Piensijoittajan ankara verotus Suomessa

Osakkeiden verotus on yllättävän korkeaa! Tosin julkisuudessa usein väitetään, ilmeisen tarkoitushakuisesti, että pääomatulojen verotus on liian lievää. Usein verrataan niitä palkkatuloihin ja vertailu tehdään mielestäni harhaanjohtavasti. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole väittää palkkatulojen verotusta kevyeksi Suomessa. Päinvastoin. Mutta palkansaajalla ei ole varsinaista riskiä mikä osakesijoittajalla on. Hän voi menettää koko sijoittamansa pääoman kun taas palkansaaja on suojattu monin keinoin vaikka työpaikka menisikin alta.

En ota kantaa listaamattomien yritysten verotukseen enkä varsinaisesti miljoonaluokan suursijoituksiin koska heillä on aivan erilaiset mahdollisuudet suunnitella verotustaan. Kohteena ovat tavalliset kotitaloudet Suomessa joiden osakesijoitusten arvo on muutama kymmenentuhatta tai ehkä jopa muutamia satojatuhansia euroja jotka yleensä on säästetty vuosien ja jopa vuosikymmenien aikana kovasti verotetusta pakkatulosta.

Pääomavero
on alle 30000 euron vuosittaisesta pääomatulosta 30%. Sen ylittävältä osuudelta se on 34%.

Osingoista Suomessa on 85% verotettavaa tuloa. Eli jos Yritys Oyj maksaa 1 euron osinkoa omistajilleen vuosittain niin tästä osakkeen omistaja maksaa veroa 0,255€(0,289€).

Mutta tärkeää on tajuta että ennen kuin osinkoa on jaettu niin yhtiö on maksanut tuloksestaan 20% veroa koska tuo määrä on Suomessa yhteisöveron määrä. Minun näkemykseni mukaan tuo vero maksetaan osakkeenomistajan varallisuudesta vaikka toki teknisesti se voidaan katsoa maksetun yhtiön omista varoista. Mutta osakkeenomistajat omistavat tuon osakeyhtiön. Kuka muu sen voisi omistaa? Ja jos osakeyhtiö lopetettaisiin eli purettaisiin niin jäljelle jäänyt varallisuus palautuisi osakkeenomistajille. Ja kun tuo 20% lisätään vielä osingoista maksettavaan veroon niin saadaankin summaksi 0,455€ (0,489€) eli lähes puolet maksettavan osingon määrästä menee verottajalle!

Luovutusvoittoa eli myyntivoittoa syntyy, jos kiinteistö, arvopaperit, kuten asunto-osakkeet, pörssiosakkeet tai muu irtain omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu.

Luovutusvoiton vero on 30% jos pääomatulot vuodessa alle 30 000€ muuten 34%.

Nyt inflaatio on herännyt henkiin taas ja vuonna 2022 se oli Suomessa 7,1% ja jos ajatellaan että vuosina 2023-2026 se olisi vuosittain 5% niin inflaatio vuosina 2022-2026 olisi noin 30% yhteensä.
Ja jos henkilö päätti sijoittaa varojaan pörssiin ja osakkeeseen Yritys Oyj vuonna 2022 esimerkiksi 10000€ ja nyt sijoitus olisi noussut arvoon 13000€ niin nousu on prikulleen sama kuin rahan ostovoimaa heikentävä inflaatio tuona aikana. Mutta verottaja ei tunne käsitettä inflaatio vaan verottaa “voitosta” jonka määrä on 3000€ (13000€-10000€=3000€). Vero on 900€.

Onko piensijoittamisessa mitään mieltä Suomessa?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu