Miksi Suomessa on niin paljon hometaloja?
Onko Suomessa lasten terveys vaarassa?
Täällä viikolla Suomen kouluissa ja päiväkodeissa alkoi toimintakausi ja suuri osaa kansalaisista ja niin myös eduskunnan kansanedustajat ja virkamiehet palasivat töihin lomilta.
Minkä laatuinen sisäilma odottaa heitä? Niin lapsia päiväkodeissa ja kouluissa kuin aikuisväkeä työpaikoilla?
Homeongelmista on puhuttu jo vuosikausia, mutta tuntuu siltä, ettei ongelmalle voida mitään.
10.08.2012 MTV3.fi Uutiset/Kotimaa
Otsikolla ”Kysely paljasti karun tilanteen kouluissa ja päiväkodeissa” (kirjoittaja Shahin Doagu) kertoo: ”Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kyselyn mukaan jopa kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista on esiintynyt sisäilmaongelmia kahden viime vuoden aikana.Kyselyyn vastasivat yli 500 rehtoria, päiväkodin johtajaa ja työsuojeluvaltuutettua, jossa ilmeni myös, että sisäilmaongelmien käsittelyssä on suuria puutteita. –Ilmastoinnit ovat niin puutteellisia, ettei ilma vaihdu ja siellä (kouluissa ja päiväkodeissa) väsytään. Silloin ei jakseta työskennellä ja se on ongelma varsinkin nyt, kun ryhmäkoot kasvavat koko ajan.
Kirjoituksen mukaan Valtiovarainministeriön ehdotuksessa ensi vuodelle valtionosuutta koulujen perustamiskustannuksiin pienennetään seitsemällä miljoonalla eurolla. Ehdotus tyrmistyttää OAJ:n puheenjohtaja Luukkaista.– Ministeriön ehdotuksessa korjausrahaa on sen verran, että sillä voitaisiin korjata 500 oppilaan työympäristö. Meillä on koko maassa yli 570 000 lasta peruskouluissa. Jos näistä kouluista jo kaksi kolmesta kärsii sisäilmaongelmista, niin sen piirissä on yli 400 000 oppilasta. Olli Luukkainen korostaa, että erityisesti lasten kannalta sisäilmaongelmat ovat vakava asia.”
Ympäristölääketieteen dosentti Tuula Putus Turun yliopistosta kaipaa valtiolta elvytysrahaa päiväkotien hometutkimukseen.
Hänen mukaansa Suomesta puuttuu valtakunnallinen, päiväkotien hometilannetta kartoittava tutkimus”.
Eli tässäkin tarvitaan rahaa!
Niin Suomessa kuin ulkomailla hehkutellaan hyvinvointivaltiosta Suomesta… mutta täällä lapset kouluissa ja päiväkodeissa hengittävät ilmaa, jossa vilisee kaikenlaisia homebakteereita ja hiukkasia, jotka voivat pilata koko elämän.
”Eduskunta selvityttää rakennusten kosteus- ja homeongelmia” kirjoitti Rakennuslehti 22.09.2011
Eduskunnan tarkastusvaliokunta tilaa tutkimuksen rakennusten kosteus- ja homevaurioiden sisäilmaan aiheuttamista ongelmista. Tutkimuksessa pyritään löytämään kosteus- ja homevaurioiden syyt, selvittämään ongelmien laajuutta sekä kartoittamaan ongelmasta aiheutuvia kansantaloudellisia ja julkistaloudellisia vaikutuksia. Lisäksi arvioidaan jo tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia. Tarkastelun kohteena on koko Suomen rakennuskanta
…Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa päätöksentekijöille sellaista tietoa, johon pohjautuen on mahdollista vähentää rakennusten kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja terveyshaittoja.
Viime vuosina esitettyjen karkeiden arvioiden mukaan huonon sisäilman taloudelliset kokonaiskustannukset ovat yli 3 miljardia euroa vuodessa. Arviolta jopa 600 000-800 000 suomalaista voi altistua päivittäin kosteus- ja homevaurioille kodeissa, työpaikoilla tai muissa julkisissa rakennuksissa. Kosteus- ja homeongelmien on arvioitu aiheuttavan vuosittain terveydenhuoltojärjestelmällemme yli 200 miljoonan euron kustannukset.
… Tutkimuksen on tarkoitus valmistua elokuun 2012 loppuun mennessä.”
Eli, odotetaan tietoa kuka tutkii ja millaisiin tuloksiin tultiin?
Siis, miksi Suomessa on niin paljon hometaloja?
En ole rakennusalan ihminen ja kysynkin, eikös Suomessa osaa rakentaa? Kyllä osataan, koska joskus talo nousee yhdessä päivässä.
Siis, niin päiväkodeissa, kouluissa, kodeissa, työpaikoilla ja muissa julkisissa rakennuksissa on kosteus-ja homeongelmia! Siis, Suomessa!
Vaikka päältäpäin kaikki tuntuu näyttävän hyvältä ja siistiltä! Herää kysymys, että missä on vika? Onko vika rakennusmateriaaleissa vai rakentajissa? Vai ratkaiseeko kuitenkin raha, yhä uusiin tutkimuksiin sitä tuntuu kuitenkin riittävän?
Kaikki rakennukset vaativat asiantuntijan vuosittaista tarkastusta ja tarvittaessa korjauksia. Suomessa on erittäin vaativat olosuhteet. Ei riitä, että vaan rakennetaan ja jätetään sen jälkeen rakennus oman onnensa nojaan. Paljon säästettäisiin selvää rahaa jos joku asiantunteva katsastaisi kiinteistön kunnon silloin tällöin. Silloin kun itse kävin koulua, oli koululla oma talkkari, mutta ei varmaan ole enää. Kuten ei juurikaan enää missään taloyhtiöissä.Tärkeän asian otit esille – kuntien ja valtion `´säästöt`´ tulevat aina meille veronmaksajille kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Paju kirjoitti :”Kaikki rakennukset vaativat asiantuntijan vuosittaista tarkastusta ja tarvittaessa korjauksia.”,
Olen seurannut lehtikirjoituksia asiasta ja huomannut, että jopa tarkastuksen ja korjauksen jälkeen lapset ja työntekijät päiväkodeissa alkavat oireilla ja etsitään uusia tiloja.
Eilen 17.8., UutisVuoksessa esimerkkinä otsikolla ”Salosaaren päiväkodille etsitään korvavia tiloja”, vaikka lehtikirjoituksen mukaan päiväkotirakennuksen kuntoarvio on tehty vuonna 2009 ja sen seurauksena päiväkodin ilmanvaihto on uusittu kokonaan vuonna 2010. Henkilökunnan oireilua on ilmennyt kunnan kiinteistöhuollon toimenpiteistä huolimatta.
-Eli on tehty korjaus, satsattu rahaa, mutta ilmanlaadu ei paranne!?Onko niin yksinkertaista, että ilmastointilaitteissa vika? Kysyy tavallinen kansalainen.Suuressa perspektiivissä kyse on lasten terveydestä, eli maamme tulevaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun minä kävin koulua ei koko sanaa ilmastointi ollut vielä keksitty vaan ikkunoista ja muista rakenteista ”falskasi`sopivasti.
Myös nyky ilmastointi putkistot tulee imuroida tietyin aikavälein, sinne pesiytyy kaikenlaista taudinaiheuttajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää halvalla saada julkista tilaa, jota ei rakenneta kuin Eduskuntataloa. Kosteuseristys on puutteellinen ja lämmityskustannuksissa säästetään niin, etteivät tilat pysy kuivina.
Esimerkiksi Kulosaaressa ala-aste, päiväkoti ja kirjasto oli tehty 60-luvun betoniarkkitehtuurin mukaisena. Julkisivuun oli jätetty huokoinen betoni, josta kosteus siirtyi kapillaari-ilmiön http://fi.wikipedia.org/wiki/Kapillaari-ilmi%C3%B6 avulla rakennuksen alla olevaan laattaan. Laatta oli märkä ja homehdutti sisätilat. Siinä ei auttanut muu kuin rakennuksen purku ja uuden rakentaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun lähdetään vanhasta tutusta (hirsi) rakentamisesta sivuraiteille -oppirahat joutuu maksamaan. Itse rakensin itselleni hirsitalon ja mielenkiinnolla seuraan tätä nykyistä passiivitalo villitystä joka on niin tiivis ja eristetty ettei energiaa lämmitykseen kulu juuri lainkaan. Koneellinen ilmastointi on passiivitalossa kaiken a ja o, mutta asukkaan pitää muistaa sen toimivuutta kaiken aikaa tarkkailla ja huoltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Paju kirjoitti: ”Koneellinen ilmastointi on passiivitalossa kaiken a ja o, mutta asukkaan pitää muistaa sen toimivuutta kaiken aikaa tarkkailla ja huoltaa”,
-niin se on omakotitalossa,että asukas pystyy, jos pystyy; mutta miten koulut ja päiväkodit, kenen huostaan tarkkailu on siellä jätetty?
Ilmoita asiaton viesti
Heli Hämäläinen kirjoitti :..”Laatta oli märkä ja homehdutti sisätilat. Siinä ei auttanut muu kuin rakennuksen purku ja uuden rakentaminen.”,
– niin kuin kerrot, joskus uuden rakentaminen tulisikin varmaan halvemmaksi kuin korjata homettuneet paikat.Ehkä korjaukset päättyvät joskus vain kosmeettiseen korjaukseen, koska tehtyyn päätökseen korjauksesta työn suorittajille ei ole mahdollisuutta pysäyttää työnteko?,vaikka he näkisivätkin paikan päällä, ettei asiat parane. Näin ajattelisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta- jos koko rakennus on susi niin siihen ei tietenkään ole järkeä uhrata euroakaan veronmaksajien rahoja – ellei rakennus ole sitten jonkun merkittävän arkkitehdin suunnittelema susi.( Hassua että meillä on rakentajien nimistössä rakennusvirheille nimitys susi- luontoa rakastavana
ihmisenä ymmärrän, että susi on ollut täällä ennen meitä ja hänellekkin kuuluu paikkansa)
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on yleismaailmallinen, niin Saksassa, Unkarissa kuin siellä Venäjälläkin, jossa asiaa ei tiedosteta, tunnisteta. Ei pidä yleistää,
jos ei tunne asiaa.
Kapillaarisesti nousevan kosteuden eristämättä jättäminen kuin puuttuva tuuletus ovat suuira virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Markku Laaksonen.
– en minä yleistä asioita, vaan se on fakta, josta kirjoittavat asiantuntijat. Ja turhaa viitata minulle, että ”kuin siellä Venäjälläkin”. Asun nyt Suomessa ja olen Suomen kansalainen ja, haluan olla hyvä kansalainen uudelle kotimaalleni, joten en ole välinpitämätön epäkohtiin ja uskallan ottaa kantaa asioihiin!
Hyvää loppukesää!
Ilmoita asiaton viesti
Viola Heistonen
Et tainnut lukea mitä sanoin kosteudesta, tajusit vain Venäjä sanan.
Kosteusongelma on yleismaailmallinen eritoten vanhoissa puu-ja savirakenteissa.
Hyvä kun olet reipas, hyvää kesää samoin.
Ilmoita asiaton viesti
90-luvun lopussa johtamani koulu peruskorjattiin. Tiedossa oli, että se 60-luvun alussa rakennettu koulu oli pahasti homeessa, mutta vasta peruskorjauksen yhteydessä huomattiin kuinka pahasti. Peruskorjaukseen budjetoitu summa ylittyi runsaasti mittavien homekorjausten takia.
Ilmoita asiaton viesti
Petri Haapa kirjoitti : ”Peruskorjaukseen budjetoitu summa ylittyi runsaasti mittavien homekorjausten takia.”,
– Olisiko sitä budjetia kenties riittänyt uuden koulun rakentamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
No ei varmaan ihan, mutta muuten lisärahoituskin kokonaan uuteen rakennukseen olisi ollut järkevää. Toisaalta nytkin tuli niin suuria yllätyksiä, että kunnalta loppuivat rahat kesken, eikä piha-alueen suunnitelman toteuttamisen loppuunvientiin enää rahaa riitänytkään
Ilmoita asiaton viesti
Viola- ihan juuri nyt tänäpäivänä rakennusliikket ovat oivaltaneet tämän saman business idean ja ne tarjovat kunnille kattavan kiinteistön
kokonaisvaltaisen huoltosopimuksen – se on ainoastaan kunnan päättäjistä
kiinni hyväksyvätkö he sen vai aikovatko tyhmyydessään ”säästää”.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Paju.
-Olisiko tässä kiinteistön
kokonaisvaltaisessa huoltosopimuksessa pelastus? Onko se jo tarjottu kunnille ja onko tullut kentis jo hyväksyntää?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se nykyään on tätä päivää – rakentaja vastaa vaikkapa seuraavat 50 vuotta rakennuksen toimivuudesta ja kunnan ei kannata omistaa rakennusta vaan olla vuokralla, jolloin rakentaja vastaa kaikesta. Luonnollisesti tämä koko konsepti myös kilpailutetaan tehokkaasti, jolloin paras (ei välttämättä halvin) tarjous voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Suomessa on niin paljon hometaloja?”
Syyt?
Liian alhainen lämmitys ja liian vähäinen tuuletus.
Sekä jossain määrin rakennusvirheet.
Toisaalta eivät talot ole ikuisia.
Jos kulttuuri- tai arkkitehtuuriarvoja ei ole niin purkaminen ja uuden rakentaminen taitaa olla halvempaa kuin korjaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
18.8.2012 10:50 Markku Laaksonen kirjoitti:”Viola Heistonen Et tainnut lukea mitä sanoin kosteudesta, tajusit vain Venäjä sanan.”
– luin kyllä,mutta kun Venäjältä/Neuvostoliitosta muuttaneena, saan lähes aina viittauksia Venäjälle, että onko siellä asiat paremmin kun kritisoit Suomea, niin rivien välistä luin kommenttistanne samaa.
Hyökkäys on paras puolustus, joten vastasin niin, vaikkei se kuulu blogin aiheeseen.
Vielä parempaa suomalaista kesää!ja hyvää sisätila-ilmastointia kaikille ja kaikkialla lukuunottaen myös Venäjää!
Ilmoita asiaton viesti
18.8.2012 11:41 Jorma Kassinen kirjoitti:
”Syyt?
Liian alhainen lämmitys ja liian vähäinen tuuletus.”,
– olen huomannut yleisesti, että rakennuksissa vähennetään lämmitystä säästäkseen sähkön kulutusta. Eli,saattaa olla,että sinä säästetään ajattelematta ilman laatua.Tuuletus taas riippuu laitteiden kunnosta.Itse asun talossa, jossa tuuletus järjestelmä ei toimi ollenkaan. Se kyllä ”suhisee” kun laitat päälle, muttei vetää. Ainoa mahdollisuus tuuletukseen on avata ikkunat ja ovet.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minusta syyt ovat liian alhainen lämmitys, liian vähäinen tuuletus, rakennusvirheet ja uusissa taloissa liian tiiviit ja testaamattomat eristykset.
Olen nähnyt jo vaikka kuinka monta oikeusjuttua umpihomeisista 10-12 vuotiaista omakotitaloista.
Nollaenergiatalot homehtuvat ja uudet talot homehtuvat.
Vanhat eivät homehdu jos katto on ehjä, valumavedet on hoidettu ja lämmitys sekä tuuletus hoidetaan oikein.
Kosteat tilat pitää vanhoissakin taloissa remontoida 15 vuoden välein.
Tälläisessä käsityksessä olen asiaa itseasiassa erittäin hyvin tuntevana.
Tärkeintä on tiedostaa että talot eivät ole ikuisia.
Mutta toki ne saisivat nyt yhden eliniäin kestää, nykyuudistuotanto kestää homehtumatta juuri sen 10 vuoden takuuajan.
Senkin juuri ja juuri.
Kallis energia ja energiansäästö on omiaan edistämään suomalaisen asuntokannan homehtumista.
Ihmisille pitäisi tiedottaa että lämmitys ja tuuletus pitävät talot terveinä eikä päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma Kassinen kirjoitti : ”Ihmisille pitäisi tiedottaa että lämmitys ja tuuletus pitävät talot terveinä eikä päinvastoin.”,
– kiitos kommenttistanne!Tarvitsemme todellakin tietoa ja sitä tuntuu tarvitsevan myös Eduskunnan tarkastusvaliokunta.
Lainaus Rakennuslehdestä 18.8.2012 jossa kirjoituksessa ” Eduskunta selvityttää rakennusten kosteus- ja homeongelmia” sanotaan :
”Uutta ajankohtaista tietoa aiheesta tarvitaan, sillä ongelman laajuudesta huolimatta tiedot kosteus- ja homevaurioista ovat puutteellisia, vanhentuneita ja osin ristiriitaisia. Erilaisten arvioiden mukaan kosteus- ja homevauriot ovat yleisiä kaikissa rakennustyypeissä käyttötarkoituksesta ja omistuspohjasta riippumatta. Esimerkiksi erilaisissa julkisissa rakennuksissa, kuten sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kouluissa ja päiväkodeissa, kosteus- ja homevauriot näyttävät olevan yleisiä.”,
– tätä mieltä siis on eduskunnan Tarkastusvaliokunta! Eli kosteus-ja homevauriot yleisiä!?
Kun näemme raportista, että joukkoon kuuluvat sairaalat ja terveyskeskukset, jonne jotuvat niin lapset kouluista ja päväkodeista kuin aikuisetkin, jotka ovat jo altistuneet, ja hoidoon viedään homettuneen sairaalaan ja vastaankin otetaan homettuneessa terveyskeskuksessa!?
Antaako tämä hyvän kuvan hyvinvointivaltiosta Suomesta? Vaikkakin se tilanne on ”erilaisten arvioiden mukaan”?
Ilmoita asiaton viesti
18.8.2012 11:44 Jouko Paju kirjoitti:”Kyllä se nykyään on tätä päivää – rakentaja vastaa vaikkapa seuraavat 50 vuotta rakennuksen toimivuudesta ja kunnan ei kannata omistaa rakennusta vaan olla vuokralla, jolloin rakentaja vastaa kaikesta.”,
– mielestäni asiassa kuin asiassa on tärkeätä se, kuka vastaa ja valvoo? Eli rakennuksen toimivuudesta tulisi vastaamaan rakentaja vaikkapa ne 50 vuotta eteenpäin. Eli se olisi niin kuin takuaika rakennukselle?
Ilmoita asiaton viesti
18.8.2012 11:27 Petri Haapa kirjoitti:”…että kunnalta loppuivat rahat kesken, eikä piha-alueen suunnitelman toteuttamisen loppuunvientiin enää rahaa riitänytkään”,
– varman harmittaa.Eli kunnan harteillahan se on jos valtionosuutta aina vähennetään.Niin kuin Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puhenjohtaja Luukkainen kertoi tuolla kirjoituksessa, että Valtiovarainministeriö ehdotti vähentää ensi vuodellekin koulujen korjausrahan valtionosuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Urakoitsijat ottivat mallia Amerikasta : ”Home sweet home”.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi sitä ottaa enemmänkin mallia.
Jos talo on homeessa tai ei käy kaupaksi niin katepillarilla nurin.
Taloja ne vaan ovat eivät mitään katedraaleja.
Tyhjenevien kuntien vanhat vuokrakasarmit pommilla vaan kasaan niin säästyy lämmitys- ja ylläpitokuluissa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö ottaa mallia Virosta?
Kävin lukemassa Rakennuslehden sivulla keskustelua aiheesta, jossa eräs kommenttoja kirjoitti, ettei virolaisille kelpaa ”meidän talo” ja perusteli sitä asiantuntevasti. Lieneekö siellä toisenlaiset rakennusmenetelmät, materiaalit ja tavat? En tiedä.Ilmasto tuntuisi olevan samanlainen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tuntuu nykyään olevan paljon hometaloja siksi, että asiaan kiinnitetään huomiota. Samasta syystä Suomessa on kesäisin paljon punkkeja, eihän niitä ennen ollut …
Venäjällä ei varmaan ole hometaloja juuri lainkaan, kukaan ei niistä ole siellä huolestunut.
Ilmoita asiaton viesti
Johan Lom.
-Ei Venäjällä ole hometaloja eikä punkkejakaan.Jos vaikka olisikin molempia, niin ei se minua huolestuttaisi, koska olen tehnyt lopputilin Venäjän, siis Neuvostoliiton kanssa, runsaat 20 vuotta sitten. Te vaan aina tulette vihjailemaan minulle entisestä kotimaastani!
Sen sijaan, että huolestuisitte kanssani homeongelmista suomalaisten kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa! Kiitos kommenttistanne!
Ilmoita asiaton viesti
Olin ajattelematon sikäli, että en ottanut huomioon Venäjän ottamisen esimerkiksi aiheuttavan moista emotionaalista reaktiota. Esimerkin valinta ei johtunut entisestä kotimaastasi, vaan oli vain sanomaani muutoin valottava.
Olisin voinut yhtä hyvin ottaa esimerkiksi Kiinan, jossa ei myöskään olla julkisuudessa samassa määrin huolestuneita hometaloista, joita siellä varmaan on pilvin pimein.
Itse asiassa kommenttini tarkoitus oli vain todeta julkisen keskustelun voima ihmisten mielikuvien ja ajatusmaailman ohjaajana. Hometaloja on aina ollut, kuten punkkejakin, mutta vielä 60-luvulla niistä ei juurikaan puhuttu eikä riskejä ajateltu, sen enempää kuin raskaana olevien äitien tupakoinninkaan kohdalta, mikä siihen aikaan oli paljon nykyistä yleisempää.
Ilmoita asiaton viesti
18.8.2012 21:55 Johan Lom kirjoitti : ”Hometaloja on aina ollut, kuten punkkejakin, mutta vielä 60-luvulla niistä ei juurikaan puhuttu eikä riskejä ajateltu, sen enempää kuin raskaana olevien äitien tupakoinninkaan kohdalta, mikä siihen aikaan oli paljon nykyistä yleisempää.”,
– niin ajat ja tavat muuttuvat ja varmaan ajattelutapakin.Elämä tuo tullessan uusia elementteja esiin, jotka jotenkin vaikuttavat ihmisen elämään ja kun tiedemiehiä on pilvinpimein maailmassa ja ihminen on luodu tutkimaan ja tarkkailemaan ympärisöä…josta sitten löytyykin kaikenlaista ötökkää ja hiukkasia.Ja mielestäni itse ihminenkin kehittyy ja avauutuu uudessa valossa.
Ilmoita asiaton viesti