Vappu Neuvostoliitossa. Первомай в СССP.

Vuonna 1959 Severodvinskissa Luistelukoulun valmentajana pääsin osallistumaan tämän salaisen pienen merimiesten kaupungin vappujuhlakulkueeseen eturivissä! Se oli iso kunnianosoitus! – Pieni kaupunki, pieni kulkue! Silti olin ylpeä!

Vapun minä muistan!

Se oli todella kansan juhla! Siihen meidät oli kasvatettu päiväkodeista ja kouluista alkaeen ja jokainen kansalainen tiesi sen juhlan merkityksen ja traditiot!

Myöhemmin aikuisiässä itse muitten opettajien kanssa valmistelin oppilaitoksen kolonnaa juhlakulkueeseen! Juhlaan osallistumiseen ja kolonnan koristeluun piti valmistautua huolellisesti ettei mikään menisi pieleen

Valmistelut alkoivat jo kauan ennen Vapun viettoa. – Jokainen sai tehtävänsä, esim. joko valmistella paperineilikka tai omenapuun kukkia tai pieniä punalippuja tai sai tehtäväkseen juhlapäivänä kantaa transporantteja, joissa oli hallituksen tai politbyroo komitean jäsenien muotokuvia tai muuta isompaa lippua tai plakaattia!

Ennen varsinaista juhlapäivää pidettiin kenraaliharjoituksia jopa paikan päällä, jonne piti tulla juhlakulkueena.

Osallistuminen juhlakulkueeseen oli pakollinen.

Piti tähdätä sataprosenttiseen osallistumiseen ja pyrkiä siihen kaikin tavoin. Poisjääneellä piti olla vakava syy, joka piti todistaa!

Jos puhutaan nyt opiskelijoista, joista itse vastasin, niin tietenkin ymmärsin, että he haluaisivat mennä kotiin juhlimaan eteenkin jos vanhemmat asuivat pidemmän matkan päässä toisella paikkakunnalla, mutta en voinut sallia ilman syytä jäädä pois juhlakulkueesta, eli vapaata oli vain juhlakulkueen päätyttyä, niin opiskelijoilla kuin opettajillakin.

Vaikka osallistuminen kulkueen oli pakollista, kuitenkin Vappupäivän lähestyessä kansassa nousi juhlallinen mieli ja kolonnat kulkivat juhlapäivinä pääpaikalle laulaen ja iloiten…

Juhlakulkueen järjestäjät ja kolonnien johtajat olivat varsin tiukkoja järjestelyssä, koska pienkin virhe tai viivästys kolonnan saapumista määrättyyn paikkaan olisi sotkenut asiat ja aiheuttanut häiriöitä.

Katsotaanpa juhlakulkuetta Moskovan Punaisella torilla vuonna 1973!

jossa miljoonat ihmiset astuvat mausoleumin eteen just silloin kuin heidän piti astua, mutta tiedän, että heidän piti odottaa jonossa jossain kulman takana jopa aamuvarhaisesta tuntikausia, kunnes saivat määrättynä aikana signaalin aloittaa marssia. Eteenpäin!

Mutta iloinen kansahan tuossa näkyy marssivan:

Hauskaa Vappua! С праздником 1 Мая!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu