Yle aloittaa tv-uutiset venäjäksi

Yle aloittaa venäjänkieliset televisiouutiset toukokuussa. Uutiset näytetään TV1-kanavalla kello viiden uutisten yhteydessä.

  Uutispäätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan venäjänkilisille uutisille on Suomessa kysyntää.
  – Suomessa venäjänkielinen väestö on kasvanut ja matkustajien määrä on lisääntynyt, Kemppainen sanoo STT:lle.
  Kemppaisen mukaan suomalaisesta näkökulmasta tehdyt uutiset kiinnostavat myös venäläistä mediaa.

  Nyt Yle tekee venäjänkielisiä uutisia päivittäin verkkoon ja radioon.
  – Esimerkiksi venäjänkieliset keskustelut ovat olleet hyvinkin suosittuja, kun esimerkiksi käyty keskustelua siitä, miten lapsiasioita hoidetaan Suomessa ja Venäjällä; Kemppainen kertoo.

  Suomessa on noin 55 000 venäjänkielistä asukasta. – STT / UutisVuoksi.

Onhan sillä iso merkitys Suomessa asuvalle venäläisvähemmistölle.

Vähemmistövaltuutetunkin tutkimuksen mukaan (Venäjänkielisenä Suomessa 2008) venäjänkieliset itse ovat korostaneen mahdollisuutta venäjänkielisiin uutisiin sekä television että radion avulla.
Monet venäjänkieliset katsovat satelliittikanavia ja heistä noin 2/3 katsoo pelkästään venäläistä televisiota, joka johtaa siihen, etteivät he tiedä mitä Suomessa tapahtuu ja kielitaidottomina seuraavat edelleen venäläisten tv:n katsomista.

Mielestäni mitä enemmän Suomessa on venäjänkielisiä julkaisuja sitä nopeammin perehtyvät venäjänkieliset yhteiskunnan asioihin ja vastavuoroisesti suomalaisilla on mahdollisuus oppia venäjää. Mutta venäjänkielisiä julkaisuja on aika vähän. ”Radio-Sputnik” -aseman ja YLE:n venäjänkielisten ohjelmien lisäksi ”Spektr” ja ”Severnyi torgovyi putj” -sanomalehdet, ”Mozaiki” ja pari muuta aikakauslehteä.

Selvitysmies professori Arto Mustajoki (Yliopistojen Venäjä-yhteistyön Venäjä-osaamisen kehittäminen, 2007) katsoo, että yhtenä Venäjä-yhteistyötä rajoittavana tekijänä on venäjänkielen osaajien vähäinen määrä. Lähitavoitteeksi tulisi asettaa, että vähintään joka kymmenes suomalainen osaisi venäjää.

Näin siis professori Mustajoki vuonna 2007! Viisi vuotta on kulunut, miten lienee venäjänkielen suhteen?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu