Sosiaalityöntekijät paineen alla

Suomalaiset sosiaalityöntekijät paineen alla

kirjoittaa 9.9.2012 UutisVuoksi (Sinikka Suosalmi)/STT

Lehti kirjoituksen mukaan vuosina 2007-2008 tutkijat Arttu Saarinen, professori Helena Blomgvist ja lehtori Christian Kroll olivat tehneet tutkimuksen kyselyn pohjalta, johon vastasi yli 5 000 sosiaalityöntekijää (Suomesta noin 1 300, Ruotsista 2 800; Norjasta sekä Tanskasta noin 700). Kysely koski Pohjoismaiden sosiaalityöntekijöiden kuormittuneisuutta ja ristiriitojen kokemista.

Tutkimuksen mukaan selvisi, että suomalaiset sosiaalityöntekijät kokevat työnsä selvästi rankemmaksi kuin kollegat muissa Pohjoismaissa. He ovat erittäin kuormittuneita ja kokevat myös paljon ristiriitoja työssään. Tutkijat eivät pidä tulosta kovin yllättävänä, sillä jo aiempien tutkimusten mukaan suomalaisella sosiaalityöntekijällä on autettava selvästi enemmän asiakkaita kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointi vaikuttaa jopa hälyttävän huonolla, millä voi olla merkitystä myös asiakastyön laatuun, arvelevat tutkijat. Erityisen kuormittavaa on lastensuojelutyö ja toimeentulojen jakaminen. Voimakkaimpia ristiriitoja kokivat toimeentulotukiasiakkaiden kanssa työtään tekevät sosiaalityöntekijät. Tätä voi selittää se, että kiireessä ei asiakkaiden tilanteeseen ehdi paneutua riittävästi.

Syyksi suomalaisten sosiaalityöntekijöiden surkeampaan tilaan tutkijat arvelevat ennen kaikkea kuntien heikkoa taloutta. Rahaa käytetään hyvinvointivaltion pönkittämiseen vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa… Sosiaalityöntekijät eivät voi tehdä ammatillisesti oikeita päätöksiä, jos rahaa ei ole jaossa. Myös liian alhainen perusturva lisää asiakasmääriä ja kuormitusta.

Suomalaisten kuormitusta selittää sekin,että aiemmin tutkimuksen mukaan Suomessa on vähiten sosiaalityöntekijöitä asukasta kohden. Jatkuva työntekijäpulaa on paikattu epäpätevillä sijaisilla.
Kyselytutkimukseen perusturva artikkeli on julkaistu tuoreimmassa Yhteiskunta-lehdessä.

Siis,

sosiaalityöntekijät eivät pysty tekemään ammatillisesti työtä, koska rahaa ei ole jaossa! Eikös ole niin, että Suomi on nyt rikkaimpi kuin koskaan? ja pystyy jakamaan rahaa kriisissä oleville EU-maille? Onko oma kansa jäänyt jalkoihin tässä rahanjaossa?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu