Ivalon aavelento sai Kekkosen hermostumaan
Ylen verkkosivuilla on Ahti Kaarion hieno juttu kylmän sodan vakoilulennoista.
Mahdollisesti todisteiden rajallisuuden vuoksi Kaario jättää pois niin sanotun Ivalon aavelennon. Tästä vakoilulennosta Norjassa ilmestyi myöhemmin julkisuuteen tekijän kertomus. Sitä ei koskaan ole käännetty suomeksi. Todenperäisyyttä ja yksityiskohtia pitää arvailla, mutta Suomessa tapahtumasta on löydettävissä virallisia asiakirjaviitteitä.
Kokoan tähän sen, mitä asiasta tiedetään. Kesäkuisena yönä vuonna 1966 Ivalosta lähti Neuvostoliittoon Cessna 120. Mukana olivat suomalainen lentäjä, jota sanottiin ”luutnantiksi” ja norjalainen tiedustelija Ørnulf. Kone katosi jäljettömiin.
Kovin paljon uutismateriaalia aiheesta ei tullut, ja juttu unohdettiin nopeasti. Arkistoista tapauksesta löytyy vielä ainakin Suomen suojelupoliisin kirjelmä Norjan viranomaisille, ja Norjassa on julkaistu rajavartiolaitoksemme ainakin silloin vielä salattu raportti presidentti Kekkoselle. Miten se on Norjaan päätynyt jo 1960-luvun lopulla, en osaa mitenkään sanoa. Sitäkin asiaa voisi tutkia se, jolla tällaiseen on avaimet.
Kesä-heinäkuun vaihteessa NATO sai vahvistukset moniin oletuksiin ja myös yllätyksellisen tiedon, että Neuvostoliitolla on Kuolassa pitkän matkan ohjusalustoja sekä minisukellusveneitä. Se oli merkittävä murros. Kone lensi Ivalosta Neuvostoliittoon yksisuuntaisen matkan. Cessnasta oli riisuttu kaikki tarpeeton paino ja sisustus, jopa ovet. Se oli maalattu siniharmaaksi. Lisäpolttoainesäiliöiden avulla sen lentomatkaa oli pidennetty (700 + 500 km). ”Luutnantti” lensi puulatvalentoa, ja Ørnulf kuvasi ja tallensi kohteita. Kuolan niemimaalla he ottivat korkeutta, ”luutnantti” trimmasi koneen vaakalentoon, ja he hyppäsivät. Kone jätettiin harhauttamaan ja jatkamaan yksin aavelentoaan merelle.
”Luutnantti” ja Ørnulf tarkistivat kesäöinä pintavakoojan silmin pääpiirtein ohjustukikohdan, lentokentän ja sotasataman. Sen jälkeen he kävelivät Näätämöstä Suomeen marjoja syöden ja varastellen. Tenon rantaa kaksikko asteli Norjaan.
Neuvostoliiton sotilasviranomaiset tiesivät ylityksen heti, sillä rajalta tehtiin pintahavainto. He myös tiesivät tai arvasivat miehistön jääneen jalkamiehiksi. Miehistön jalan kulkeminen ilmoitettiin suomalaisille. He kuitenkin pääsivät livahtamaan myös suomalaisilta.
Päättäjillä oli jonkinlaista sähinää kesken lomien. Sisäministeri Martti Viitanen keskeytti lomansa ja kävi Kekkosen luona Naantalissa. Muuten tapauksesta ei ole paljon kotimaisia dokumentteja paitsi Rajavartiolaitokselta pitäisi löytyä raportti ja suopon (nyk. supo) kirjelmä norjalaisille on olemassa, ja tapaukseen viitataan hennosti myös suojelupoliisin historiikissa.
Ørnulf Sörensen kirjoitti sittemmin Norjassa reissun julki, mutta meillä ei ollut tästä koskaan riviäkään. ”Luutnantin” sukunimen Sörensen kertoo olleen Larkka. Ei ole tiedossa, onko hänellä ollut jonkinlainen taiteilijanimi vai onko nimi alkuperäinen.
Lapin ilmapuolustukseen tapaus vaikutti myönteisesti. Kekkosen luokse meni vihainen sotilasdelegaatio, joka tarjosi apua Lapin ilmavalvontaan.
Jo Novosibirskissä 1961 Kekkonen oli joutunut kovan paikan eteen. Meille tarjottiin jo siellä kolmea lentorykmenttiä, kun kerran emme itse pysty tonttiamme hoitamaan. Tämä johti MIG-21:n hankintaan. Ivalon aavelennon jälkeen päästiin jo kohti Lapin lennostoa.
Skeptisesti pienten maiden mahdollisuuksiin ydinaseiden aikana suhtautunut Kekkonen satsasi puolustukseen vasta Neuvostoliiton käskystä. Ja tämä onkin ainoa hyöty, mikä YYA:sta koskaan oli.
Samanlaisia reissuja suomalaiset entiset ”Marskin ritarit” tekivät vielä pitkään sodan jälkeen. Tietyt yksilöt suorastaan vaurastuivat näillä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun rahoittamilla retkillä.
Suomen ja Neuvostoliiton yli 1000km mittaisen rajan aukoton valvominen oli silloin täysin mahdotonta eikä se vieläkään ole helppoa, vaikka rajaa on ”miinoitettu” monilla teknisillä ansoilla, joista ei tässä yhteydessä sen enempää.
Sotavuosina suomalaisia sissejä saattoi jahdata kokonainen pataljoona kokeneita rajasotilaita, mutta silti seulasta pääsi useimmiten läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuoreimmassa Suomen Sotilas-lehdessä on kattava artikkeli kylmän sodan vakoilulennoista, lähinnä siis tilanteista, joissa NL ampui koneen alas, oli sitten vakoilua tai ei. En ole vielä ehtinyt tarkemmin perehtyä, mutta lähtökohtana on Kalevan pudotus Suomenlahteen kesällä 1940.
Ilmoita asiaton viesti
Parhaita tuloksia CIA taisi saada aikaiseksi käyttämällä korkealla lentävää U-2 tiedustelukonetta ja sen ajan huippukameroita. Lentelyt loppuivat, kun NL:n ilmapuolustus sai ammuttua IT-ohjuksella kyseisen tyyppisen koneen alas.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lockheed_U-2#U-2_ammutaan_alas
Kalevan alasampumiseen liittyy edelleenkin todentamattomia huhuja mm. siitä, että koneen kyydissä olisi ollut jopa maailmanhistorian mittapuulla mitattuna merkittäviä asiakirjoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tunsin erään CAIn ”tutkijan”, joka kaljalasin ääressä mielellään kertoi olleensa mukana vakoilulennoilla joskus 50-luvun lopulla Jäämeren rantoja pitkin Sierian rajoille. Lennoilla kuvattiin Jäämeren rannan poroja ja koivuja ja joskus lento koukkasi suunnilleen Muurmannin rataa seuraille aina Leningradin esikaupunkeihin.
Takaisin tullessa ei oltu niin tarkkoja valtakunnan rajoista, vaan oikaistiin Suomen Lapin läpi Grönlantiin – masemat olivat samoja, mutta polttoainetta säästyi.
Siihen aikaan nopeasti lentävä, puunlatvoja hipova kone oli mahdoton ampua alas. Suomen yli lennettäessä noustiin lakikorkeuksiin. Kaveri ei muista, että Suomen Ilmavoimat olisi heitä koskaan häirinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Lienevätkö NL: n rajaviranomaiset huomanneet konetta, vaan asian tultua ilmi vain näin joutuivat kertomaan. Eivät kuitenkaan löytäneet kaksikkoa varsin suljetulta alueelta.
V. 1987 eräs nuori 20- vuotias saksalainen Rust yllätti venäläiset laskeutumalla pienkoneellaan keskelle Moskovaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tsernobylin kaupungin lähistölle rakennetulla tutka-asemalla oli tarkoitus havainnoida mitä tapahtuu USA:n mantereella. Näin ollen oma takapiha jäi hieman vähemmälle valvonnalle. Suomen suunnasta kaiketi pidettiin uhkaa pienimpänä mahdollisena. Sotilaallisesti ajateltuna Cessnan lennolla ei ollut mitään merkitystä, mutta PR:n kannalta valtavasti. Sitä paitsi tutkat havaitsivat kyllä koneen, mutta kukaan ei tehnyt asialle mitään. Se oli varmaankin se suurin ongelma.
Vähän sama tilanne kuin pohdittaessa sitä, mitä ilmansuuntaa Suomi valvoo enemmän?
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti huomasivat pintahavaintona, mutta epäselvää on, milloin tiesivät tai päättelivät lentäjien jääneen jalkamiehiksi. Sen aikainen tiedonkulku niissä erämaissa…
Ilmoita asiaton viesti
En enää muista, oliko kertomus Kondrad Knapen vai Walter Schuckin muistelmissa. Molemmille kertyi kuitenkin lentotunteja myös Suomen Lapin ilmatilassa.
Venäläiset lentelivät sodan aikaan Lapin ilmatilassa tiedustelulentoja vastaavantyyppisellä Spitfire-hävittäjällä kuin millaisella ruotsalaislentäjä kävi Neuvostoliiton ilmatilassa. Mallissa taisi tuolloin olla X-kirjaimia ja potkurin lapoja kuvassa näkyvää mallia vähemmän. Kone lensi kuitenkin niin korkealla, etteivät saksalaiset koskaan onnistuneet tavoittamaan sitä, vaikka Me-109 oli tunnettu hyvästä nousukyvystään.
Venäläiset muuttuivat ylimielisiksi ja Spitfiren tiedustelulennot tapahtuivat lähestulkoon kalenterin ja kellon tarkkuudella tapahtuviksi, ikäänkuin saksalaisia pilkatakseen
Saksalaiset varustivat sen kohtaamiseen erityisen Messerschmitt-hävittäjän. Siitä riisuttiin pois kaikki tarpeeton ja vain tykkiin jätettiin puolensataa ammusta, jotta kone voisi nousta mahdollisimman korkealle.
Näin varustetulla koneella noustiin ”kyyhkysjahtiin” yläilmoihin.
Kun Spitfire sitten saapui ajallaan, sen kohtaloksi tuli pudota jonnekin Lapin erämaahan. Itse asiassa vielä Neuvostoliiton puolelle rajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen pilkkasi Puolustusvoimia ”viihdytyslaitokseksi”, mutta Nikita Hrustsev ei ymmärtänyt YYA-naapurin puolustusnihilististä leikkiä. Kekkonen pääsi toiselle virkakaudelleen 1961 tilatun nootin ansiosta, mutta vihdoinkin materiaalihankinnat saivat vauhtia ja hyppäys Folland Gnatista (äänen nopeuden ylitys syöksyssä) MiG-21 F-13:een (Mach 2.05) vuonna 1963 oli Ilmavoimille varsinainen teknologialoikka.
Sattuihan näitä mysteereitä Suomen Lapin ja Kuolan niemimaan välillä vielä 1976…
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005850234.html
Ilmoita asiaton viesti
”Meille tarjottiin jo siellä kolmea lentorykmenttiä, kun kerran emme itse pysty tonttiamme hoitamaan.”
Eihän neukut itsekään pystyneet ”hoitamaan tonttiaan”, jos kaksi miestä noin vain hyppää pikkukoneesta Kuolan yllä ja kävelee sieltä takaisin kotiin heidän rajavartioden nenän alla.
Myöhemmin eräs Matias Rust lensi Suomesta Punaiselle torille asti läpi maailman parhaan ilmapuolustuksen. Halloo!!
Ilmoita asiaton viesti
Verraten syytön olen Neuvostoliiton tarjoukseen ja sen käsitykseen Lapin ilmapuolustustyhjiöstä.
Ilmoita asiaton viesti