Kuparilla voi vähentää sairaalainfektioita

Tuhansia vuosia on jo huomattu, että kuparilla on korkeita antibakteerisia ominaisuuksia. Kansanparantajat ovat käyttäneet kuparia ulkoisesti ja jopa sisäisesti taistelussa sairauksia vastaan. Kirjoitin äsken aiheesta Vapaavuorossa ”Kupari ja terveytemme”.

Kuparin vaikutusta bakteereihin tutkitaan aktiivisesti maailmalla ja on havaittu, että kuparilla on korkeita antibakteerisia ominaisuuksia, joita voi hyödyntää sairaalainfektioita vastaan.

Vuosittain sairaalainfektioita Euroopassa kuolee 37 000 potilasta. Yhdysvalloissa luku on suurempi: 100 000.

Varovaisen arvion mukaan Suomessa kaikista sairaalapotilaista 3 – 5 prosenttia saa sairaalasta peräisin olevan infektion, jonka tiedetään aiheuttavan 500 kuolemantapausta vuosittain ja lisätekijänä ne ovat 1 500 muussa kuolemantapauksessa. Viime vuosien aikana moniresistentit bakteerit ovat aiheuttaneet lukuisia epidemioita myös Suomen sairaaloissa. Niiden johdosta on jouduttu ryhtymään laajoihin eristys- ja muihin turvatoimiin ja bakteerien pesiytyminen sairaaloihimme on voitu estää. Ongelma kuitenkin pahenee lähivuosina.

Miten muualla maailmassa?

Southamptonin Yliopiston professori Bill Kivil:n mukaan kahdeksan prosenttia kaikista tartunnoista leviää pintojen kautta. Hänen johtama työryhmä on tutkinut kupari-metallin vaikutusta bakteereihin ja työryhmän raportissa WHO:lle sanotaan, että muovista ja teräksestä tehdyissä esineissä bakteerit voivat elää viikkoja tai kuukausia, mutta kuparin pinnan päällä he tuhoutuvat nopeasti.

USA:ssa, kupari-päällyste kokeessa käytettiin kolmea tehohoitoyksikköä New Yorkissa ja Etelä-Carolinassa. Kaikki pinnat, joita potilaat ja lääkärit koskettavat – yöpöydät, sänkyjen rungot, sairaanhoitajan kutsunappi, korvattiin kuparimateriaalilla. Koken johtajan Mikrobiologian ja Immunologian tohtori Michael Schmidt:n mukaan, taudinaiheuttajien bakterien määrä potilaitten huoneissa on vähentynyt 97% ja riski saada sairaalainfektiota – väheni 40%.

Puolan kuparin edistämiskeskuksen keskuksen johtaja Fokusu Petr Dchurasch sanoo : ”Kuparipinnoilla 99 prosentteja bakteereista kuolee kahden tunnin päästä. Kuparin käyttö ei tarkoita kuitenkaan luopua tavanomaisista menetelmistä, kuten käsienpesusta tai tilojen siivouksesta”

Tutkijat ovat osoittaneet, että kuparipinnat säilyttävät antivirus -ja antimikrobiset ominaisuudet koko käyttöiän.
Jos laajat tutkimukset eri klinikoilla vahvistavat havainnot, niin kuparituotteista voi tulla uusi standardi lääketieteellisille laitteille, huolimatta suhteellisen korkeasta kuparin hinnasta?

Miten Suomessa?

Luvata Oy yhtiö tuottaa korkealaatuista kuparia maailmalle. Olisiko aika myös Suomen sairaaloissa ja yhteisissä julkisissa paikoissa siirtyä kuparisiin ovien vetimiin, lukkoihin … ja niin edelleen. Ja näin osa huippulaatuista kuparia saadaan palvelemaan kansan terveyttä?

Lähteet:

  1. http://m.focus.ua/tech/194443/

  2. http://www.malavit.ru/presscentr/stati/med_vokrug_nas/

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu