Ovatko inkeriläiset äyrämöisiä ja savakkoja

Inkeriläiset ovat äyrämöisiä.

Mikä ihmeen Inkerinmaa? Missä se sijaitsee? ja keitä ovat inkeriläiset?

Harva enää venäjälläkään muistaa sanaa Inkeri ja inkeriläiset?
On tosi surullista. Toimittajatkin Suomesta päin etsivät suurennuslasin kanssa inkeriläisten jälkiä Venäjällä.

Itse Inkerin suomalaisena en pysty enkä haluakaan jättämään taakseni muistoja synnyinseudustani, joten tekee mieli aina palata ei vain omin kokemuksiin, mutta ajatellen koko Inkerin kansan kohtaloa.

Siis missä sijaitsee/sijaitsi Inkeri? Ja keitä me ollaan?

Inkerinmaaksi, Inkeriksi kutsutaan sitä osaa itämerensuomalaisten heimojen ja kansojen asuma-alueetta, joka on Suomenlahden ja Laatokan järven välissä ja se kaartaa Suomenlahden etelärantaa yli 200km pituisen vyöhykkeen ja ulottuu Karjalan kannakselle entisen Suomen rajaan asti. Idässä alue ulottuu nykyisen Pietarin kaupungin itäpuoliseen seutuun Lavajoelle.
Vuodesta 1710 lähtien tämän alueen virallinen nimitys oli Pietarin lääni ja vuodesta 1927 alkaen se on ollut ja nytkin on nimeltään Leningradin alue.

Siellä asui tuhannen vuoden ajan alueen alkuperäisiä ortodoksisia suomensukuisia heimoja, jotka tunnetaan nimellä inkeroiset tai inkerikot ja pieni määrä vatjalaisia. Nyt jo katoamaan tuomittuja. Mutta inkerinsuomalaiset ovat ne, joiden esiäidit ja -isät muuttivat sinne Suomesta Ruotsin vallan aikana 1600–1700 -luvulla, jolloin Ruotsin virkamiehet houkuttelivat Suomen ja Venäjän rajan alueelle asumaan ja turvaamaan valtakunnan etuja.

Muuttoliike Inkerin maalle

Ensimmäisessä vaiheessa Ayräpään kihlakunnasta ja sittemmin muualtakin Suomesta: syntyivät äyrämöisten ja savakkojen heimot.

Äyrämöisten keskeistä asuinaluetta ovat olleet Keski-Inkerin pohjoisosa ja kaakkoiskulma samoin kuin Pohjois-Inkerin länsiosa Suomen rajalle asti. Savakot taas ovat asuttaneet Keski-Inkerin eteläosaa, Itä-Inkeriä ja Pohjois-Inkerin eteläosaa.

Useat heistä onnistuivat sälyttämään suomen kielen, suomalaisen identiteetin ja luterilaisen uskonnon vieraassa maassa Venäjällä.
Savakoiden ja äyrämöisten erot säilyivät jopa 1900 -luvulle saakka.

Pietarin kaupungin perustamisen, vuonna 1703, jälkeen Inkerinmaa alkoi venäläistyä. Pietari Suuren vallattua alueen takaisin aateliset siirsivät paljon venäläisiä maaorjia uusille tiluksilleen ja karkottivat samalla inkeriläisiä pois näiden siihenastisilta mailta. Pietaria ympäröivä maaseutu oli kuitenkin lähes yksinomaan inkeriläisten asuttamaa vielä 1900-luvun alussa.

Siis puhutaan aina inkeriläisistä ja että meidän isoäidit- ja isoisät ovat Ruotsin vallan ajalta suomalaisia. Ihmettelenkin tässä miten suomalaisista tuli heimoltaan savakoita ja äyrämöisiä? Miksi he eivät säilyttäneet suomalaisuutta ”suomalais-heimolaisina”? Siitä olisi helppo päätellä inkeriläisten olevan suomalaista sukujuurta.

Joten näillä näkymiin Inkerin suomalaisten alkuperä on äyrämöisten ja savakkojen heimolaisissa. Minä olen nyt savakko!?, vaikka edellisessä inkeri-aiheisessa blogissani ”Ruotsalainen Inkerinmaa” ”tunsin” vielä olevani ruotsalainen.

lähteet:
Wikipedia.
Inkeri. Lassi Saaressalo. Kertomus Inkerin kansoista ja kulttuureista.
Inkerin suomalaisten kohtalo.Jouko Sihvo.
Inkerin kansan 60 kohtalon vuotta.Jouko Sihvo.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu