Presidentinvaalit 2024

Tuossa tilanne tänään illalla erään kv. vedonlyöntitoimiston sivulla koskien presidentinvaalien 1. kierroksen voittajaa joka suoritetaan 28.1.2024.

Tämä on itselleni vain runkona ja vedonlyöntitapahtumaan tuskin mitenkään osallistun. En ainakaan näillä kertoimilla. Vedonlyönti on eräänlainen gallup sekin ja tässä on tärkeää huomata että koskee vain 1. kierroksen voittajan arvioimista.

Tässä on nyt kuusi ehdokasta joista suurin osa on vielä virallisesti vahvistumatta mutta en epäile etteikö kaikki olisi ehdokkaina. Kyllä ne 20000 kannattajakorttia tulee täyteen.

Luulen että nuo kuusi nyt mittelöivät loppuvuoden ja tammikuun alun. Kukapa tuohon enää kiilaisi? RKP:n ehdokas , KD:n ehdokas, Paavo Väyrynen tuskin mahtuvat alle 15 kertoimeen.

Pekka Haavisto (2.50)  on ollut koko ajan tässä kärjessä. Kerroin on joskus käynyt tasolla 3.00 mutta sitten taas painunut 2.50.  Asetelma kyllä suosii 1.kierroksella Pekkaa koska vastablokin äänet hajautuvat useammalle. Mutta sitten taas 2.kierroksen äänestys on aivan eri asia.

Voidaan kyllä sanoa että vaaleista tulee hyvin mielenkiintoiset. Toivon mukaan pysyisivät siistinä myös koska kansakunnan repeilystä hyötyisi lähinnä ulkopuolinen taho.

Itse voisin noista kuudesta ainakin neljää äänestää. Ja kahden kohdalla kyllä joutuisi pohtimaan aika lailla. Olen aina äänestänyt kaikissa vaaleissa eli olen sillä tavalla vanhakantainen mutta myöskin historian kirjani lukenut. Olen äänestänyt myös presidentin valitsijamiesvaaleissa. Mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun presidentiksi valitaan itseäni nuorempi henkilö. En usko Harry Harkimon tai Paavo Väyrysen valintaan jotka toki olisivat minua vanhempia.

Pekka Haavisto menee hyvin todennäköisesti toiselle kierrokselle mutta sitten on jo vaikeampaa. Presidenttinä Haavisto kyllä uudistaisi presidentti-instituutiota. Ja olisikin aika lopettaa ainakin se joulukuinen pukukilpailu itsenäisyyspäivänänä. Niin toivoisin että ulkolaisille diplomaateille järjestettäköön juhlat mutta suomalaiset pitäköön omat kekkerinsä.

Alexander Stubb (3.00) olisi eittämättä kansainvälisin presidenttimme. Ei tule ketään toista mieleen. Kielitaitoisia on ollut toki esim. J.K.Paasikivi

ainakin. Stubbin menestys riippuu paljon kampanjasta ja onhan hänelle raharikkaan puolueen taustavoimat. Ennen kaikkea se kuinka saa maakuntien äänet itselleen koska suurissa kaupungeissa ei ole ongelmaa. Tulee jakamaan kyllä kansaa samalla tapaa kuin Pekka Haavisto mutta eri syistä.

Olli Rehn (6.00) tuskin kovin syvää antipatiaa saa mistään taholta mutta toisaalta ei ole kansanliikkeen hahmokaan. Harmaa, tasainen, virkamiesmäinen ja varmaan varovainen mutta toisaalta tälläisiä henkilöitä maa on rakastanut. Toki voi olla että uudet sukupolvet eivät enää halua fundeerajia tai jahkailijoita.

Mika Aaltola (8.00) on itselleni lähinnä vieras ihminen. En toki antipatiaa tunne mutta en oikein kannatustakaan. Varmaan puree tiettyihin piireihin hyvinkin mutta ilman puolueorganisaation tukea on vaikea päästä presidentiksi Suomessa. Minusta lähinnä sellainen presidentin neuvonantaja mutta että aivan presidentti. Mutta toki tie yllätyksiin on avoin ja harvapa olisi uskonut esim. Elisabeth Rehnin mahdollisuuksiin tasaväkiseen kilpaan vuonna 1994.

Jussi Halla-aho (10.00) on aivan oma lukunsa sitten. Henkilö joka tuskin jättää kylmäksi ketään. Onhan se tosiaan aikamoinen tarina hänen tulonsa eduskunnan puhemieheksi ja varteenotettavaksi presidenttiehdokkaaksi. Aika kuluu niin nopeasti 🙂 kun tuntuu että vastahan hän oli sellainen melko hiljainen edustaja kotikaupunkini valtuutossa. Mutta siitä on jo lähemmäksi 15 vuotta.

Itseäni askarruttaa lähinnä että haluaako hän aidosti presidentiksi? Vai onko mukana siksi että pois jääminen olisi katastrofi. Mielenkiinnolla seuraan kuitenkin kaiman edesottamuksia.

Jutta Urpilainen (15.00)  varmaan parantaa sijoitustaan syksyn edetessä. Hyötyy sukupuolestaan ja lähinnä kampanja ratkaisee minne saakka kannatus nousee. Jatkoon pääsy tekee tiukkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu