Pitäisikö tax-free myynti lopettaa venäläismatkailijoille?

Tiedämme kaikki, että kun tavaroita ostetaan Suomessa, niiden ostohinnoissa on kulutusvero, eli arvonlisävero.

Jos matkailija ostaa tavaroita ja kuljettaa ne itse maasta matkatavaroissa ja käyttää niitä Suomen ja EU:n ulkopuolella, niin hän saa arvonlisäveron takaisiin Suomen valtiolta ylittäessään rajaa. Raha palauttaa Suomen valtio matkustajalle tax-free palautus paikassa, joka sijaitsee Suomen ja Venäjän rajojen välisellä alueella.

Tämä veron palautus venäläisten matkailijoille nostaa närää suomalaisilla ja erityisesti täällä Itä-Suomessa, vaikka kaikki muutkin EU-maat tarjoavat tax-free kauppaa matkailijoille ja joittenkin lähteiden mukaan vielä esimerkiksi Korea, Turkki, Singapore, Libanon, Marokko ja Meksiko. Australia, Yhdysvallat ja myös Venäjä ei tarjoa tax-free kauppaa matkustajille.

Näillä Kaakkoiskulmilla

paikallinen lehdistö usein palaa tähän rahanpalautus asiaan negatiivisessa mielessä ja se lisää ärsyyntyneisyyttä venäläisiä matkailijoita kohtaan. Ja kun venäläiset verrattuna suomalaisiin ostajiin täyttävät ostos kärryt yli reunojen ja jopa ruokakassit heille teipataan tax-free tunnuksella siinä näkyvissä, niin joskus jonossa on kuultavissa suomenkielisiä vihamielisiä kuiskauksia!

Eilen 25.01.2013 Imatralaisessa Tuija Horttanainen kirjoittaa Erkki Saarimäki kyseenalaistaa tax-free kaupan.
Kirjoituksen mukaan imatralainen Erkki Saarimäki, jolla on vuosikymmenten kokemus rajan ylityksessä, kyseenalaistaa koko tax-free-kaupan.”

Mitä mieltä täällä keskustelu palstalla ollaan? Ainakin matkailijat tuovat Suomeen jo miljardi euroa, niin muuttuisiko tuo miljadi ja miihin suuntaan, jos emme palauttaisi matkailijoille arvonlisävero?

Oma mielipiteeni

kuitenkin on, että jos lopettaa tax-free-kaupan venäläisille turisteille Suomessa, niin saattaisi tyrehtyä kokonaan matkailijoiden virta Suomeen. Tai matkailijat ostavat sitten tavarat muissa EU-maissa ja palaavat Venäjälle Suomen kautta ja saavat veronpalautuksen Suomen valtiolta ylittäessään Suomen ja Venäjän rajan.

Tapahtuisiko niin?
En tiedä.
Tulevaisuus kun on arvaamaton.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu