Yhdysvaltain (ehkä muidenkin) on nostettava sisäistä uhka-arviotaan

Lyhyestä virsi kaunis: Yhdysvaltain kongressitalon tapahtumia suunniteltiin kauan sosiaalisessa mediassa, ja Trumpin hallinto on tiennyt siitä etukäteen. Seurauksena oli irvokas näytelmä ja viisi kuollutta.

Donald Rumsfeld, Dick Cheney, Robert Gates, Mark Esper ja James Mattis pyysivät tammikuun alussa nykyisen puolustushallinnon virkamiehiä helpottamaan täysin, yhteistyössä ja läpinäkyvästi vallansiirtoa maan seuraavalle presidentille Joe Bidenille. Mukana allekirjoittajissa oli myös viisi demokraattihallinnoissa toiminutta puolustusministeriä, joista Chuck Hagel ja William Cohen ovat republikaaneja, koska Bill Clinton nimitti molempina kausinaan puolustusministeriksi republikaanin.

Nykyisen puolustusministeri Millerin leväperäinen toiminta tutkitaan varmasti tarkalla kammalla.

Kun Twitter sulki Trumpin tilin, se johtui tulkinnasta, että ilmoittaessaan jäävänsä pois Bidenin virkaanastujaisista 20.1. hän ei pelkästään käyttäydy kuin kakara, vaan antaa Qanon-väelle viestin ”turvallisesta paikasta” ehkä vähän vielä rähinöidä. Oli hänen viimeinen viestittelynsä tahallista tai tahatonta, uhka-arviotaan viranomaisten on pakko nostaa.

Hörhöt, joita tukee joukko paikallispoliitikoita, ovat olleet pitkään uusilla somealustoilla, ja suunnitelmallisin trollaaja ei koskaan paljasta kasvojaan. Lieneekö edes Yhdysvaltain maaperällä. Epäilen, ettei.

Republikaanien on pakko herätä. Riippumatta siitä, että he menettävät kannattajiaan, nyt olisi hyvä avata silmät, kun vielä ehtii. Mitähän Mike Pence ajattelee siitä, että Trump yllytti aseistautunutta mellakkaväkeä hänen peräänsä? Yhdysvalloissa republikaanit eivät ole turvassa. Liian pitkään hyysäsivät.

Eikä tämä ilmiö katoa mihinkään. Ei se Trumpista riipu.

 

Onko tätä hulluutta myös Suomessa?

 

Mikä ettei. Kerron esimerkin. Tuttavani uskoi tulisesti Neuvostoliittoon ja kertoi siitä tarinoita, joissa ei ollut päätä eikä häntää. Hän on sittemmin vaihtanut joukkoliikettä, mutta on niitäkin, joilla usko on tallella. Kyllä poliittisia uskovaisia riittää. Politiikka on jotain sellaista, joka saa joskus ihan päältä päin normaalisti käyttäytyvän ihmisen sekaisin. Katkeruus, kauna ja toive ”oikeudenmukaisuudesta”, kun itse ei saanut mitään aikaan, oli hänen uskonsa pohja.

Kulakkien tuhoamiseen Stalin käytti yhteiskunnan rikollisinta ja syyntakeettominta ainesta, ja sen jälkeen hän siivosi tuon roskasakin myös hautaan. Saman Hitler saattoi tehdä joillekin röhmiläisilleen. Liki syyntakeettomat heikot ihmiset ovat hyvää materiaalia siihen ja tähän ja lopulta pois laudalta. Heidät petetään varmasti.

Nykyisin on uusia muoteja. Koska äärioikeiston, salaliittoteoreetikkojen ja TV-evankelistojen kiihottama rypäs keskustelee globaalisti, psyykkisesti epävakaiset ihmiset tarttuvat samoihin juttuihin, ja Suomessakin on kourallinen Q-liikkeen kannattajia. Jotkin heidän näkyvimmistä henkilöitymistään ovat käyneet Donetskissa poseeraamassa.

Miten heidän vahvistusharhansa toimii?

Kerran eräs tutkija seurasi maailmanlopun kulttia liittymällä porukkaan, joka odotti kaiken loppuvan tiettynä hetkenä. Hetki tuli ja meni. Maailmanloppu vain puuttui. Tutkija oli valmiina havainnoimaan, mitä nyt tapahtuisi. Miten nyt suu pannaan? Oli pitkään hiljaista. Sitten lahkon johtaja ja maailmanlopun hetken kuvitellut profeetta keksi. Rukoustemme tähden Herra päätti säästää maapallon!

Kaikki hymyilivät. Näin sekin asia ratkesi. Harhaa ei tarvinnut myöntää. Entistä harhaisempina eteenpäin.

Tällainen porukka sitten on laitteillaan kaninkoloissaan ja yhteiskunnat jakaantuvat. Vain siksi, että sosiaalisen median jätit tienaavat rahaa. Voivathan he sitten kuolonuhrien tultua malliksi sulkea pari tiliä.

Viimeisin veto vaihtoehtomedioissa on, että Capitolin valtaaminen oli Antifan näytelmä. Soluttautuivat hyvien ihmisten mielenosoitukseen. Sillä seikalla, että rähinöitsijöiden joukosta on tunnistettu ja pidätetty äärioikeistolaisia ja Qanon-hörhöjä sarvet päässään, ei edes kristityiksi itseään väittäville ole mitään merkitystä. Kyllä sekin selitetään jollain lailla, kun joku keksii jonkin teorian, joka on helppo ostaa.

Kaikkea pelot ja kyvyttömyys käsitellä tunteitaan ihmisen päässä saavatkin aikaan.

Tällaisesta aineksesta kuurnitaan se syyntakeettomin marginaali, joka saadaan hönöilemään, julistamaan ja trollaamaan. Mutta kuka kehtoa loppujen lopuksi keinuttaa? Mihin kaikki tiet päättyvät? Bisnekseen? Eihän tekoälyn ohjatessa topiikkeja kritiikittömillä ole mitään mahdollisuuksia. Tämä on järkyttävän dystooppista.

Ongelmaksi valheiden täyttämä propaganda muuttuu, kun keskiluokkaiset ihmiset alkavat edes vähän uskoa hörhöjen juttuja, koska jakavat samat pelot esimerkiksi liberaalia politiikkaa kohtaan. Vaikka liberaalit arvot eivät nyt ihan oikeasta Saatanasta heille olisi, ovat ne sen verran saatanasta, että katsovat sivuun ja laskevat, että saahan sieltä just sen verran ääniä kuin puuttuisi muuten.

Republikaanit Yhdysvalloissa maksavat nyt hintaa tästä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu