Milloin Suomi olisi valmis Venäjän viisumivapauteen?

Ainakin Taloustutkimuksen mukaan, joka selvitti syksyllä 2012 suomalaisten ja venäläisten mielipiteitä maiden välisistä suhteista, Suomi voi kohta olla valmis viisumivapauteen. Juho Rahkonen Hs:n vieraskynäpalstalla 10.1.2013 ”Valtaosa suomalaisista ei vielä toivo maiden välisen viisumipakon poistumista”.

Tutkimuksen mukaan kuitenkin on havaittavissa vähittäistä asenteenmuutosta ja erityisesti alle 25-vuotiaiden vastanneista 56 prosenttia kannattaa viisumivapautta … vähitellen on käynyt yhä polttavammaksi kysymys, pitäisikö myös Euroopan Unionin ja Venäjän välillä ottaa käyttöön viisumivapaus.

– Asenteenmuutos nuoremmassa sukupolvessa saattaa ollakin erittäin hyvä merkki, koska vanhemmat sukupolvet ovat jähmettyneet siihen ryssävihaan, jota sukupolvesta toiselle vaan siirretään eteenpäin.

Ehkä todellakin globalisaatio maailmassa ja maitten keskeisen riippuvuuden lisääntymisen seurauksena, nuoret sukupolvet Suomessa pääsevät irti niistä vakiintuneista ennakkoluuloista ja asenteista ja rajojen avaaminen myös naapurimaahan Venäjään alkaa tuntua ainakin heille väistämättömänä. Kuitenkin tutkimuksen mukaan 49 prosenttia suomalaisista vastustaa viisumivapautta.

Puhelinhaastattelu-tutkimuksessa 82 prosenttia venäläisistä kannattaa viisumivapautta Suomen kanssa, mutta täytyy mainita, että Venäjälläkin 6 prosenttia vastustaa viisumivapautta Suomen kanssa ja loput eivät osaa ottaa kantaa.

Siis, tutkimuksessa kysyttiin mielipidettä viisumivapauteen vain Venäjän venäläisiltä. Olisi mielenkiintoista tietää miten olisi tutkimuksen mukaan Suomessa asuvien venäläisten / venäjänkielisten (meitä on jo noin 60 000) suhtautuminen viisumivapauteen entisen kotimaansa kanssa?

Omat havaintoni ovat,

että aika moni, jopa tsaarin Venäjältä muuttaneiden immigrantien jälkeläiset, suhtautuvat erittäin kielteisesti viisumivapauteen!? Ei se tietenkään muuta viisumivapauden asiaa mihinkään suuntaan, mutta mielenkiintoista se on.

Emme halua tänne lisää venäläisiä! – niin on monesti keskustelussa sanottu.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu