Etäopetus saattaisi olla pienimmän riesan tie

Eri medioissa on tuotu voimakkaasti esiin sitä, että etäkouluun ei pidä ryhtyä. Kyse on suorastaan kampanjasta, mutta käytetyt argumentit ovat laiskoja.

Mielipideilmastossa on tapahtunut valtavan nopea käännös, sillä ennen joulua pormestari Vartiainen ja monet muut rummuttivat, että joululomaa voisi hyvin pidentää parilla viikolla. Erikoinen ja hassukin esitys sai paljon kannatusta. Lomien siirtäminen nimittäin olisi ollut täysin tarpeetonta etäopetusvalmiuksien ollessa olemassa.

Ehkä joululoma on tässä suhteessa tehnyt tehtävänsä.

En pidä etäkoulusta, eikä juuri kukaan muukaan, mutta oikeat argumentit puhuvat sen puolesta, että rokotuksille pitää saada lisäaikaa.

Ihmisen kohtaaminen on ensisijaista, ja lähiopetus on parasta, mutta on myös selvää, että osa kouluista ajautuu lähiopetuksessa kriisiin hyvin nopeasti, koska omikron leviää lasten keskuudessa. Karanteenit ja eristykset karsivat luokat. Opettajat sairastuvat eivätkä sairaslomalta opeta, eivät etänä eivätkä luokassa. OAJ on tässä aivan oikeassa.

Etäkoulu olisi kyllä tuohon särkyneen koulun näkymään verraten ainakin järjestyneempi.

Paljon puhutaan myös siitä, että lapset ja nuoret eivät sairasta vakavasti. Tuoreen meta-analyysin mukaan koronadiagnoosin saaneista lapsista 11% kärsi kroonisesta väsymyksestä ja 9% kognitiivisista häiriöistä yli 6 kk.

Koska poliittinen paine lähiopetuksen puolesta on suuri, koulujen terveysturvallisuuden eteen pitäisi ainakin tehdä enemmän. Keinoja on, mutta eivät ole käytössä. Äänekkäimmät etäopetusta vastustavat voisivat panostaa tälle sektorille. THL:n Mika Salmisen kommentti ”kaikki on tehty” herätti lähinnä hymyilyä.

Koulujen kannalta etäopetuspäätös tulisi toki kohtuuttoman myöhään, sitä en kiistä. Perjantaina tulee linjaus, ja koulu alkaa maanantaina. Tässä välissä opetuksen järjestäjän pitäisi tehdä päätös ja rehtoreiden tiedottaa opettajat, huoltajat ja opiskelijat. Opettajien suunnitelmat menevät uusiksi.

Silti se saattaisi olla pienimmän riesan tie.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu