Viisumivapaus vuonna 2014?

Viisumivapautta EU:n ja Venäjän välillä pitkittää EU:ssa vallitseva talouskriisi,
kertoo (13.7.2013 Venäjän Ääni) Venäjän EU:n lähettiläs Vladimir Tshizhov Venäjän Äänen haastattelussa.
Kuitenkin hänen mielestä venäläisten viisumin saanti saattaa helpottua vuoden loppuun mennessä.

    Venäläinen osapuoli on jatkuvasti neuvottelut viisumijärjestelyistä, venäläisten lyhytaikaisia matkoja varten EU:hun. On olemassa asiakirja Yhteiset toimet viisumivapaaseen menettelyyn siirtymisestä. Sen edellyttämät toimet ovat jo täytetty kolmen neljäsosan osalta, sanoi Tshizhov.

    Lähiaikana voidaan ottaa käyttöön yksinkertaistettu käytäntö, venäläisten viisumien saamiseksi. Tämä lähentää päätöksen tekemistä viisumijärjestelyjen purkamisesta kokonaan Venäjän ja EU:n välillä, uskoo diplomaatti.”

Näin siis kuuluu Venäjän puolelta.

Miten Suomessa?

Ainakin näillä Itä-rajan kulmilla aika usein voi lukea lehdistöstä ”kyllä”-ääntä asialle.
Äsken kirjoitin blogin aiheesta ”Viisumivapaudelle kiistaton kyllä-ääni”, mutta minun oma ääni on pieni ottamaan kantaa tai ratkaisemaan jotain, mutta kun asialle astuvat Europarlamentaarikot ja puoltavat viisumivapautta Venäjän kanssa, niin alat uskoa, että se väistämättä tapahtuu ennen pitkää. Tärkeätähän on ei se mitä sanoo, vaan kuka sano!

Esimerkiksi, EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki Lappeenrantalaisessa lehdessä: ”Suomi on hiljaa Venäjän viisumivapaudesta 30.11.2012”:

    ”Olisi kiinnostavaa tietää, mitä Suomi on tehnyt EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden edistämiseksi. Nyt näyttää siltä, että hallitus piiloutuu EU:n selän taakse”.

Ja myös Eu-parlamentaarikon Mitro Repon vaatimus ”Raja auki ja lisää rajanylityspaikkoja itärajalla” (Uutisvuoksi 3.7.2013 Tuija Sinkkonen).

    Kannatan viisumivapautta, vaikka se ei ole enää meistä itsestämme kiinni. Jos olisi, viisumivapaus pitäisi jo olla, totea Repo.

Niin kuin ulkoministeriössä ja liikennevirastossa olisivat kuulleet Repon vaatimusta, koska ITÄ-SAVO uutiset 12.7.2013 kirjoittaa: ”Parikkalan rajanylityspaikalle vihreää valoa liikennevirastolta”.

Lehtikirjoituksen mukaan Savonlinnassa vierailivat liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen ja ulkoministeriön erityisavustaja Tarja Kantola, joille kaupungin johto esitteli rajanylityspaikkahanketta.

    Sekä liikennevirasto ja ulkoministeriö kiittelevät Savonlinnan suurta aktiivisuutta asiassa. Kantolan mukaan tämänkaltaiset asiat eivät etene ilman paikallista toimintaa.
    Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen on noussut Savonlinnan ykköshankkeeksi ja -prioriteetiksi, sanoo kaupunginjohtaja Janne Laine.

    Laine uskoo, että Parikkala-Syväoron rajanylityspaikka on realistista saada kansainväliseksi 2017 mennessä.

Näin siis puuhataan näillä kulmilla ja myös savonlinnalaiset ja sen seudun asukkaat saavat rajanylityspaikan Venäjälle.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu