Syntymäpäivää

Adolf Hitlerin syntymästä tulee kuluneeksi tänään 134 vuotta. En usko että sitä juhlitaan missään ainakaan kovin näyttävästi. Mutta jos Hitler olisi kuollut vaikka jo kesällä 1939 niin eikö hän olisi jäänyt historiaan suurena talousihmeen luojana aivan Kondrad Adenauerin veroisena?  Ja ilman juutalaisten ym. muiden vähemmistöjen massamurhaa voisi kuva olla tänä päivänä puhtoisempi.

Korostan että en ihannoi henkilöä . Olen käynyt Berliinissä useissa holokaust-museoissa.Ja Puolassa Auschwitzissa leirillä. Kyllä tuntui hyvältä kun pääsi paikasta pois muutaman tunnin vaeltelun jälkeen ilmastoidussa bussissa pehmeällä penkillä. Mutta kyllä historiallisista henkilöistä tulee pystyä puhumaan.

Janne Saarikivi teoksessaan Rakkaat sanat (Teos 2022) joka käsittelee etymologiaa mielenkiintoisalla tavalla mainitsee Hitlerin olevan maailman parhaan puhujan. Tiedä häntä.

Oheisessa videossa vuodelta 1935 hän mesoaa. Ja kansa hurraa. Jälkiviisaana voi tietysti todeta kaikenlaista mutta ehkä sitä olisi hurrannut muiden mukana.

Lyhyen saksan kirjoittamisesta on kulunut aikaa pian 50 vuotta. En saa oikein selvää puheesta mutta pakkoruotsista taitaa raivota ja maahanmuuttajsta jotka vievät kaikki raitiovaunukuskin työt. Ja lopuksi taitaa sanoa että ”kyllä minä teille vielä Sotet näytän”

https://www.youtube.com/watch?v=FJ3N_2r6R-o

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu