Koulut eivät sekoa politiikkaan

Opetus ei ole puolueellista, vaikka kaikilla opettajilla on viitekehyksensä. On silti harvinaista, että heidän maailmankuvansa tulee opetuksessa ainakaan kovin räikeästi näkyviin. Näin on itse asiassa ollut jo silloin, kun Pirkkalan moniste tehtiin ja politiikka oli vuosikymmenen ajan voimakkaasti läsnä kouluneuvostoissa. Neuvostot onneksi lopetettiin 1980-luvulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat paikkoja, joissa voidaan vaikuttaa siihen, mitä tuutista työnnetään. Jos jotain opetussuunnitelmiin kirjataan, se näkyy nopeasti vaikkapa luku- ja kirjoitustaitojen aiheissa ja oppikirjojen sisällöissä. Opetussuunnitelmaa pitää noudattaa. Ongelma syntyy siitä, jos koetaan, että jokin tietty aspekti on tärkeämpi kuin muu suunnitelma. Sellaistakin tuntua joskus on.

Opettajat ovat ainakin tähän asti olleet keskimäärin varsin ammattitaitoisia. Haetaanpa havaintoesimerkki vähän kauempaa menneestä. Olen käynyt lukiossa vuonna 1980 yhteiskunnallisia keskusteluja siihen aikaan muodikkaissa paneeleissa. Olin likimain kaikessa ajan henkeä vastaan, mutta tilaisuuksia luotsannut äidinkielenopettaja antoi minulle saman tilan kuin muillekin. Koulun ulkopuolella opettajaa väitettiin fanaattiseksi kommunistiksi. Hän oli käynyt Sirola-opiston kursseja ja ollut SKDL:n listoilla, mutta missään kohdin en joutunut kärsimään siitä, että ihailin Lech Walesaa enemmän kuin Kekkosta, vaan päin vastoin hän oli kehunut äidilleni, että poika on rohkea hevonen lampaiden joukossa.

2000-luvulta muistan yhden tapauksen, jossa oppilas on joutunut hetkeksi kylmäkiskoisuuden kohteeksi mielipiteen vuoksi. Tämä tapahtui nuorten varjovaalien aikana, kun Haavisto-ilmiö oli kovimmillaan. Opiskelijaparka oli mennyt kertomaan kavereilleen, että hän äänesti koulun leikkivaaleissa Niinistöä. Kaverit eivät puhuneet hänelle muutamaan päivään.

Buumit, joissa näkyy kiihkoa ja kiivautta, ovat aina arveluttavia, olivat ne miten hyvän asian puolesta hyvänsä syntyneitä.

Nuoret haluavat, että koulu on turvallinen paikka kehittyä. He haluavat, että siellä saa olla sitä, mitä on.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu