Ruotsalainen Inkerinmaa

Kuka olet ja mistä tulet? Inkeriläinen?

En ollut tietoinen iso-isieni juurista Neuvostoliitossa. Tiesin vain sen, että olen suomalainen ja henkisesti kärsin siitä, koska erityisesti sodanjälkeisessä yhteiskunnassa meitä vihattiin toden teolla suomalaisuutemme takia. ”Suomalainenhan” taisteli Neuvostoliittoa vastaan, joten me ”kuuluimme” vihollisten joukkoon. Joten häpesin sitä, koska koulussa pojat joskus kivittelivät meitä ja sättivät fasisteiksi. Lapsissahan heijastuu aikuisten puheet ja mielipiteet.

Mutta se on jo mennyttä, ja kello raksuttaa nykyaikaa, ja historia kulkee eteenpäin myös Inkerin ja inkeriläisten kohdalla.

Nyt olen kiinnostunut meidän inkeriläisten historiasta ja kohtalosta. Kohtalosta osittain voisin kertoa omien kokemusten perusteella. Historiaa tutkimaan syöksyin mielenkiinnolla historian syvyyksiin, josta löytyy tietoa niin suomen-, kuin nykyään, venäjänkielelläkin.

Eli, keitä ollaan ja mistä tullaan?

Inkeri, tai sanotaan jo nyt, muinainen Inkeri, sijoittui maantieteellisesti alueelle, joka on Suomenlahden ja Laatokan järven välissä ja se kaartaa Suomenlahden etelärantaa yli 200 km pituisen vyöhykkeen ja ulottuu Karjalan kannakselle. Lännessä rajana on Narvajoki.


Шведская Ингерманландия

Itse Inkerinmaan (ruotsiksi Ingermanland, venäjäksi Ингерманландия) nimestä on useita teorioita. Sitä pidetään johdannaisena itämerensuomalaisen inkerikkojen heimon (izurit – ижоры) nimestä, joka lienee taas omaksuttu Nevaan etelästä laskevan Inkeren-joen (Izora-Ижора) nimestä.

Toisena selityksenä esitetään, että naituaan vuonna 1019 Ruotsin kuninkaan Olav Skötkonungin tyttären Ingegardin Kiovan ruhtinas Jaroslav antoi tälle huomenlahjaksi Staraja Ladogan kaupungin ympäristöineen. Näin olisi koko lääni saanut omistajansa nimen ja laajentunut sittemmin käsittämään koko alueen ja päätynyt myös historiallisiin dokumentteihin.

Olisiko tämän kauniin ruhtinattaren nimi Ingegard tuonut nimen Inkerinmaalle?

Olkoon niin tai näin. Sen alueen väestö on ollut alkuperäistä suomalais-ugrilaista kansaa.

Inkeroiset ja vatjalaiset

Inkeroiset, suomeksi myös inkerikko, ja vatjalaiset yhdessä muodostivat Inkerinmaan suomalais-ugrilaisten alkuperäisväestön. Venäläisissä asiakirjoissa mainitaan näiden heimojen itsestään käyttämät nimitykset.

    Vuoden 1060 paikkeilla on ensimmäistä kertaa käytetty sanaa ”vatjalaiset” ja vuoden 1228 paikkeilla sanaa ”inkeroiset”

Inkerinmaan alueen suotuisan strategisen sijainnin vuoksi monet suurvallat ovat pyrkineet saamaan alueen itselleen. Lähes joka vuosisadalla ruotsalaiset tai venäläiset sotajoukot tekivät hävitysretkiä Inkerinmaalle tuhoten siellä asuvaa kansaa.

1600 -luvun alussa suuren sekasorron ja valtataistelun aikana Venäjällä, Ruotsi valloitti alueen ja Inkerinmaa siirtyi Ruotsin hallintaan. Vuoden 1618 veroluettelon mukaan Inkerinmaalla oli autioitunut kokonaisia kihlakuntia ja ruotsalaisten piti asuttaa sodan tyhjentämä provinssi uudelleen.

Osa Inkerinmaasta jaettiin ruotsalaisen ylimystön kesken feodaaliläänityksinä. Uudet feodaali-maanomistajat asuttivat uusille läänitystiloilleen aikaisempien maatilojen maatyöläisiä, joista osa oli karkotettu alueelle rangaistukseksi. Siten Inkerinmaasta tuli ikään kuin ruotsalaisten Siperia. Tämän ohella alueen väestöä kasvattivat myös sotaveteraanit, joita Inkerinmaalle asutettiin sen jälkeen kun he olivat suorittaneet asepalveluksensa armeijassa.

Samaan aikaan kun Ruotsin viranomaiset houkuttelivat asukkaita Suomen ja Venäjän rajan alueelle turvaamaan valtakunnan etuja, tapahtui tälle hedelmällisistä maistaan kuuluisalle alueelle myös spontaania muuttoliikettä Ruotsin itäisistä, suomalaisista, provinsseista.

  • vuonna 1656 suomalaisia maahanmuuttajia oli väestöstä 41,1%,
  • vuonna 1671 56,9% ja
  • vuonna 1695 jo 73,8%,

joten 1600 luvun loppuun mennessä suomalaiset olivat enemmistönä alueella.


Muuttoliike Inkerinmaalle 1570 – 1675

Suomalaiset siirtolaiset tulivat kahdelta alueelta: osa heistä kotoisiin Karjalan kannakselta asuneesta etnisestä ryhmästä, ja osa kuului savakkojen etniseen ryhmään, joka oli kotoisin Savosta. Ajan myötä ryhmien väliset erot hävisivät ja alueelle muodostui yhtenäinen inkerinsuomalainen väestö (inkeriläiset), joka kasvoi ja uudistui koko ajan uusien Suomesta saapuneiden maahanmuuttajavirtojen ansiosta.

Suomalainen väestö

Siis, suomalainen väestö syntyi siirtolaismuuttona Suomesta Ruotsin valloitusten autioittamalle alueelle. Jonkin verran paikalle oli jäänyt
venäläistä sekä Suomen sukuisten inkerikkojen ja vatjalaisten muodostamaa
asutusta.

1700 luvun alussa Inkerinmaa Suuren Pohjan sodan seurauksena palautettiin takaisin Venäjälle. Suomalaisten kylien keskelle nousi valtakunnan uusi pääkaupunki Pietari. Inkerinmaasta tuli osa Pietarin lääniä. Nykyään se on Leningradin aluetta.

Siis,

emme ole Inkerin alkuperäisasukkaita vaan olemme niiden suomalaisten 1600–1700 -luvulla Venäjälle maahanmuuttaneiden jälkeläisiä tai samalla mitalla ehkä voi sanoa, että ruotsalaisten jälkeläisiä, joten kuka tietää jospa meissä olisi DNA tutkimuksen mukaan ruotsalaista perimää enemmän kuin suomalaista. Ainakin tunnen monen paluumuuttajan, jolla alkuperäinen sukunimi viittasi ruotsalaisuuteen.

Paluumuuttajaksi ruotsiin?

Venäläisten asiakirjojen ja Wikipedian mukaan ensimmäistä kertaa sana Inkeri mainitaan 1200 -luvulla… ja Ruotsin Inkeriksi (šved. Svenska Inkeri) oli ollut jo vuosina 1580–1595 ja sitten 1617 vuoteen 1721 asti, kunnes alueen valloitti Venäjä.

Päättelen, että Inkeri ei kuulunut koskaan Suomelle. Ruotsistahan viranomaiset lähettivät niin feodaleja kuin sotaveteraaneja Venäjän ”siperiaan”, jonne sitten Ruotsista taas, sen itäprovinsseista alkoi muuttoliike Venäjän suuntaan.

Olisimmeko me inkeriläiset sittenkin oikeita paluumuuttajia Ruotsiin eikä Suomeen? Ottaisikohan Ruotsi nyt ”siperiaan” lähetettyjen jälkeläisiä paluumuuttajina takaisin? – Niin kokeilisin miten elämä maistuisi Ruotsissa? Tuli vain mieleeni tämäkin ajatus.

Etukäteen, kiitos lukijoille!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu