Hakaristi parvekkeella

”Natsilippu parvekkeella kuumensi – ”Ruma asia”.
Iltalehti (Metro) 12.6.2013

    Kirjoituksen mukaan Helsingin Viikissä kerrostalon parvekkeella liehuva hakaristilippu aiheutti hämmennystä.
    Eräs IL lukija pitää esillä oloa lippua rumana asiana. – ”Se on kuin natsi-Saksan aikoinaan käyttämä lippu, mutta ulkoa katsottuna kärjellään seisovat ristin hakaset osoittavat väärään suuntaan.”

Huomasin itsekin, että ristin hakaset osoittavat väärään suuntaan, koska muistan tuon natsisaksan hakaristin ulkonäön jo vuosien takaa. Olenhan sotalapsi Neuvostoliitosta ja natsisaksan hakaristi merkki oli tosi pelottava symboli.
Tiesin jo ennestään, että itse hakaristi merkki on ollut jo tuhansia vuosia sitten käytetty muinaisen ihmiskunnan uskonnollisena symbolina, mutten koskaan lähtenyt etsimään sen syvemmälle tietoa asiasta.

Hakaristi symboleja on olemassa satoja erilaisia

Nyt poimituilla tiedoilla netistä, voin lyhyesti kertoa asiasta kiinnostuneille, että hakaristi symboleja on olemassa satoja erilaisia, mutta kaksi perustyyppiä ovat vasenkätinen ja oikeakätinen, viimeisessä palkit on taivutettu myötäpäivään ja vasenkätinen vastakkaiseen suuntaan.

Uskonnon mukaan vasenkätinen hakaristi merkitsee nousevaa kevätaurinkoa, valoa, onnea ja hyvää. Oikeakätinen, päinvastoin, edustaa auringonlaskua, syksyaurinkoa, pimeyttä, kurjuutta ja pahaa.

Ymmärtääkseni Viikin parvekkeella olevassa lipussa on vasenkätinen hakaristi, joten siinä tapauksessa sillä ei olisi mitään tekemistä natsisaksan hakaristisymbolin kanssa, paitsi se, että on on laitettu kyljelleen.

Eri maissa kansa on käyttänyt ja käyttää edelleen hakaristi merkkiä suojelevana ja maagisen voiman symbolina.
Antiikin aikoina troijalaiset käyttivät merkkiä värttinöissä ja kreikkalaisten arkeologisten löytöjen perusteella se kaiverrettiin rahoihin. Ainakin keskiajalta on löydetty vanhojen hautojen ja katakombien seinissä piirrettyjä hakaristimuotoisia symboleja.

Intiassa merkki on edelleen hyvin suosittu ja tunnettu symboli, siellä hakaristillä suojeltiin ja parannettiin karjaa. Japanissa ja Kiinassa se merkitsee rajattomuutta sekä siunausta.

Muinais-Venäjällä hakaristimerkki (kolovrat)symbolilla koristeltiin aseita, vaatteita, astioita, ja maineikkaita sankareita nimitettiin ”Kolovraty”:ksi. Venäjän tsaareilla se merkki oli käytössä virallisen leiman mukaan taustalla, joten Neuvostoliitto alkuvaiheessa otti sen käyttöön ja esimerkiksi ensimmäiset setelit saivat hakaristin tunnuksen ja sotilaiden univormu hihamerkkinä oli myös hakaristi,joka myöhemmin oli vaihdettu punaiseen viisisakaraiseen tähteen.

Erilaisia tulkintoja

Eri maissa ja uskonnoissa löytyy hakaristimerkki symbolille eri kulttuureista ja uskonnoista riippuen erilaisia tulkintoja, mutta huomaa sen, että sillä on, tai ainakin on ollut, erittäin voimakas hengellinen vaikutus kansakuntaa kohti ja sen vaikutus oli positiivinen ja on edelleen monissa kulttuureissa, mutta nykyään ainakin Euroopassa jokainen ajattelee hakaristin nähdessä ensimmäiseksi Adolf Hitleriä, joka nosti tunnuksen voimakasvärisenä kulmalleen. Hakaristi siis muuttui pahaksi kun se on eri asennossa ja vielä erivärinen.

Toisen maailmansodan voima peittää alleen vuosituhantisen perinteen. Eli voi sanoa, että hakaristin maineen on pilannut natsisaksa.

Nykysaksan europarlamentaarikot ehdottivat hakaristin kieltämistä koko EU:n alueella, mallinaan Saksan liittotasavallan perustuslaki, jossa kielletään hakaristin käyttö muualla kuin historianopetuksessa.

Venäjällä valmistetaan lakia, jonka mukaan saa rangaistusta 300 000 ruplaa sakkona tai jopa kahdeksi vuodeksi vankilaan, jos käyttää natsisaksan symboleja tai tervehtimismerkkiä, mutta mielipiteet ovat jakautuneet.

Siis haluavat hakaristin pois periaatteella ”Poissa silmistä, poissa mielestä”, muttei se tässä tapauksessa tehoa, hakaristiä piilottamalla voidaan pyyhkiä menneisyyttä yhtä vähän kuin Leninin ja Stalinin patsaita kaatamalla.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu