Voiko huumausaineista selvitä "kuiville"?
”Huumausaineista voi selvitä ’kuiville’. Helppoa se ei koskaan ole. Kuiville pääsy vaatii erityistä tahdonlujuutta ja usein pohjalla käymistä. Se tarkoittaa terveyden ja monesti myös läheisen ja perheen menettämistä” kertoi rikoskomisario Antti Vilkko Etelä-Karjalan poliisi laitokselta lehtihaastattelussa. (Tuija Sinkkonen 8.8.2012 Imatralainen lehti ”Huumejengejä pyörii maakunnan kaduilla”).
Kiinnitin huomiota silloin tuossa lehtikirjoituksessa, että nuorimmat poliisin tapaamat huumeiden käyttäjät ovat Etelä-Karjalassa olleet 12–14 vuotiaita! Siis lapsia!
3.4.2013 Imatralainen lehti Heikki Kemppainen otsikolla ”Huumeiden käyttäjät vain 13-vuotiaita”.
Lehtikirjoituksen mukaan ”Huumeiden käyttö Etelä-Karjalassa on lisääntynyt. Uusi ilmiö ovat aivan nuoret, jopa 13 – vuotiaat, jotka ovat käyttäneet suonensisäisiä huumeita, Eksoten aikuisten avohoidon ja mielenterveyspalveluiden vastuualuejohtaja Juha Kemppinen kertoo”.
Mikä johtaa siihen
tässä hyvinvointivaltiossa Suomessa, että lapset ja nuoret sotkeukutuvat huumeisiin? Mikä puuttuu heidän elämässä? Mitä ”lohdutusta” he etsivät huumeista ja kuka sotkee heidät siihen, esimerkiksi ojentamalla ensimmäisen huumausaine annoksen ala ikäiselle? Ei tuon ikäiset lapset ymmärrä sitä mitä vaatii sitten se ”kuiville” pääseminen. Jos koskaan!
Jos löytäisimme syyn siihen, niin helpommpi olisi varmaan hoitaa asiat kuntoon!, mutta missä se syy piilee? Kenellä on se moraalinen vastuu? Perheellä, koululla vai lastensuojeluviranomaisilla? Vai poliisilla?
Ylempänä mainitun tekstikirjoituksen mukaan Etelä-Karjalan poliisi on joutunut käymään useilla kouluilla Lappeenrannassa ja Imatralla huume-epäilyjen takia, mutta isoja tutkimuksia ei ole tehty, koska kyse on ollut huumeiden välittämisestä ja sälyttämisestä ja poliisin läsnäolo ovat rauhoittaneet tilanteen. Kohteena ovat olleet lukiot ja yläkoulut.
Mielestäni asiaa ei pitäisi vähätellä
eikä sulkea silmiä ongelmaan vaan paikalla olisi jo hätähuuto lasten ja nuorten pahoinvoinnista Suomessa! Ainakin täällä Etelä-Karjalassa.
Omien havaintojeni mukaan (kun itse teininä muutamia vuosia sitten kaupungilla liikuin) että noin nuoret saattaa alkaa käyttämään aineita ihailemiensa pari vuotta vanhempien kavereiden esimerkin mukaan. Tosin en erityisesti syyllistäisi noita kavereitakaan, jos vaikka 16v tarjoaa 14v:lle jotain, on se 16v monesti itsekkin tarkemmin katsottuna erittäin penska, eikä ihan tajua itsekkään yhtään pitemmän tähtäimen seurauksia. Monesti se 16v saattaa olla itsekkin vähän kokeilu- ja viihdeasteella päihteiden kanssa, joten asian nurjemmat lieveilmiöt ei ole vielä päässeet tulemaan esiin. Tehdään vaan kun on ”hienoo ja hauskaa”. Huumeita liikkuu kohtalaisen verran kaduilla.
Ilmoita asiaton viesti
Milja Saresvaara kirjoitti : ” Huumeita liikkuu kohtalaisen verran kaduilla.”,
– niin se varmasti on, koska huumausaineet ovat miljoonabisnestä ja kun kysyntää riittää.
Mutta tuskin teini ikäinen lähtisi suoraan kaduilta ostamaan?,vaikka rahaakin olisi. Sinä astuukin esille vanhempien kavereiden esimerkki tai samanikäisten kokeneempien porukka, joka on kokenut jo petollisen ”mielihyvän”! Kiitos kommentistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Andreas Turuselle.
Huumeriippuvuus voi ”kohdata” ketä tahansa, joka on joutunut erisyistäkin lääkkeiden tai huumausaineiden koukkuun.
Teini ikäisillä ovat omat ongelmat lapsuuden ja aikuisen rajan ylittämisessä, ja jos vastaan saattaa tulla vielä omien vanhempien ja vaikka koulun opettajien ymmärtämättömyys, niin psyykkinen stressi etsii purkautumis väylää, ja jos sitä ei löydy aikuisilta, niin helposti etsitään kavereilta.
Ilmoita asiaton viesti
Justiinsahan meillä oli entinen huumemissu presidenttinä.
Ilmoita asiaton viesti
jukka makinen, tarkoititko Tarja Halosta?
Hän vain kokeili jossain vaiheessa, muttei jäänyt koukkuun.
Moni muukin onnekas, varmasti selviää niinkin!
http://www.youtube.com/watch?v=L4yDpUsb738
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka nuorella olisi hyvä perhe, isä, äiti ja sisaruksia, voi herkälle nuorelle koitua huumekokeilu loppuikäiseksi harmiksi. Hän ei millään selviä koukusta. Hoitojaksoja ei jaksa, ei pysy laitoksessa, joka voi olla pitkän matkan päässä ihmisasumuksista. Surullista. Vaikka miten yritettäisiin, niin irrottaminen ei onnistu. Kaverit vetävät aina mukaansa, vankilakaan ei auta. Näyttää vain kovettavan luonnetta. Vanhemmat ja muut läheisevät sairastuvat, sillä kokemukset eivät jätä, vain kuolema tuo helpotuksen läheisille. Huumeet sairastuttavat myös psyyken. Sellaista kohtaloa ei kenellekään toivoisi. Yksi tapaus saa pelkäämään ja toivomaan, että lisää ei koskaan enää ilmaantuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta että tilastollisestikkin nykyään on yleistymään päin vaan ollut, että vaikka olisi hyvä perhe, hyvät lähtökohdat, niin silti saatetaan seota huumeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Irja Laamanen.
Todella surullista! Yksi tapauskin on liikaa!
Mutta tuntuu siltä, että huumeriippuvuutta ja siitä huumekuolemiakin lisääntyy, vaikkei tilastoja oikein ole saatavissa.
Verkkojulkaisu 2007:
Suomalainen ”huumekuolema” 2007. Poikki tieteellinen tutkimus oikeuslääke – tieteellisistä kuolinsyyasiakirjoista
Mikko Salasuo, Erkki Vuori, Mikko Piispa ja Pekka Hakkarainen.
Lainaus tiivisteestä : ”Tutkimus kuvaa, millaisia ovat suomalaiset huumeisiin liittyvät kuolemat ja mihin aineisiin kuollaan.
Tätä kautta etsitään vihjeitä erityiskysymykseen siitä, miksi kuolemantapausten lukumäärä vuonna 2007 lisääntyi selvästi aikaisemmista vuosista.
http://www.nuorisotutkimusseura.fi/sites/default/f…
En tutustunut itse tuohon tutkimukseen, mutta kun huomaatte jo vuonna 2007 ”huumekuolemien” lukumäärä oli selvästi lisääntynyt. Tilastot varmaan löytyvät tutkimuksessa, jonne linkki ylempänä.
Ilmoita asiaton viesti
Irja Laamanen.
Palasin kommenttiisi, koska se tuo traagisen kuvan, jonne saattaa joutua jokainen, joka hauskuutta etsien sortuu kokeilemaan huumeita.
Kirjoitat ”vain kuolema tuo helpotuksen läheisille”? Kyllä se varmasti jättää syvän arven kaikille läheisille.
Tällaisia avoimia kommentteja ei tullut paljon, koska aihe ei ole sopiva julkiseen keskusteluun. Tiesin kuin kirjoitin aiheesta, mutta pitäisi keskustella, koska huumeiden käyttäjät ovat piilossa oleva väestöryhmä ja nyt erityisesti nuoret ovat vaarassa!
Yhteiskunta suhtautuu negatiivisesti ja syrjäyttää heidät valtavirran ulkopuolelle. Joku tutkija kirjoitti ilmiöstä narkofobia.
Ilmoita asiaton viesti
Todella kipeistä asioista pysyy mieluummin vaiti.
Ilmoita asiaton viesti
Vaiti pysyminen ei ratkaise ongelmaa!
Kovin hälyttävältä tuntuu se, että aina nuoremmat sotkeutuvat huumeiden käyttöön. Nuoret, joitten käsissä on maan tulevaisuus!
Ilmoita asiaton viesti