Pitäisikö poliitikkojen rauhoittua?

”Hätä ei ole tämän näköinen, vaan se on pieni ja punainen”, lausahti A. F. Airo. Hän vastasi sellaisista tilanteista, joissa nuoria miehiä tuhoutui jossain kahden polun mutkassa ja joista sotapäiväkirjat ja historiankirjat puhuvat vakavan rauhalliseen sävyyn ikään kuin kyse olisi ollut jostain kovinkin järkevästä asiasta.

Uskon tuohon lausahdukseen.

Aina ei hyvältä näytä. Vuosi 2020 on ollut mielenkiintoinen etenkin poliitikkojen touhujen osalta, ja kulunut viikko on yksi epävirallisia ennätyksiä.

Viikko alkoi vielä rauhallisesti. Yksi ministeri tosin poikkesi studiossa vastaamassa korona-kysymyksiin ja vastaukset olivat niin hämäriä, että monet katsojat luulivat hänen syöneen vahingossa taikasieniä. Se oli kuitenkin vasta alustus sille, mitä tuleman piti.

Poliitikot kannattavat yleensä sananvapautta, ainakin silloin kun se sopii heille, mutta media käytti sitä röyhkeästi vääristä ihmisistä puhumiseen eli se kertoi siitä, miten eräs poliitikko painosti perustuslakivaliokuntaa sähköpostitse. Tämän jälkeen reaaliajassa vuotavan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vaati mediaa kuriin.

Yleensä väärässä ollessa kannattaa lopettaa, kun on edes siedettävissä asemissa, mutta eipä aikaakaan, kun eräs toinen kansanedustaja ryhmänjohtajien WhatsAppissa ehdotteli pistämään esittelyjä tehneen valiokuntaneuvoksen kuriin, koska valiokuntaneuvos saivarteli työnsä puolesta virkamiesmenettelyn ja lain kaltaisilla asioilla eikä ilmeisesti sanamuodoissaan riittävästi ymmärtänyt, että jotkut ovat hyviä luonnostaan.

Show sai monet ihmettelemään sitä, miten ihmeessä Suomi voi sormi pystyssä ojentaa Unkaria ja Puolaa samankaltaisista asioista.

WhatsApp tärkeän valiokunnan ryhmänjohtajien pulina-alustana sai myös kulmakarvat kohoamaan. Vaikka WhatsApp salaa viestin konventionaaliselta kaappaukselta hyvin, data menee Facebookille. Tiedot kerätään maahan, johon Suomen tietosuojalainsäädäntö ei päde, emmekä tiedä, mihin tietoa käytetään. On mahdollista, että sitä myydään. Sovellus pitää vähintään kirjaa käyttäjän tekemisistä ja pystyy tarkkailemaan käyttäjänsä liikkumista sekä sitä, kenen kanssa ja kuinka pitkään käyttäjä on kenenkin kanssa.

Varmuuskopioita se tallentaa pilveen, ja tallennetut tiedot eivät ole enää edes salattuja.

Ei perjantai siihen loppunut. Toisenlaista vihjetietoa liikkui. Yhtäkkiä MTV kertoi, että tutkinnassa on henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta suunnittelevia äärioikeistolaisia tyyppejä, joilla on valtakunnansyyttäjä ja sisäministeri kohteena. Lisäksi mukana on virasta pidätetty ylikonstaapeli. Se oli tömäkkä uutinen.

Juttu vain ei pitänyt paikkaansa. Melko nopeasti selvisi, että tutkinnassa todellakin on porukka, jota epäillään henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta poliisia ei tästä epäillä eikä MTV:n mainitsemiin poliitikkoihin kohdistu konkreettista uhkaa. Sinällään hemmetin vakava juttu.

Tiedon julkistaminen on tärkeä asia, ja media kyllä yleensä tarkastaa, mitä houkutteleva skuuppi on oikeasti syönyt. Koska MTV teki työnsä skandaalimaisen huolimattomasti, seuraava askel kansanradiossa oli luonteva salaliittoteoria uutisankan liikkeelle laskeneista vihreistä. Kyseessä on ovela harhautus!

Jon näin on, olen aika varma siitä, että kaikki edellä mainitut uutiset ovatkin oikeasti tarkoitettuja kääntämään ihmisten mielenkiinto pois tästäkin yhdentekevästä jutusta Uuden Suomen blogissa tai uutista siitä, että siivousvideoillaan Tiktok-suosioon noussut 27-vuotias Auri käyttää lieden puhdistuksessa apuna muun muassa muovikelmua.

Käännän katseeni jouluun. Kun sinne asti retuutamme, kohta on jo pääsiäinen. Kiirettä ei ole ja tuskin tuleekaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu