Talvisodan syy Väinö Linnan mielestä

Vanhaa Helsingin Sanomat arkistoa selatessani osui silmiini akateemikko Väinö Linnan ruotsalaiselle lehdelle antama haastattelu. Se on 17.4.1973 ilmestyneessä Hesarissa. Eli aikaa on kulunut 50 vuotta. Onko tämä nyt sitä suomettuneisuutta vai mitä?

SUOMEN talvisota oli suoranaista seurausta siitä, että maan kohtaloista niihin aikoihin vastuussa olleet miehet eivät olleet kypsiä tehtäviinsä, sanoi kirjailija Väinö Linna maanantaina Norrköpingissä ilmestyvälle Folkbladet Östgöten -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Linna on parhaillaan Norrköpingissä pidettävillä suomalaisilla kulttuuripäivillä.
Linna sanoi haastattelussa olevansa sitä mieltä, että talvisota oli seurausta Suomen sisäpoliittisesta jännityksestä, joka puolestaan oli kansalaissodan perintöä.
Ennen talvisotaa Suomen vallanpitäjät pitivät Neuvostoliittoa vihollisena numero yksi, sanoi Linna.
Hänen mielestään vain kaksi suomalaista poliitikkoa – J. K. Paasikivi ja Mannerheim –pystyivät näkemään tilanteen selvästi.
Linna sanoi kuitenkin vain Mannerheimilla olleen kylliksi arvovaltaa voidakseen vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
Hän sanoi uskovansa, että sota olisi mahdollisesti voitu välttää, jos Mannerheim olisi pannut kaiken arvovaltansa peliin.
”Mannerheim ei sitä kuitenkaan tehnyt, ja ehkä se olisi ollutkin liikaa vaadittu. Olihan hän itse ’valkoisen Suomen’ huomattavin edustaja”, sanoi Linna.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu