinen vaikkapa kierroksesta golfia. Hienon illallisen jälkeen vieraan jo poistuttua hyvillä mielin niin Stalin antoi vain määräyksen ja tuota vierasta ei nähty enää koskaan missään.

Mutta parempaa uutta vuotta 2023.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu