Suomen tasavallan presidentin vaalit 2024

Jatkan taas tätä presidentti pähkäilyä hieman erilaisista lähtökohdista. Pohjana on siis modernin , ulkolaisen,vedonlyöntiyhtiön kiinteät kertoimet vedonlyöntiin jossa yritetään arvioida  Suomessa 28.1.2024 klo 20  suoritettavan presidentin vaalien voittaja. Yritetään arvioida vain tämän 1.kierroksen voittaja eli ei siis vielä tasavallan päämiestä koska vaali menee toiselle kierrokselle hyvin varmasti.

Nyt tulee muutoksia aiempiin blogeihin nähden koska nyt lukitsen tilanteen eli määritän sen joukon josta presidentti valitaan. Heitä on yhdeksän henkilöä joista kolme naisia. On toki mahdollista että joku vielä tulisi virallisesti ehdokkaaksi mutta hänen kannatuksensa tulisi olemaan vain prosentin kymmenys ehkä.

Tärkein muutos edellisiin blogeihin on se että uudet prosentit lasketaan eri tavalla kuin aiemmat eli niitä ei aivan suoraan pysty vertaamaan. Toki suhde eri ehdokkaiden välillä on vertailukelpoinen. Mutta tästä eteenpäin kaikki on samalla menetelmällä laskettu.

Itse en ota kantaa blogissa kenenkään puolesta enkä ketään vastaan. Jätän se kommentoijille. Itse blogiin liittyviin kysymyksiin vastaan.

Kuluneen viikon 9.9 – 16.9 tapahtumia:

Näyttää vedonlyöjien kiinnostus hieman heränneen koska suurin muutos tällä viikolla oli se että Alexander Stubb ja Pekka Haavisto ovat nyt päätyneet tasabookiin eli molemmilla sama kiinteä kerroin. Pekka Haaviston koko ajan esiintynyt pieni etumatka on otettu kiinni. Molempien kiinteä kerroin on 2.25 eli lyödessäsi vetoa saat tammikuussa varmasti tuolla kertoimella panokset takaisin. En osaa sanoa mistä Alexin pyrähdys johtuu. Tai tietysti se johtuu siitä että vedonlyöjät laittoivat rahaa Alexille mutta mikä tuon uskon kohoamisen syy oli? Viimeisin gallup taisi osoittaa Haavistolle vielä reipasta etumatkaa mutta katsotaanpa seuraavaa.

Toinen mielenkiintoinen asia on tietysti Li Anderssonin ilmoittautuminen virallisesti ehdokkaaksi. Toki se oli jo huomioitu kertomissa ja vaikka Liin kannatus on pientä niin tervetullut lisä vaalipaneleihin jo persoonansa vuoksi.

Ja poliittiselta rintamalta tärkein ehkä oli Pekka Haaviston lausunto että ”en ole yhtään punainen”  joka oli aika yllättävä ja vasemmiston leirissä povattiin sen hyödyttävän omia ehdokkaita. Tosin Jutta Urpilaisen kannatus mataa jälkijoukoissa. Haavisto antoi kommentinsa Ilta-Sanomille mutta linkitän tuohon Demokraatti-lehden artikkelin koska sen analyysi on mielenkiintoinen.

https://demokraatti.fi/pekka-haavisto-aloitti-riskipelin-joka-voi-nostaa-jutta-urpilaisen-osakkeita

Ja tässä ne prosentit sitten!

Pekka Haavisto 36.4%
Alexander Stubb 36.4%
Olli Rehn 8.2%
Mika Aaltola 6.8%
Jussi Halla-aho 6.8%
Jutta Urpilainen 3.3%
Sari Essayah 0.8%
Li Andersson 0.8%
Harry Harkimo 0.4%

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu