Toukat ja kuoriaiset Uuden vuoden ruokapöytiin

Miten olisi? Jouluna mässäiltiin kinkun lisäksi kaikenlaisia herkkuja, jos nyt uuden vuoden ruokapöytään toisimmekin uuden ruokavalikoiman, jota ”harrastetaan” jo menestyksellisesti lähes 100 maailman maissa. Eli hyönteisiä, kuoriaisia ja matoja..?

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa, Afrikassa ja monissa osissa Aasiaa (Etelä- ja Itä) käytetään ruoanlaitossa hyönteisiä, kuoriaisia, matoja ja uskotaan, että tulevaisuudessa maailmanlaajuinen nälän uhka lisää ihmisten määrää, jotka uskaltavat käydä syömään ylempänä mainittuja ”herkkuja”! On arvioitu, että yli 1500 hyönteislajeja voi syödä muodossa tai toisessa.

Tälle ilmiölle on määritelty sana Entomophagous (tulee sanasta – entomologia on tiede, joka tutkii hyönteisiä). Se alkaa tulla muotiin jo Lännessäkin ja jos uskoo lehtikirjoituksiin, niin sen kannattajat järjestäytyvät klubeihin ja yhdistyksiin.

Miksi vaihtaisimme sian-, naudan- ja kananlihan hyönteisiin ja kuoriaisiin?

Ne sisältävät paljon proteiinia. Tämän ruokavalikoiman kannattajat uskovat, että tämä auttaa ratkaisemaan monia ongelmia esimerkiksi lihavuuden, korkean verenpaineen ja parantaisi fyysistä kuntoa muutenkin. Hyönteisten proteiini on eläinproteiinia, jota ei korvaa kasviproteiini esimerkiksi pähkinöistä ja palkokasvista.

Entomophagous avaa kolmannen ruokavalikoimaan, eli perinteisen ja kasvisyöjän lisäksi, mutta yksi haitta, eli se pettää meidän ruokatottumukset! Miten laittaa suuhun vaikkakin voissa paistetun madon? Kuitenkin tutkijat pitävät täysin mahdollisena, että toukat yleistyisivät myös länsimaisissa ruokapöydissä.

Ehkä parissakymmenessä vuodessa ihmiskunta tulee uusiin näkemyksiin ja ryhtyy aktiivisesti kasvattamaan ja käyttämään ruokavalikoimassa jauhopukintoukkia, matoja ym. eläinolioita! ja niistä tulee herkullisia dieetti-ruokavaliovalmisteita.

Entä miten ympäristön kanssa?

Missä suhteessa hyönteisten ja muitten eläinolioden lihaproteiini valmistus vaikuttaisi ympäristöön? Eettinen puoli tässä ilmiössä on sen ympäristöystävällisyys.

HS kirjoittaa otsikolla: Tutkijat: Perinteinen liharuoka korvattava kuoriaisen toukilla

    Jauhopukin ja jättijauhopukin toukista pitäisi tehdä pysyvä osa länsimaista ruokavaliota, ehdottavat hollantilaistutkijat. Tuore tutkimus osoittaa, että toukkien kasvattaminen on huomattavasti ekologisempi ja ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin naudan-, sian- tai kananlihan kasvattaminen.

    Naudan- sian- ja siipikarjanlihan tuottaminen ei ole linjassa kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Jos mukaan lasketaan eläinten rehun kasvattamiseen tarvittava maapinta-ala, lihan tuottaminen vie kaksi kolmannesta kaikesta maanviljelyyn varatusta maasta maapallolla.

    Koko tuotantoketju rehun tuottamisesta valmiisiin lihapakkauksiin kaupan hyllyllä aiheuttaa päästöjä, jotka vastaavat 15 prosenttia kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Siksi tutkijat koettavat löytää vaihtoehtoisia ja ekologisempia proteiininlähteitä.

Näin Uudenvuoden aattona tinan valamisen ohella sen kuin paistamaan toukkia, mutta mistä niitä saa?

Hyvää uutta vuotta ja oikein hyvää ruokahalua!
Приятного апетита!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu