Suomi vuodesta 1968 eteenpäin ilman Urho Kekkosta

Jos Urho Kekkonen olisi väistynyt presidentin tehtävistään vuonna 1968 kun hän oli ollut kaksi kautta Tasavallan presidenttinä niin kuinka Suomen kehitys kansakuntana olisi siitä eteenpäin mennyt? Joitain voi tälläinen spekulointi , jossitteluksi he sitä nimittävät, ärsyttää turhana. Ehkä se sitä onkin mutta eikö kontrafaktualismi ole yksi tapa keskustella historiasta? Itseäni hieman oudoksuttaa se tapa jolla menneisyys on tuomittu varsinkin viime vuosina kun ns. suomettuneisuus on ollut valokeilassa. Kekkosta on usein moitittu läpämädäksi vehkeilijäksi ja varmaan osa voi pitää paikkansakin mutta koko totuus se ei ole. Totta kuitenkin lienee että Kekkosen toiminta voimistui sisäpolitiikassakin yli parlamentarismin juuri 60-luvulta alkaen. On myös muistettava että Tasavallan presdentin valtaoikeudet olivat huomattavasti suuremmat kuin nykyään.

Miten Suomen kehitys olisi edennyt vuodesta 1968 ilman Kekkosta? Olimme suuren naapurin kyljessä ja YYA-sopimuksella sidottu siihen. Vuosi 1968 oli hullu vuosi levottomuuksineen koko Euroopassa. Ja alkusyksystä 1968 panssarivaunut tunkeutuivat Prahaan kun tämä  naapurimme kävi kurinpalautusta suorittamassa.

Vuonna 1968 alkanutta kautta Kekkonen muuten piti ehdottomasti viimeisenään. Sanoihan hän  vaalikampanjansa avaustilaisuudessa  8. joulukuuta 1967 ”Jos olen vuonna 1974 vielä kantaani lausumassa, niin ehdokkaaksi en halua enkä suostu. Tämä on hyvä tietää jo ajoissa, että puolueet ja naiset ja miehet voivat ottaa sen tulevassa toiminnassaan huomioon. Mutta kävi sitten niin että hän ei osannut luopua vallastaan kuin vasta pakon edessä sairauden murtamana 1980-luvun alussa.

Joten varsinainen kysymys: kuinka arvioisit Suomen valtiollisen kehityksen maailmassa tapahtuneen vuodesta 1968 alkaen edellyttäen että presidentti Kekkonen olisi väistynyt tuolloin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu