Tuomioita kovennettava

Valitettavia rikosuutisia tullut viime aikoina. Viime päivien kohahduttavin tieto on postinjakajan murha Vantaalla arkipäivän aamyönä. Poliisitietojen mukaan uhri valikoitui sattumalta kohteeksi ja tämä tarkoittaa että kuka tahansa yöllinen kulkija olisi voinut olla kohde.

En ole nähnyt tilastoja mutta näppituntumalla vaikuttaa että rikokset ovat tulleet kovemmiksi kaduillakin. Enää ei luoteta nyrkkeihin vaan mukana on kättä pitempää. Puukko on toki Suomessa heilunut paljonkin aina mutta vuonna 1977 voimaan astunut teräaselaki lienee karsinut tapahtumien määrää.

Nyt vaikuttaa että varsinkin nuoret ovat ottaneet lisääntyvässä määrin muinaiset välineet käyttöönsä ja aivan uusiakin varusteita on tullut rekvisiittaan. Esimerkiksi poliisin kiinniottama ja sittemmin vangittu 23-vuotias mies epäiltynä Vantaalla tapahtuneeseen postinjakajan raakaan murhaan on tuomittu aiemmin katupahoinpitelyistä jotka on suoritettu nyrkkiraudalla tai nyrkkirautaveitsellä. Tälläisiä esineitä ei tarvita missään.

Lakipykälät teräaseen tai vastaavan hallussapidosta ovat olemassa. Tuomiot eivät kuitenkaan näytä tepsivän koska aina esineitä löytyy. Vaikka en usko kovien tuomioiden juurikaan vähentävän väkivaltarikollisuutta niin teräaseiden ynnä muiden hallussapidon rangaistusten koventamista kannatan. Mitä vähemmän toisen vahingoittamiseen tarvittavia esineitä kaduilla liikkuu niin sitä vähemmän tähän liittyvää väkivaltarikollisuutta. Esimerkiksi puukko on lähietäisyydeltä jopa vaarallisempi kuin ampuma-ase.

Teräaseiden laittomasta hallussapidosta julkisella paikkaa tulee aina tuomita vankeusrangaistus eikä koskaan sakkoja. Oikeus päättääköön sitten onko tuomio ehdoton vai ehdollinen.

Ampuma-aseen hallussapidosta julkisella paikkaa tulee puolestaan aina tuomita ehdoton vankeusrangaistus joka voisi olla vähintään kuusi kuukautta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu