Shoigu ja Maltan ritarikunta

Shoigu ja Maltan ritarikunta

Jarmo Koponen kirjoitti blogissaan:
”Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut puolustusministeri Anatoli Serdjukovin. Hänen paikalleen nousee entinen hätätilaministeri ja nykyinen Moskovan alueen kuvernööri Sergei Shoigu, jota pidetään yhtenä Putinin lähimmistä liittolaisista. … Shoigu on Venäjällä kaikkea muuta kuin tuntematon”

Mielenkiintoista on vielä se, että Shoigu on saanut Maltan ritarikunnan kunniamerkin.

Wikipedia tietää kertoa:

    ”Maltan ritarikunta (virallisesti Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereeni sotilaallinen ja hospitaliittaritarikunta, Rodoksen ja Maltan ritarikunnaksi sanottu, ital. Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, lyh. SMOM) on suvereeni, valtion kaltainen kansainvälisoikeudellinen toimija ilman omaa valtiollista aluetta. Maltan ritarikunnan hallussa on ekstraterritoriaalialueet Roomassa sekä Maltalla. Nykyään sillä on noin 12 000 jäsentä ja 80 000 vapaaehtoista avustajaa. Ritarikunnan päämaja, jossa myös suurmestari asuu, sijaitsee Roomassa. Ritarikunnalla on omat autojen rekisterikilvet ja postimerkit.

    Maltan ritarikunnalla on diplomaattisuhteet 102 valtion kanssa, ja se on Yhdistyneiden kansakuntien tarkkailijajäsen. Ritarikunnan suvereniteetti on kuitenkin kiistanalainen käsite, eikä esimerkiksi Suomi ole tunnustanut ritarikuntaa.”

Miten Venäjällä?

Jos palataan hieman Venäjän keisarikuntaan. Kun keisari Napoleon valtasi Maltan 1798 Maltan ritarikunnan päämaja siirtyi Pietariin Venäjän Tsaari Paavali I:n (1798 – 1801) suojelukseen ja hänet nimitettiin Maltan ritarikunnan suurmestariksi ja hänet kruunattiin erikoisella kruunulla. Maltanrististä oli muutamaksi vuodeksi tullut Venäjän symboli.

Paavali I aikainen venäjän kruunu . Paavali I ja Maltan risti kruunussa

Paavali halusi liittää Maltan saaren ”Venäjän keisarikunnan maakunnaksi.” ja perustaa sinne sotilas- ja merivoimien tukikohtia varmistaakseen Venäjän keisarikunnan etuja Välimeren ja Etelä-Euroopassa .
Mutta Paavali I murhattiin ja valtaistuimelle nousi Aleksanteri I, joka kieltäytyi Maltan perinnöstä ja jopa Venäjän vaakunasta poistettiin Maltan risti.

Se oli silloin, entä nyt? Onko Venäjä tunnustanut Maltan ritarikunnan?

”Venäjän Ääni” Milena Faustova kertoo 5.07.2012, 21:46:

    ”Maltan riitarikunnan suurmestari saapuu vierailulle Moskovaan ensimmäistä kertaa 200 vuoden jälkeen. Ritari ja ruhtinas Matthew Festin vierailulla on suuri historiallinen merkitys.
    … Vain vuonna 1992 Moskovaan perustettiin presidentti Boris Jeltsenin määräyksellä Maltan ritarikunnan diplomaattinen edustusto. Mutta venäläisiä jäseniä ritarikunnassa ei vieläkään ole. Emme yksinkertaisesti ehtineet nimittää ketään ritariksi, sanoi Nicola Savoretti. Voi olla, että Matthew Festingin vierailun jälkeen Venäjän saa ensimmäisiä johanniittoja.”

Shoigu on saanut siis Maltan ritarikunnan kunnia merkin 5. heinäkuuta 2012!

Lieneekö Venäjän korkein arvomerkkien palkittu hätätilaministeri Shoigu nimitetty sitten Maltan ritarikunnan ritariksi ja onko hän ainoa johanniitta Venäjällä?

Mielenkiintoista sekin!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu