Talvivaarasta ei haittaa Imatralla. Entä Stora Ensosta?

Talvivaara ei näy täällä

Otsikolla UutisVuoksessa 9. 11. 2012 OLLI-PEKKA HÄRMÄ
Hän kirjoittaa: ”Talvivaaran kaivoksen päästöt eivät uhkaa Saimaata. Näin vakuuttaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen (ELY) vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi.”

Hänen mukaansa vaikutukset eivät näy Saimaassa. Vaikka pistekuormitukset ovat Talvivaaran kaivoksen läheisyydessä suuria, ne laimentavat vesimassoihin ennen Saimaaseen virtaamista. Lisäapua asiaan antaa Saimaan korkealla huitelea vedenpinta. – Vuotomäärä on Saimaan mittakaavassa ollut niin lyhytaikainen, ettei sillä ole vaikutusta, Niittyniemi kertoo.

    Niittyniemen mukaan samat päästömäärät voitaisiin sekoittaa Vuokseen ilman, että asialla olisi merkitystä. Saimaan koko virtaama on noin 1000 kuutiometriä sekunnissa. – ”Kun laskee kuinka paljon vesiä tulee, on laimennussuhde niin hurja ettei sillä ole vaikutuksia.”

    Lehti jatkaa: ”Talvivaaran kaivoksen tilanne ei ole aiheuttanut konkreettisia toimia Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa. Se on kuitenkin saanut viraston väen keskustelemaan, voiko omalla toimialueella tapahtua jotain vastaavankaltaista.”

Näinä päivinä on ollut vilkas keskustelu Talvivaarasta, mutten ole lukenut kaikkea ja en ole perehtynyt syvällisemmin keskusteluun, mutta tämä mielipide täältä Kaakkoiskulmilta on kiinnittänyt huomiota ja herääkin kysymys, että onko todella ongelma niin ratkaisematon, että kaivos on suljettava, kaivos, joka on kansainvälisesti merkittävä perusmetallien tuottaja ja keskittyy ensisijaisesti nikkelin ja sinkin tuotantoon? Liittykö siihen vielä joku poliittinen kysymys?

Luulin itse, että kaivoksen päästöt voisivat vaikuttaa negatiivisesti myös Suomen isomman vesistöön Saimaan. Muttei se olekaan niin? Vaikkei ole pitkä matkakaan niihin pistekuormituksiin.

Ei hätiä siis, Saimaalla Talvivaarasta! Entä Stora Ensosta Imatralla?

Mitä tulee (viitaten UV kirjoitukseen) ”virastoväen keskustelusta … omalla toimialueella … voisiko tapahtua jotain vastaavankaltaista”. Voin sanoa, ehkä huomaamatta ainakin Imatralla näin tapahtuu joka päivä! Hengitämme haisevaa ilmaa, joskus tosi voimakkaasti haisevaa (ei se tyhjästä tule! ), joka tulee Stora Enso tehtaan piipusta hiukkaspäästönä ilmaan ja epäilen, että tuotannostakin saattaa virrata jotain vesistöön, joitten päästömäärät sekoittuvat Vuokseen/Saimaaseen, mutta kun vesistö on niin iso, niin sillä ei ole mitään merkitystä ainakaan ihmiselle. Entä Saimaan norppa ja muu veden eläimistö? …

Lieneekö joku näillä Kaakkoiskulmilla tutkinut miten Stora Enso tehtaan pilaama ilmanlaatu vaikuttaa väestön hengitysteiden terveyden tilaan ja ensisijaisesti pienten lasten hengitykseen!?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu