Ruotsin kieltä ei haluta vaihtaa venäjään Itä-Suomessa

Tutkimus tehtiin Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin, Savonlinnan, Puumalan ja Tohmajärven kunnissa. Kyseiset kunnat ovat hakeneet kokeilulupaa valita venäjän kieli pakollisen ruotsin tilalle.
Tutkimuksen teki Saimaan ammattikorkeakoulu.

    Kysely tehtiin seitsemäsluokkalaisten keskuudessa syksyn aikana.
    Kyselyyn vastasi 887 oppilasta, vastausprosentti oli 55,8.

Tutkimuksen mukaan peruskoulun oppilaat eivät luopuisi pakkoruotsista, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Tulosten mukaan vain joka seitsemäs vaihtaisi pakollisen ruotsin opiskelun venäjän kieleen. Kaksi kolmesta ei vaihtaisi ruotsin kieltä venäjään missään tapauksessa. Noin kolmannes tutkimukseen osallistuneista seitsemäsluokkalaisista ei vaihtaisi ruotsia mihinkään muuhun kieleen.

Ennen Kunnallisvaaleja täällä Etelä-Karjalassa ”Poliitikot liputtivat venäjän kielen puolesta” ”UutisVuoksi 29.8.12 Heikki Kemppainen), jossa kerrottiin, että Lappeenrannassa ja Imatralla odotetaan jännityksellä, minkälaisen ratkaisun opetusministeriö tekee venäjän kielen asemasta yläkoulujen opetuksessa.
Esimerkiksi Ari Torniainen (kesk.) näkee venäjänkielen opiskelumahdollisuudet erittäin tärkeinä asiana niin Lappeenrannalle kuin koko Etelä-Karjalalle. Hänen mielestä ponnistelua venäjän kielen opiskeluun ruotsin tilalla on syytä jatkaa.

Nyt taisivatkin itse seitsemäsluokkalaiset laittaa kapuloita rattaisiin? Vai voiko luottaa tämän tutkimuksen tuloksiin? Vai lieneekö tämän takana poliittista peliä ruotsin kielen puolesta tai venäjän kieltä vastaan? Ratkaiseeko opetusministeriö asian suuntaan tai toiseen tämän tutkimuksen perusteella ja antaako vai ei anna ylempänä mainituille kunnille kokeilulupaa?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu