Ovatko inkerinsuomalaiset etnisiä venäläisiä?

Hei, Inkerin suomalaiset, paluumuuttajat! Sisaret ja veljet! Meille nauretaan Suomessa! Me emme olekaan enää Inkerin suomalaisia paluumuuttajia vaan ”etnisiä venäläisiä paluumuuttajia”!

– Näin luokittelee meidät Väestöliiton monikulttuuri-asiantuntija Anita Novitsky! omassa puheenvuorossaan seminaarissa, jonka otsikko oli ”Paluumuuton 20 vuotta: Näkökulmia venäjänkielisten kotoutumiseen”, joka pidettiin Helsingissä Valotalon Eurooppa-salissa 3.4.2012.

Inkeriläisenä paluumuuttajana sain vasta viime hetkessä tiedon seminaarista! Ilahduin ja suunnistin Imatralta Helsinkiin, toivossa saada tavata kohtalotovereita Inkerin maalta!

Mielipiteeni seminaarista:

Seminaari on 2 vuotta myöhässä tai sitten järjestäjät eivät halunneet muistaa koko prosessin alkua! Paluumuuton prosessi alkoi huhtikuun 10. päivänä 1990, jolloin Mauno Koivisto ilmoitti Yle kakkosessa, että Inkerin suomalaiset voi rinnastaa paluumuuttajiin Amerikasta. Kanadasta tai Ruotsista. Tästä on kulunut jo 22 vuotta.

En löytänyt yleisössä ketään kohtalotovereitani, vaan salissa istui ihanaa nuorta suomenkielistä porukkaa. Luulinkin heitä Inkerin suomalaisten jälkeläisiksi (saattoi siellä olla heitäkin), mutta ymmärtääkseni he olivat lähes kaikki tutkijoiden tukijoukkoja.

Seminaarin järjestäjinä olivat Väestöliitto, Helsingin yliopisto ja Siirtolaisinstituutti! – Missä olivat Suomen inkeriläisten järjestöjen edustajat esim. Inkerin kultturiseura ry:n tai monien Inkeriseurojen edustajat ympäri maata?

Minua ihmetyttää, ettei kokoukseen osallistuneella Faro:n / Suomen venäjänkielisten yhdistysten liiton toiminnanjohtajalla Potchinchtchikovilla ollut mitään sanomista näinkin tärkeässä aiheessa kuin venäjänkielisten maahanmuuttajien kotoutuminen.

Taisin olla ainoa aito inkerinsuomalainen

ja ärsytin kommentillani tutkijoita ja erityisesti Toivo Flinkkiä, joka suivaantui siitä, että esitin epäilyn, että inkeriläisten paluumuuttoprosessin tarkoitus oli tehdä etninen puhdistus Venäjällä.

– Tästä ei sallittu keskustelua seminaarissa, joten perustelen kantani siteerauksella erikoistutkija Flinkin omasta kirjasta ”Kotiin karkotettavaksi” (2010, sivu 14). Tässä hän kertoo inkeriläisten vuonna 1990 käynnistyneen Suomeen muuton taustoista seuraavaa tietoa:

    Suojelupoliisin toimintaa esittelevässä uusimmassa tutkimuksessa inkeriläisten muutto Suomeen tuli esiin Supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen ja KGB:n Helsingin päällikön Felix Karasevin tavatessa 2. kesäkuuta 1988. Tiitinen tiedusteli valtiojohdon näkemystä inkeriläisten suhteen. ”Jos ovat valmiit antamaan muuttoluvan, annetaan tulla, vaikka tulisi mittatappioitakin”, kertoo Tiitinen Koiviston todenneen”.

Omassa puheenvuorossaan professori Inga Jasinskaja-Lahti kertoi tukimuksestaan ”Inkerinsuomalaisten paluumuuttajien integraatio Suomeen INPRES-projektin tulosten valossa”. Tässä tuli esille, että 58 400 venäjänkielisistä maahanmuuttajista 70 prosenttia on inkerinsuomalaisia, jotka tulivat pääasiassa Leningradin alueelta ja Neuvosto-Karjalasta. Eli laskelmieni mukaan inkerinsuomalaisia oli n. 40 800.

Siirtolaisinstituutin tutkimuksen mukaan vuonna 1959 Neuvosto-Karjalassa asui 27 829 ja Leningradin alueella 23 193 henkilöä, yhteensä siis 51 022 inkerin suomalaista. (Lähde: ”Muuttonäkymät Venäjältä ja Baltian maista Suomeen”, Eve Kyntäjä ja Hill Kulu, Siirtolaisinstituutti, Turku 1998.)

Viitaten professori Jasinskaja-Lahden tietoihin ja siirtolaisinstituutin tutkimuksiin, Leningradin alueelta ja Neuvosto-Karjalasta, n. 80 prosenttia siellä asuvista inkerinsuomalaisita on muuttanut Suomeen.

Tämä kertoo siitä, että alueet ovat tyhjennetty inkeriläisistä!

Ja rohkenen väittää, että on tapahtunut etninen puhdistus. Kukaan meistä ei koskaan ennen ollut asunut Suomessa, eli emme ole paluumuuttajia!

Niinkin tärkeä ohjelmassa mainittu kysymys, kuin ”Paluumuuton arviointi ja tulevaisuuden näkymät” jäi esittelemättä kuulijoille kokonaan, koska Sisäasiainministeriön ylitarkastaja Tarja Rantala ei saapunut paikalle. Joku sijainen yritti pikaisesti korjata asian, mutta ei tässä onnistunut arvioimaan Inkerin suomalaisten paluumuuttoasiaa ja sen tulevaisuutta!

Seminaarin aihe ”Paluumuuton 20-vuotta” oli kääntynyt omaksi irvikuvakseen.

Terveisin
Viola Heistonen
Inkerin suomalainen
muuttanut Suomeen 7.11.1990

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu