Ylistetäänkö Suomessa humalatilaa?
Humalatilaa ei ole suomalaisessa kulttuurissa pidetty häpeällisenä. Päinvastoin sitä ylistetään ja pidetään sosiaalisuuden merkkinä. Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa. (Wikipedia)
Miten muualta muuttaneet Suomeen näkevät suomalaisen alkoholijuomakulttuurin?
Jos ei juo, ei saa seuraa. Jopa keskustelun avaaminen on vaikeaa. On normaalia tai jopa ihailtavaa olla umpihumalassa ja kadottaa itsekontrolli. Tällaisen kuvan suomalaiset välittävät Suomeen muualta tulleille. Inna Latiseva, Jonathan Clements ja Tim Dieltiens pohtivat, miksi.
Inna Latiseva muutti Suomeen Leningradista (nyk.Pietari). Hän kohtasi Suomeen tullessaan sulkeutuneita ihmisiä, jotka eivät osanneet jutella ja tutustua. Sosiaalisuuden puutteesta aiheutuvaa masennusta lääkittiin alkoholilla. Latisevan sai muuttamaan pois Suomesta hänen kohtaamansa ennakkoluulot venäläisiä kohtaan ja yksinäisyys. Ennen muuttoa ne saivat hänet masentumaan. Apua ongelmiin etsittiin pullosta – kuten niin moni muukin Suomessa. – Venäjällä, jos jollakin on alkoholiongelma, hän menettää pian työnsä. Varmasti moni juo liikaa Venäjällä, mutta se ei ole julkista, Latiseva kuvailee maiden eroja.
Hänestä sosiaaliset esteet ovat täällä alkoholiongelman alkuperäinen syy. Ihmiset eivät tiedä miten jutella, eivätkä uskalla lähestyä toisiaan. Latisevan englantia suomalaisille opettanut ystävä huomasi opettavansa kielikoulussaan pikemminkin mitä on small talk.
Latiseva kirjoitti Suomen kokemuksistaan kirjan Ryssänä Suomessa – Vieras väärästä maasta.
Kirjailija, historioitsija ja kääntäjä Jonathan Clements luuli tulevansa Suomeen vain puhumaan faneille kirjoistaan, mutta päätyikin naimisiin suomettaren kanssa. Jyväskylään muutettuaan Clements on joutunut miettimään syvällisesti alkoholia. Vaikka alkoholi on vahvasti läsnä sekä suomalaisessa että brittiläisessä yhteiskunnassa, Clementsin mielestä tapa, jolla alkoholia käytetään, on maissamme erilainen.
Suomalainen juomakulttuuri näyttää kannustavan ihmisiä ohittamaan juomiseen liittyvät rajoitukset mitä omituisimmin keinoin. Clements luettelee havaitsemiaan merkillisiä keinoja:
- Juodaan pohjia ennen kuin mennään baariin,
- järjestetään opiskelijabileitä juomakilpailuilla
- …
Ne näyttävät brittiläisissä silmissä kumman keskenkasvuisilta…juodaan aina niin paljon että sammutaan. Kieltämättä, kumman keskenkasvuista.
Tim Dieltiens tapasi Suomeen tullessaan ensimmäistä kertaa ihmisiä, jotka joivat niin paljon kuin pystyivät. Belgiassa on tavallista käydä ottamassa lasillinen tai kaksi työpäivän jälkeen ja jättää juominen siihen. Varsinainen humaltuminen olisi häpeällistä. Sosiaalinen kontrolli siis toimii Belgiassa pitäen kerralla juodun määrän vähäisenä.
Dieltiensin mielestä kulttuurimme alkoholiongelmia voisi alkaa ratkoa sosiaalisesti. Suomi voisi olla hänestä toisen näköinen, jos holtitonta juomista ei katsottaisi jatkuvasti läpi sormien… Kaivataan tervettä sosiaalista kontrollia.
Wali Hashi: ”Suomen tämän hetken pahin vihollinen ei ole Venäjä, eikä maahanmuuttajat, eikä islamistit, eikä äärioikeistolaiset. Se on alkoholi, sanoo toimittaja Wali Hashi.
Kun puhun suomalaisten ystävieni tai työkavereiden kanssa, he harvoin puhuvat henkilökohtaista asioista, kuten perheestä, sairauksista, taustasta, uskonnosta tai siitä, ketä he äänestävät.
Mutta kuulen heiltä päivittäin sellaisia asioita kuin olin kännissä, vedin lärvät, olin naamareissa, vedin perseet, olin ihan peltikii, olin turpa jumissa jne. Ja sen jälkeen krapula.
Jos olet kännissä tai juot alkoholia liikaa, se on minusta todella henkilökohtainen asia, mutta ei ehkä tässä yhteiskunnassa. Alkoholin käyttö on Suomessa hyväksyttyä.”
Näin siis muualta muuttaneiden näkökulmaa suomalaiseen alkoholijuomakulttuuriin!
Miten itse suomalaiset?
Jos ei juo, ei saa seuraa! Onko Suomessa niin? Osaako suomalainen keskustella vain kännissä? Vai onko puhumattomuuden kulttuuri yhtenä ryyppäämisen syynä? Onko se normaalia, että juodaan niin paljon kuin jaksetaan ja sammumisessa löytyy sitten se ”onni” kännissä pöydän alla? Vai matkitaanko muita ja juodaan sen takia, koska muutkin niin tekevät?
Miten tässä suloisessa Suomessa on päätytty tällaiseen juomakulttuuriin?
Mistä se alkaa? Onko ongelma vanhemmassa osassa väestössä? Jos kotona juopotellaan, niin voiko jälkikasvusta tulla absolutisti? Vai pitäisikö jo peruskoulut, ammatti- ja yliopistot velvoittaa valistamaan kansaa tällekin alalle?
Vai onko syy kieltolaissa, niin kuin arvelee suomalaisen alkoholikulttuurin historiaa tutkinut professori Matti Peltonen?… ”Kun huikkaa oli pakko ottaa salaa, ei ollut syytä piitata juomatavoista”. Onko tämä ”salaa juominen” periytynyt seuraaville sukupolville? Eli kielletty hedelmä on makein? Niinkö?
En tiedä, mutta pahalta tuntuu jos kaunis Suomi-neito jatkaa olemista EU:ssa ainakin muitten Pohjoismaiden joukossa humaltuneena!
Täytyy jotain tehdä! Muuten ruotsalaisetkin jo matkivat suomalaista alkoholi-juomakulttuuria!
Ruotsalainen kertoo suomalaisen juopottelun kuitenkin olevan hienoa:
Mukavaa viikonvaihdetta kaikille! Älkää sammuko!
Lähteet:
Niin , ottamatta kantaa mihinkään seuraamusvaikutuksiin niin humalassa on kyllä melko mukava olla vallankin siinä nousuvaiheessa.
Tällä en ota kantaa mihinkään kansanvalistustyöhön enkä lääkinnällisiin asioihin , en myöskään siihen miltä humalainen saattaa vierestä katsoen näyttää. Kokemus on ihan vain omakohtainen eikä mitenkään negatiivinen !
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Martikainen : [humalassa on kyllä melko mukava olla vallankin siinä nousuvaiheessa.],
– kyllä yksi tai kaksikin lasillinen hyvää viiniä ja hyvässä seurassa tuo mukavan mielialan. Siihen olisikin hyvä pysähtyä, että fiilis säilyisi, niin kuin Keski- ja Etelä Euroopassa osataan, mutta jos sen nousuvaiheen jälkeen ei pysty kontrolloimaan itseään, niin seuraukset ovatkin sitten sitä, ei ”toivottua luokkaa”!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ainakin Lyypekin Rauchfangissa istui sama porukka joka ilta pienessä sievässä, joskus sitten kunnon kännissäkin. Saksalaisten ja ranskalaisten alkoholismista ei vain puhuta niin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman :[Saksalaisten ja ranskalaisten alkoholismista ei vain puhuta niin paljon.],
– onko mielestäsi Suomessa vain se ongelma, että alkoholin liiallisesta käytöstä puhutaan paljon? Sehän olisi helppo ratkaisu alkoholismin kitkemiseksi pois : lopettaa vain puhuminen itse asiasta!
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai alkoholi on Suomessa valtava ongelma. Tiedän sen kokemuksesta. Enemmän olen kyllä huolissani amfetamiinista ja muista piristeistä, joita nuoret popsivat.
Ilmoita asiaton viesti
Se on täysin sen ryypyn ottajan omassa tuntemuksessa että mikä on riittävästi. Ulkopuolelta on ihan turha esittää että kaksikin lasillista hyvää viiniä on riittävästi. Häiriöasiat on erikseen ja niitä on käsiteltävä mutta viina ja humala on iloinen asia eikä siihen ole tarvetta lisätä jotain epämääräistä häpeällistä lisäystä. Edelleenkään et ole esittänyt mitään joka saisi minut muuttamaan mielipidettäni että humalassa on mukava olla varsinkin siinä nousuvaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Martikainen :[Edelleenkään et ole esittänyt mitään joka saisi minut muuttamaan mielipidettäni että humalassa on mukava olla varsinkin siinä nousuvaiheessa.],
– Jos minulle osoitettu, niin en voi esittääkään mitään sellaista argumenttia,
jolla yrittäisin muuttaa mielipidettänne. Onhan pienellä alkoholimäärällä tutkitustikin myös positiivista vaikutusta ihmisen elimistöön. Esimerkiksi verenkiertoon, jos on alhainen verenpaine…Lääkäritkin ehdottavat jossain tapauksissa ottaa pienen tilkan konjakkia…!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ylistetään, mutta missä se viisumivapaus viipyy? Syksyllähän piti jo jotain tapahtua ainakin Venäjän päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman : [Kyllä ylistetään, mutta missä se viisumivapaus viipyy?),
– myönnät sen, että Suomessa ylistetään humalatilaa, mutta miten tähän liittyy luvattu viisumivapaus? Ei kai siinä ole salaista ajattelua, että voisiko sitten Venäjästäkin tulla sellainen maa, josta alkaisi ”viinaralli” pyöriä niin kuin nykyään Virosta päin? Viisumivapautta lupasi Venäjän diplomaatti tämän vuoden loppuun mennessä, jos saa kakki asiapaperit EU:n kanssa kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit hiljan viisumivapaudesta, joka on mielestäni tärkeämpi poliittinen aihe. Tekisi kieltämättä mieli hurauttaa tästä Pietarin suuntaan vähintään tankkaamaan : D
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman : [Kirjoitit hiljan viisumivapaudesta, joka on mielestäni tärkeämpi poliittinen aihe. Tekisi kieltämättä mieli hurauttaa tästä Pietarin suuntaan vähintään tankkaamaan : D],
– niin kirjoitin :”Viisumivapaus vuonna 2014″. Linkitän sen tähän, että tulisi muillekin selvä, miksi me puhutaan viisumivapaudesta. Se on kieltämättä tärkeä poliittinen aihe!
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144635-viis…
Ehkä pian koittaa se hetki, että pääset ilman viisumia hurauttamaan Pietariin ”vähintään tankkaamaan”, mutta ehdottaisin kyllä piipahtamaan vaikka jossain ravintolassa, samalla voisit meille kertoa, miten siellä Venäjällä nyt sen alkoholiongelman kanssa pärjätään?
Ilmoita asiaton viesti
Elämme toivossa!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, toivossa tulevaisuuteen ja erityisesti parempaan on hyvä elää, koska tulevaisuus on tuntematon!
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa.”
WHO:n tilaston mukaan Tanska voittaa Suomen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin muistaakseni itsekin olin lukenut WHO:n tilastot, mutta nyt turvauutuin Wikipediaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä väliä!
Kummassakin kulutetaan suurin piirtein yhtä paljon tai vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediassakin kannattaa valita valvotumpi lähde, eikä suomenkelistä wikipediaa, joka on parin kontrollerin mielipidemonopoli.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_…
Ilmoita asiaton viesti
Jonas Hellgren : [Wikipediassakin kannattaa valita valvotumpi lähde,),
– kumpi sitten on valvotumpi? englannin- suomen- vai venäjänkielinen? Jokainen on joittenkin mielipidemonopolissa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin tuon kirjoituksesi vielä uudestaan ja huomasin erään seikan.
Suomalaisten juominen on kuin onkin ongelma, ulkomaalaisille !
Ja sitten meille irvistellään että ensimmäisenä pelkäämme mitä meistä muualla ajatellaan , jos ajatukset kulkevat kertomiasi polkuja niin hirmu vähän ulkomaalaisten mielestä Suomessa on ongelmia jos väärinryyppääminen on niistä suurimpia.
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Martikainen : […hirmu vähän ulkomaalaisten mielestä Suomessa on ongelmia jos väärinryyppääminen on niistä suurimpia.],
– kirjoituksessani olen keskittynyt vain ”ryyppäämiseen”, joka on ”oman kansankin, siis kantaväestön” mielestä kovin huolestuttavaa. En vähättelisi itsekään tätä väärinryyppäämistä ongelmaa, joka vie työikäistä kansaa ennen aikaiseen kuolemaan, rikkoo ja hajottaa perhesuhteita; joittenkin tilastojen mukaan alkoholi aiheuttaa Suomessa enemmän kuolemia kuin onnettomuudet liikenteessä.
Ilmoita asiaton viesti
”kirjoituksessani olen keskittynyt vain ”ryyppäämiseen”, joka on ”oman kansankin, siis kantaväestön” mielestä kovin huolestuttavaa.”
Ja minä olen puolustanut alkoholia ja humalaa iloisena asiana. En ole missään väittänyt etteikö viina väärinkäytettynä aiheuttaisi monenlaisia ongelmia mutta se ei ole viinan vika vaan käyttäjien. Edelleenkin olen sitä mieltä että humala on melko mukava olotila vallankin se nousuhumalan vaihe. Jos olet törmännyt vain niihin ongelmiin niin älä kuitenkaan luule että kaiken humalasta tietäisit, meitä mukavasti humalaisia on myös olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Koskaan en ole hävennyt kansallisuuttani niin paljon kuin vuonna oliko se nyt vuonna 1987, kun eräs Georg Otsilla Tallinnaan rantautunut seurue yritti ostaa Viru-hotellin baarin tarjoilijan votkapaukkujensa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisten juominen on kuin onkin ongelma, ulkomaalaisille!”
Tai sitten ei. Venäjällä ja Virossa minua pidetään kohtuukäyttäjänä, joka hoitaa työnsä.
Suomessa olen suurkuluttaja. Mittarit ovat kovin erilaiset kahden puolen rajaa.
Suomalaisten helmasynti on liioittelu ja äärimmäisyyksiin meno. Keskitie tuntuu ylivoimaiselta suomalaisille.
Kolme autoa jonossa on Suomessa ruuhka ja sitten vaaditaan ruuhkamaksuja suureen ääneen.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän junissa ryypätään aivan tolkuttomasti, omat eväät eivät ole kiellettyjä vaan suoranainen velvollisuus. Ulkomaalaisia on harvassa, joten usein tulee kutsu johonkin rinkiin. Kieltäydy siinä sitten. Aika vähällä olen päässyt, vain kerran minulta varastettiin kännykkä Syvärinkaupungin-Pietarin junassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että suomalaisessa kulttuurissa ihannoidaan voimakasta humalatilaa. Kulttuurin ja sosiaalisten tapojen astettaisella muutoksella saavutetaan enemmän kuin nutturapäisten sosiaalidemokraattien holhouksella baarien sulkemisaikojen ja keskioluen vainoamisen suhteen.
Pari asiaa tässä tekstissä mättää. Suomessa ei kuluteta Pohjoismaiden eniten alkoholia, ainakin Tanska on edellä. Lisäksi Suomessa alkoholin kulutus on EU:n sisällä pientä:
http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_06_03…
Toinen asia:
”Suomalainen juomakulttuuri näyttää kannustavan ihmisiä ohittamaan juomiseen liittyvät rajoitukset mitä omituisimmin keinoin. Clements luettelee havaitsemiaan merkillisiä keinoja:
Juodaan pohjia ennen kuin mennään baariin,
järjestetään opiskelijabileitä juomakilpailuilla
…
Ne näyttävät brittiläisissä silmissä kumman keskenkasvuisilta…juodaan aina niin paljon että sammutaan. Kieltämättä, kumman keskenkasvuista.”
Ilmeisesti tällä britillä ei ole aavistustakaan brittiläisestä, ruotsalaisesta tai hollantilaisesta opiskelijaelämästä. Juomakilpailujen järjestäminen ja pohjien juonti ennen baaria ei ole varsinkaan opiskeluaikoina todellakaan mikään outo ilmiö. Brittien juominen on vähintään yhtä öykkärimäistä, junttimaista ja humalahakuista kuin suomalaisten, yleensä pahempaa, ainakin jos katsoo brittejä etelän lomakohteissa.
Raittiiden osuus suomalaisnuorissa on korkeammalla kuin aikoihin, juominen ei ole enää niin cool kuin vielä esimerkiksi omassa teini-iässäni 1990-luvun puolivälissä. Tätä keskustelua on hyvä pitää yllä, mutta faktat kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Emme me suomalaiset ihan niin pilalla vielä ole..
PS. Tuo ruotsalaisvideo on aivan loistava! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kovin suurta järjen häivää ei ole kommentoijilla, jotka vetoavat kieltolain perintöön ja siihen, että piti juoda salaa, kun ongelma on nimenomaan siinä, että juomisella ja humalatilalla ylpeillään. Sitä paitsi kieltolain kumoamisesta on jo kohta 80 vuotta. Tässä välissä on ehtinyt olla pari sukupolvea, jotka joivat ja brassailivat juomisellaan huomattavasti vähemmän. Tai ehkä pieni osa brassaili; nyt on kuitenkin varallisuus kasvanut, yhä useammilla on aikaa ja rahaa ryypätä, monilla on tuhottomasti vapaa-aikaa eikä kapasiteettia käyttää sitä mitenkään hyödyllisesti. Tarpeettomuuden tunteen saa hukattua nopeasti viinapulloon.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös nimenomaan siihen pidäkin pyrkiä, että vapaa-aikaa olisi enemmän esimerkiksi mielekkäille harrastuksille tai mihin nyt suinkin haluaa aikaansa käyttää? Ei kai se elämän tarkoitus nyt sentään ole verojen maksaminen?
Ilmoita asiaton viesti
No ihan varma en ole siitä vapaa-ajan hyödyllisyydestä, jos se kuluu viinan kanssa läträämällä. Verojahan siinä kyllä tulee maksetuksi ihan reilusti, jos viina on Suomesta hankittua, mutta ei kuitenkaan riittävästi, koska viinasta koituvat kulut ylittävät moninkertaisesti alkoholiveron ja viinasta maksetun arvonlisäveron tuotot. En pidä viinanjuontia mielekkäänä harrastuksena. Toki elämän pitäisi olla spiva sekoitus työtä ja vapaa-aikaa, mutta työ näyttää kasautuvan yksille ja vapaa-aika toisille.
Ilmoita asiaton viesti
”koska viinasta koituvat kulut ylittävät moninkertaisesti alkoholiveron ja viinasta maksetun arvonlisäveron tuotot”
Pitäisi tarkastaa tietonsa, ennen kuin tuollaisia heittelee. Ei pidä paikkaansa ainakaan virallisten tilastojen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi suomipoika.
Mitä hienoa siinä on että ryypätään ja örvelletään ja sammutaan?
Toisaalla se aiheuttaa äärireaktion, viinavihan ja absolutismin, hyväkö sekään?
Ilmoita asiaton viesti
Naisethan ei örvellä kun suomitytöt on kilttejä.
Viina on iloinen asia , ruisleivälläkin on väärinkäytettynä haittavaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Martikainen : [Naisethan ei örvellä kun suomitytöt on kilttejä.],
– Suomalaiset tutkijat kirjassa ”Suomi juo” kertovat, että : Suomitytöt- ”Naiset (30-49-vuotiaat) käyttävät nyt saman verran alkoholia kuin miehet keskimäärin vuonna 1968. Naisten kulutus on kasvanut koko postista 12% – 26%”.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä blogi Violalta. Varmaan se voi monia ärsyttääkin. Se, että venäläisetkin ihmettelevät suomalaista juomakulttuuria, se on jo jotain. 🙂
Se, että entiseen juomakulttuuriin yhdistetään uusi juomakulttuuri, se tarkoittaa varsin kovaa ryyppäämistä juhlissa,& arjessa sofistukoitunutta tissuttelua. Arjen tissuttelu vie useat ihmiset alkoholismiin.
Suomalaiset ovat jörriköitä esim. ravintolatilanteissa. Pitää olla hiljaa ja tuijottaa olutkolpakkoonsa, jotta ei tule leimatuksi humalaiseksi, selvinpäin. Siinä sitä onkin tekemistä vähän puheliaammalle ihmiselle.
Tuo, että jos ei juo, ei ole seuraa. Ei se ihan arjessa pidä paikkansa. Mutta totta on, että jos ei pidä alkoholia seurustelun edellytyksenä, se rajoittaa tarjontaa 98%:sta 20%:iin, noin pyöreästi. Minusta se on kummallista, että alkoholi on se juttu. Onneksi nuoriso ei enää pämppää. Minusta tuntuu, että nuoret pitävät vähän luuserimeininkinä juomisen uhoa.
Itse kyllä käytän alkoholia, mutta ryyppyvälit voivat olla vuosia. En ole absolutisti. Minulla on ihan myönteinen suhde alkoholiin. On tilanteita, jolloin se on ihan paikallaan.
Venäläiset ymmärtääkseni ryyppäävät vielä enemmän kuin suomalaiset. Mutta venäläiset ilmeisesti tekevät sen avoimemmin, ja ilon juomanakin. Eivät jurota heti alkuunsa ja selvin päin, yritä olla selväpäisiä humalassa. Venäläiset ovat kait vilkkaampia kuin suomalaiset, ainakin ukrainalaiset ovat, joiden kanssa olen joskus juhlinut.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomailla kaikki osataan paremmin sehän on selvä.
”Suomalaiset ovat jörriköitä esim. ravintolatilanteissa. Pitää olla hiljaa ja tuijottaa olutkolpakkoonsa, jotta ei tule leimatuksi humalaiseksi, selvinpäin. Siinä sitä onkin tekemistä vähän puheliaammalle ihmiselle.”
Oliko sulla mielessä kirjoittaissasi se että myös naiset juovat enenevässä määrin. Jotenkin tuosta kuvauksestasi tulee mieleen mies, vai ovatko naisetkin jörriköitä tuijottamassa kolpakkoon.
Ei läheskään kaikki juo olutta saadakseen lisää sosiaalisia kontakteja , ei edes saadakseen …..a. Meitä on ihan vaan tämmösiä joista on kiva olla humalassa ilman sen syvempää sisältöä ja sitten maanantaina töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mie vain kirjotin kuten olen homman tulkinnut. ja joo, kyllä ruottalaiset ovat vähän erilaisia. net eivä tuijota kolpakkoon, vaan juttelevat selvänäkin, ja juovat violetteja juomia, pikkupikarista.
Ilmoita asiaton viesti
Hei, Merja Heikka!
Kiitos kommenteista. Jäi vastaamatta sinulle ja monelle muullekin kun en ehtinyt keskustelun perässä.
Mielestänikin ” arjen tissuttelu vie useat ihmiset alkoholismiin” niin se taitaa olla, ja mitä olen huomannut tuttava- ja lähipiirissäkin vuosia taaksepäin, niin käyttäjä ei usko siihen, että hänen ”tarttui” jo riippuvuus, josta on vaikea tai jopa mahdoton päästä eroon. Mielestäni se hiipii hiljalleen, se riippuvuus, uhria kohti tuhotakseen sen. Näin vertailisin sitä vaaraa!
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ovat kuitenkin jo oppineet laimentamaa viinansa lasissaan, mutta venäläiset ottavat raakana ja humaltuvat samaan malliin,noin yleiseti ottaen. Olut ja viini eivät säily pakkasessa, siis vodka.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset kyllä ossaa koko ajan syyä jotaki siinä samala ja pärjäilevät joten kuten, en tiä paremminko vai ei. Sillonko mullon ollu kunnia venäläisseuhrueissa juhlia, net tanssitki koko ajan. Naisetki haki minuaki koko ajan tanssiin. Net osas juhlia.
Ilmoita asiaton viesti
Hilkka, olet huomannut oikein, että venäläiset ”syövät kokoajan” se estää humaltumista, ja periaatteessa harva kuka ottaisi alkoholia tyhjään vatsaan. Juhlia he kyllä osaavat!
Kiva kun tulit kommentoimaan!
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjotus, kiitos Viola ja sieki tulit karuselhiin, kiitos heile. Ja kyllä son vähän tuon alkoholin kans niinko sie sanot ja mie en oiken kestä koko ainetta, niin joskus tuntuu, että olen sosiaalivammanenko en juo juurikaan, mutta vaikka otan pari lasia, en paljon miksikään muutu ja otan kyllä just siksi, että on kivaa olla normaali ja sehän mennee jo hyvinki päähän, kaks lasia. Kippis Viola ihanuus!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin sanottu, ettei miksikään muutu. Mulla on vähän sama ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
No kippis Merja rakas väänitär ja meän ei tarttekhan Alkon kautta sinne rannale mennä, met haema tavalisesta putiikista jotaki evästä vaan sittekko aika on ja met kesäillassa vähän maailmaa parantelema!
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei meän tartte Hilikan kans. Tosin se olis konjamiinin paikka, jos met vihon viimen treffattas. Öölistä mulle tullee väsy, saman tekkee viini, väkevät viinat taas maistuva pahale, ja wiskistä mulle tuli ainaki nuoruueessa kauhea allerginen nuha. Tosin se ei ole ennää vanhemuuthaan vaivanu minua, son kumma, häviny ko pieru Sahahraan soon. Mutta konjamiinipullon mie ostasin Hilikan kunniaksi. Son sen väärti!
kippis!
Ilmoita asiaton viesti
No totta saarnaat, son konjakin paikka, mullekki soppii, kippis!
Ilmoita asiaton viesti
Hilkka Laronia: [niin joskus tuntuu, että olen sosiaalivammanenko en juo juurikaan…otan kyllä just siksi, että on kivaa olla normaali ja sehän mennee jo hyvinki päähän, kaks lasia. Kippis Viola ihanuus!],
– niin se näet, että alkaa tuntua, että jos et ota porukassa, niin olet jotenkin ”epänormaali”, siihen ovat kehittyneet yhteisön kirjoittamattomat säännöt täällä Suomessakin. Venäjällä, siellä joskus painostavat porukassa juomaan jossain juhlissa, muuten ”loukkaat” juhlan sankaria.
Niin kiipesin minäkin karusheliin, joten kiitos Heille! ja sen kunniaksi:Kippis!
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja semmonenki, että jos en halua enkä juo kahvia, seki on ongelma monessa juhlassa ja monelle emännälle. Sosiaaliset tilantheet vaatii paljon meiltä.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjällä, jos jollakin on alkoholiongelma, hän menettää pian työnsä. Varmasti moni juo liikaa Venäjällä, mutta se ei ole julkista, Latiseva kuvailee maiden eroja.”
Vai ei ole julkista 🙂
Todella hieno wikipediaan nojaava satu…
Ei mitään uutta. 3 hakemalla haettua esimerkkiä ja thäts it.
Monessa maassa käyneenä, voin sanoa menon olevan vielä pahempaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Pahempaa menoa kuin Venäjällä tuskin on missään. Tinneriä tai liimaa haistelevat lapset ovat surullinen näky.
Ilmoita asiaton viesti
Neukkuaikana eetteri oli Virossa muotina ja niin varmaan vielä Venäjälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman :[Pahempaa menoa kuin Venäjällä tuskin on missään. Tinneriä tai liimaa haistelevat lapset ovat surullinen näky.],
– on se todella surullista näkyä ja todennäköisesti alkoholi, johon olivat näittenkin lasten ja nuorten vanhemmat sortuneet, on sinä ollut ”asialla”.
http://www.youtube.com/watch?v=gKaY5DmOo5o
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on monia asioita, jotka ovat johtaneet nykyisen, väistyvän alkoholikulttuurin syntymiseen.
1. Sodat. Lapsuudessani en tuntenut montakaan sodan käynyttä miestä, joka olisi ”osannut juoda sivistyneesti”. Otin usein puheeksi viinan juonnin ja vastaus oli kaikilla sama ”painajaiset poistuvat vähäksi aikaa – viina helpottaa oloa”. Täytyy muistaa, että sotaa käytiin viisi vuotta – normaalin elämän säännöt olivat hukassa. Me suuret ikäluokat emme nähneet muunlaista, kuin kännihakuista juomakulttuuria. Nyt olemme kuulemma häiriköimässä vanhainkodeissa yms. paikoissa. Nuorille, seuraavalle sukupolvelle oli jo muitakin malleja maailman avautumisen vuoksi.
2. Kieltolaki. Alkoholin käyttö keskittyi erittäin väkeviin juomiin, koska niiden saatavuus oli hyvä. Oli pirtua ja pontikkaa. Riski jäädä kiinni ja juoda pää täyteen tekivät miehestä miehen. Edellä mainittu sota pahensi kulttuurista pohjaa.
3. Uskonnollisuus. Laestadius saarnasi viinan kiroja vastaan. Seurauksena oli polarisoituminen juoppoihin ja uskovaisiin, joista osa silmän välttäessä alkoi juopoksi.
4. Naisten kulttuurivallankumous -60/-70 -luvulla. Tämä tapahtuma teki Suomesta yhden maailman edistyneimmistä maista, mutta naisen piti olla mies ja alkoholin käyttömallit otettiin miehiltä – sodan käyneiltä isiltä tai veljiltä.
Oman näkemykseni mukaan tarvittaisiin jonkinlainen debriefing, jossa käytäisiin läpi alkoholikulttuurin syitä, eikä vain tuijotettaisi seutauksiin. Mutta elämme yhteiskunnassa, jossa ongelmat on totuttu hoitamaan lääkkeillä, niin en usko, että mitään tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä pistän tähän tälläisen kysymyksen.
”Kuka sanoo miten on hienoa ja mitä on oikealla tapaa juomista”?
”Onko se nyt oikeasti niin hirveää jos juo känniin asti”?
”Miksi se on niin hirveää, ja kuka sen asian voi päättää”?
Itse olen juuri sellaista tyyppiä että jos juon, niin juon sellaiset kännit että aamulla sen tuntee! (Tosin ulkomailla voin juoda myös rajoitteet mukana). Miksi minun tapani on huono? Minulle alkoholi ei ole kuin mukavaa touhua johon kuuluu sitten olla kännit”? Onko se hirveää? Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
On. Se on hirveää. Kännissä olet typerä ja vastenmielinen ääliö, jonka seuraa ei kestä kuin toinen samanlainen. Siksi kai känniset haluavatkin yllyttää myös kaveria juomaan? Jos itse kännissä töppääkin, ei se haittaa, jos kaveri töppää vielä pahemmin?
Kännääminen on hirveää myös siksi, että siitä koituu se miljardilasku. Menetettyjä työtunteja, menetettyä terveyttä. Minä, joka en juo, maksan sinun terveydenhoitosi ja jonotan terveyskeskuksessa, kun ovesta kaatuu sisään itseään teloneita kännisiä, jotka kaikki on hoidettava ennen minua koska ovat hengenvaarassa, minä en ole vaarassa vuotaa kuiviin, minä olen vain kipeä. Jos en jaksa odottaa, aina voin mennä kotiin tai yksityislääkärille… niin…
Ilmoita asiaton viesti
” Kännissä olet typerä ja vastenmielinen ääliö, jonka seuraa ei kestä kuin toinen samanlainen. ”
Tuommoisia ihmisiä on paljon myös selvinpäin olevissa ,sillä erotuksella tosin että heitä ei siedä edes toiset samanlaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Okkei, joskus olen ääliö mutta monet kyllä sanovat että olen paljon avoimpi kun olen ottanut, ja mukavempi! Tosin on niitä heikkojakin aikoja löytyy, jolloin aamulla toivon että empä olisi eilen tuota tehnyt! 🙂
Mutta nekin pitää vain huumori ajatella..
En ole ikinä kännissä itseäni satuttanut, enkä ole joutunut sairaalaan sen takia joutunut, joten olen tuonut vain verorahoja Suomelle!
Alkoholisti aivan eriasia kuin esim. minä joka juon kännit kun juon. En menetä juomisen takia yhtäkään työntuntia (Mukavaa yleistämistä sinulta).
Kyllä + puolelle jäädään verorahoista kun ajatellaan paljon se tuo ihmisille töitä (baareissa/ravintoloissa) jne. Ja miten paljon se voi vaikuttaa myös positiivisesti ihmisten mieliin, ainakin minun mieleni on monesti parantunut kun olen käynyt pitämässä hauskaa! 🙂 Tosin voin myös pitää hauskaa ilman alkoholiakin.
Aina löytyy näitä suurkuluttajia ns. alkoholisteja jotka menettävät perheet ja työt jne. Alkoholin takia. Tosin monet alkoholistit eivät ole alkoholisteja alkoholin käytön takia!! Yksi tuttavastani tuli alkoholisti kun menetti työpaikan eikä saanut uutta, perheen talous meni kuralle josta lähti syksykierre joka johti alkoholistiseen alkoholin käyttöön!!
Mietippä montako ihmistä jäisi työttömäksi ilamn alkoholin olemassaoloa?
Tai näitä nuoria ihmisiä jotka käyvät baareissa n. kerran viikonlopussa vetämässä perskännit!
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole suomalaisten ongelma, että viihdymme vaikka emme kokoajan puhu.Se voi olla tyhjää lässyttävälle maahanmuuttajalle toinen asia. Pohjien otossa ei ole mitään kummallista, hitaan alkoholin saatavuuden takia ravintoloissa pyrkii selviämään kesken illan. Myyntiin ja tarjoiluun olisi syytä satsata. Englantilaisista en viitsisi mainita juopottelun ja sikailun yhteydessä positiivisessa mielessä. Empiirinen kokemus kertoo aivan toista, kuin kirjoittajan toisen käden tiedot. Oletteko nähneet niiden laittavan jotain tuhkakuppiin tai roskikseen? Puhumattakaan, että pullo jätettäisiin ehjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Noita humala ja alkoholijuttuja ilmaantuu aina kun RKP tuntee olvansa tiukilla!!
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä näin, pakkoruotsi voi saada pian kyytiä. Tuntemani surut eivät kyllä lasiin sylje hekään.
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/kansalaisal…
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen juomakulttuuri on todella surullista.
Kaikken surullisinta on se, että ne 5-7 miljardin kulut, minkä juominen aiheuttaa, maksamme me veronmaksajat.
Missään muualla maailmassa juoppouden kuluja ei valtio maksa? Jos Suomessa kiellettäisiin alkoholi, valtiolla ei olisi tuota ns. kestävyysvajetta.
Alkoholiin pitäisi suhtautua kuten tupakkaan, irti tupakasta!Tupakkaa ei saa polttaa kapakoissa.
Toivon, että ravintoloissa ja kapakoissa kiellettäsiin myös ”drinksut”. Olisi ihana mennä seurustelemaan hyvässä porukassa sellaiseen kapakkaan. Uskon, että myös ravintolakulttuuri kehittyisi oikeaan suntaan,
Onhan se niin, että alkoholi on hurja myrkky. Tupakasta löytyy myös hiihtoliitonkin suosittelemia lajeja.
Ilmoita asiaton viesti
5-7mirljd. kulut?? Paljonkos se tuottaa? Onko kukaan ikinä laskenut?
Jos tahdot viettää aikaa kavereiden kanssa, ei ole pakko mennä baariin! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti ravintolassa ryyppääminen pitäisi lailla kieltää. Sillä päästäisiin eroon noista tiskillä lasiinsa tuijjottavista ja örveltävistä suomalaismiehistä, joita saa hävetä silmät päästään jos sattuu pikkusormi pystyssä menemään ahvenanmaalaisvieraidensa kanssa rapuja syömään.
Ilmoita asiaton viesti
”Tupakasta löytyy myös hiihtoliitonkin suosittelemia lajeja.”
Hiihtoliiton dopinghistorialla sen suositukset ovat siellä Helvetin Enkeleiden ja Bandidosin tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen alkoholikulttuurin perisynti on aina ollut salaa ryyppääminen. Kun muualla pullo on pöydällä, meillä Suomessa on opittu siihen että pullo on vähintään pöydän alla tai nurkan takana josta sitä salaa käydään tyhjentämässä. Ehkä tämä salailu liittyy suomalaiseen luonteenpiirteenseenkin, meillä ei omista asioista paljon puhuta, paitsi tietysti kun ollaan kännissä. Pitäisköhän koulussa olla yhtenä oppiaineena sosiaalisten taitojen opetus.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksis KIven näytelmä Nummisuutarit on vuosikymmenien ajan ollut kesäteatterien varma menestysvalinta : juopottelevalle ja heikkolahjaiselle Nummisuutarin Eskolle naureskelu on pysyvä ylistys suomalaiselle juomakulttuurille.
On käsittämätöntä, että näytelmää saa esittää jopa alaikäisille.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen takisa ajannut yli 20 vuotta, olen tänä aikan varsinkin nuorissa sen huomannut (18-25), että heille on kaveripiirin mukan tullut juomiseen paljo tiukenpi suhtautumien kuin on vanhemilla ihmisillä. kyydissä ollessan he monesit sanovat juoneensa liikaa ja olevensa ”lärvit”, mutta heillekun olen kertonnut, mitä on oikeasti silloin kun ollaan ”lärvit”, ovat muuttanee tästä mielipidettä. Eli olen huomannut muutoksen siinä mikä on ”lärvit”, se on tänä päivän paljon lievemmässä humala tilassa olemista, kuin oli omassa nuoruudessani.
Minun tilastojani tietenkin voidaan kyseenalaistaa, mutta ovat kumminkin paljon laajemmat kuin ovat norammlisti kyselyissä olevat varrokki ryhmät. Tässä annankin tutkijoille hyvän alkoholin tutkimis välineen, eli menkää ja haastatelkaan taksikuskeja jotka yöllä ajavat, ja kyselkää heiltä miten heistä ihmiset ovat kännissä. Itsellä ainakin on nykyään paljon parenpi kokemus nuorista, sillä heille alkoholi ei ole se pääasia, vaan se on osa juhlimistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mä en ainakaan muista.
Jo tämän ikoniksi suomalaisten arvostelijaksi ryhtynyt Eali on sitten erikoinen tapaus.
Hän voisi kritisoida omaa kansaansa tuhoisasta KHAT- huumeesta joka on yksi pääsyy miksi somalia on niin sekaisin.
PS. Khat on suomen tullin eniten takavarikoitu huume ja se on levinnyt myös laajalti katukauppaan.
PPS. Myönnän myös, että alkoholi on vakava haitta ja jollain keinolla siihen on puututtava. Kännikalat yrittivät valloittaa talommeyhtiömme oleskelutilan, kun se oli niin viihtyisä.
Nyt ovat pois, koska pasila kutsuu aina, kun pyrkivät sinne örveltämään.
Ilmoita asiaton viesti
Vesi Vähämäki:[ Kännikalat yrittivät valloittaa talommeyhtiömme oleskelutilan, kun se oli niin viihtyisä.Nyt ovat pois, koska pasila kutsuu aina, kun pyrkivät sinne örveltämään.],
– Eli pasila kutsui teidän oleskelutiloista väkivallalla? ”kännikalat” pois? Se on hienoa, että säilytitte oleskelutilanne viihtyisäksi. Mitä luulette? riittäisikö ”pasilalla” voimia onkia pois ”kännikalat” kaikista muistakin paikoista, jonne he tulevat örveltämään? Arvelen, ettei riitä, joten mielestäni väkivalalla parannamme jonkun pienen haavan, mutta tuskin ratkaisemme alkoholi ongelman kokonaisuudessa, jotain muita kenoja pitäisi löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholisteille voisi antaa valtionpuolesta ilmaset puhtaat viinat.
Vastikkeeksi tästä heidän pitäisi joko lopettaa juominen tai juoppojen pitäisi allekirjoittaa sitoumus, jossa sitoutuvat maksamaan hoitonsa itse esim. palkkatuloistaan, omaisuudellaan, toimentulotoimestaan.
Ja, jos tämänkin jälkeen kiinnostaa juomonen niin ainakin kuolevat nopeasti pois.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholi on siis sielunhoitolääke.
Olisiko hyvä kehittää jonkinlainen alkoholisopimus, jolla alkoholia haluava sitoutuisi vastaamaan itse alkoholin käytöstään aiheituvista kuluista?
Ilmoita asiaton viesti
Juota suomalainen känniin niin hän allekirjoittaa minkä tahansa paperin. Ehkä juuri sen takia täällä puhutaan tänään vain juomisesta ; )
Ilmoita asiaton viesti
Kun luet listaa huomaat ettei Suomi ole kärjessä. Venäjä, Tsekki, viro ja mnet muut maat käyttävät paljon enemmän alkoholia /henkilö . Yhteinen piirre Venäläisten ja Suomalaisten ja monien paljon käyttävien alkoholinkäytössä on humalahakuisuus. WHO arvioi omilla tilastoillaan terveysvaikutuksia ja se ei paljon lääkitse jos juo keskimäärin 15 ltr/henkilö ja syö suolakurkkuja.
Samalla aikaa kun tuo tilasto on tehty WHO;n arvoiden perusteella, Suomalaiset tutkijat puhuvat noin 10 – 10,5 ltr keskikulutuksesta: Kenen asiaa he ajavat?
Iltasanomat 24.4.2012 netti.
Alkoholi vie vuosittain jopa 2,5 miljoonan ihmisen hengen. Missä maissa juodaan eniten alkoholia? Lue lista!
Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi helmikuussa raportin, jonka mukaan alkoholiin kuolee vuosittain 2,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Luku on suurempi kuin esimerkiksi aidsin, väkivallan tai tuberkuloosin aiheuttamissa kuolemissa.
WHO:n mukaan alkoholi on kaikkialla maailmassa ongelma, joka voi johtaa kuolemaan, sairauksiin ja loukkaantumisiin. Raportista selviää, että puhdasta alkoholia kulutetaan kaikkein eniten Itä-Euroopan maissa ja vähiten niissä maissa, joissa on paljon muslimeja.
Alla on WHO:n kokoama lista maailman maista, jossa kulutetaan eniten puhdasta alkoholia asukasta kohden:
25. Latvia, 12,49 litraa/henkilö
24. Suomi, 12,53 litraa/henkilö
23. Saksa, 12,79 litraa/henkilö
22. Luxemburg, 13,02 litraa/henkilö
21. Itävalta, 13,25 litraa/henkilö
20. Alankomaat, 13,25 litraa/henkilö
19. Slovakia, 13,32 litraa/henkilö
18. Tanska, 13,36 litraa/henkilö
17. Iso-Britannia, 13,36 litraa/henkilö
16. Ranska, 13,57 litraa/henkilö
15. Irlanti, 14,42 litraa/henkilö
14. Portugali, 14,54 litraa/henkilö
13. Etelä-Korea, 14,80 litraa/henkilö
12. Liettua, 15,03 litraa/henkilö
11. Kroatia, 15,10 litraa/henkilö
10. Valko-Venäjä, 15,14 litraa/henkilö
9. Slovenia, 15,18 litraa/henkilö
8. Romania, 15,29 litraa/henkilö
7. Andorra, 15,48 litraa/henkilö
6. Viro, 15,56 litraa/henkilö
5. Ukraina, 15,60 litraa/henkilö
4. Venäjä, 15,75 litraa/henkilö
3. Unkari, 16,28 litraa/henkilö
2. Tšekki, 16,47 litraa/henkilö
1. Moldova, 18,21 litraa/henkilö
Lähde: everydayhealth.com
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä tavallaan lohduttavakin lista, Suomi on vasta 24. Ne maat, joissa on halpa viina, ja joissa on enemmän ehkä kurjuutta kuin meillä, ne ovat kärkitiloilla.
Tietysti myös tuo kulttuuri vaikuttaa. Venäläiset naiset ovat shampanjan juojia, niin minulle on kerrottu. Eli miehet joutuvat juomaan sen kaiken raakaviinan. Ilmankos siellä miehet kuolevat niin kovin nuorina.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, hyvin lohdullista mutta litramäärää ei muutu;) Mitäpä sillä on väliä onko juoma shamppanjaa vai vodkaa, viinaa molemmat. (Venäjä, 15,75 litraa/henkilö) Shamppanjaa pitää juoda noihin lukuihin päästäkseen siliöautokaupalla, kun taas vodkaan riittää muutama korillinen 😉
Ilmoita asiaton viesti
Merja Heikka :[Venäläiset naiset ovat shampanjan juojia, niin minulle on kerrottu. Eli miehet joutuvat juomaan sen kaiken raakaviinan.],
– Siinä piirissä, jossa itse olen liikkunut harva nainen joi yhteisissä juhlissa vodkaa tai sen tyyppistä, mutta kaataja aina kysyi haluaako? Shampanja tai joku kevyempi tai vahvempikin viini oli varattu naisille. Ei se kuitenkaan tarkoita, että ”miehet joutuivat juomaan kaiken raakaviinan”, se oli heidän vapaehtoinen valinta yleisen juomakulttuurin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viron sijalukua nostaa aivanvarmasti massiivinen haku Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Moldova, 18,21 litraa/henkilö”
Tuo on aika miehekäs lukema.
Jos ajatellaan, että lapset, vanhukset ja muut juomattomat pois sulkien puolet kansasta kuluttaa tuon parikymmentä litraa vuodessa, niin se merkitsee 40 litraa pirtua henkeä kohti vuodessa. Kun osa kuluttajista saattaa juoda varsin maltillisestikin, niin voi todeta, että normikuluttaja siellä juo noin litran pirtua viikossa. Se tarkoittaa noin yhdeksän pulloa viiniä viikossa per lurjus.
Toki tuo määrä on helppo juoda jokunen viikko ilman ongelmia, mutta että keskimääräinen kuluttaja joka jeesuksen viikko kittaa tuon määrän, niin on siellä vähän oma meininkinsä. Tuskinpa siellä kuitenkaan kovin paljon käydään alkoholipoliiittista keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Brittiläisen tieteellisen luokittelun mukaan alkoholi on kaikista haitallisin päihde:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:HarmCausedByDrug…
Moni laiton päihde jää taakse. Valistunut yksinvaltias mieluummin kieltäisi alkoholin ja korvaisi sen jollakin vähemmän haitallisella päihteellä.
Ilmoita asiaton viesti
Brittiläisen ”tieteellisen luokittelun” on varmaankin laatinut krapulainen kokaiinikauppias. Heistonen puhuu vakavasta ongelmasta, jota venäläiset ovat ihmetelleet jo pitkään. Kuten Jörn Donner kirjoittaa Mammutissaan, suomalaiset delegaatiot käyttäytyivät jo neuvostoaikoina pääsääntöisesti ”som svin.” Meno oli aika hurjaa vielä myöhemminkin esimerkiksi Syvärinkaupungissa Botnian tehtaan avajaisissa, mutta ei siitä sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseisen tutkimushankkeen johtajana toimi Bristolin yliopiston psykofarmakologian professori, David Nutt, joka on ollut ahkera julkaisija. Tutkimus oli Britannian valtion tilaama hanke. Tulokset perustuvat tilastoihin ja empiiriseen dataan. En ymmärrä, miksi tutkimus tulisi ohittaa olankohautuksella perehtymättä sen metodologiaan ja datalähteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimukset voidaan aina ohittaa olankohautuksella, koska nykyään tieto ja tosiasiat ovat subjektiivisia ja suhteellisia. Ihmisten toiminta on pääsääntöisesti konventioiden ja muiden puolisatunnaisten tekijöiden ohjaamia. Hyvin harva pohjaa toimintansa parhaaseen mahdolliseen tutkimustietoon. Tässä ei toki ole mitään erikoista, mutta jostain syystä nykyään kaikki vaativat tämän lisäksi oikeutta olla aina oikeassa, jopa tieteellisesti, vaikka mitään tietoa mistään ei olisi koskaan yritettykään hankkia.
Aukoton logiikka kulkee näin: Jos minä juon alkoholia ja paheksun muita päihteitä – sattumalta kulttuurisista ja kasvatuksellisista syistä – siitä seuraa objektiivinen totuus, jonka mukaan alkoholin täytyy nyt ja aina olla kaikin mahdollisin tavoin parempi ja vähemmän haitallinen päihde kuin muiden. Tätä ei mikään tutkimustieto voi muuttaa. Kuitenkin jos itse lopetan alkoholin käytön, muuttuvat samalla sen kemialliset ominaisuudet vieläkin karmeammiksi, mikä tekee alkoholin käyttöä jatkavista ihmisistä paheksuttavia. Samaa logiikkaa voi pettämättömästi soveltaa kaikilla elämänalueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sosiaaliset konventiot ja uskomukset myös muuttuvat. Yhteiskunnassa suhtaudutaan tänä päivänä hyvin eri tavalla esim. kirkon oppeihin, naisten oikeuksiin ja sukupuolivähemmistöihin kuin 50 tai 100 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Toki konventiot muuttuvat ja hyvä niin. En ole ihan varma menikö pointtini ohi, vai teitkö vain lisähuomautuksen. Tarkoitin kuitenkin sitä, että vaikka ihmisten toiminta (vaikkapa alkoholin käyttö) ei pohjautuisi minkäänlaiseen tiedonhankintaan, ihmiset välttämättä haluavat olettaa, että heidän puolisatunnainen toimintamuotonsa on aina tiedollisesti järkevin ja paras.
Eli jos olen sattunut syntymään kulttuuriin, jossa alkoholi on suhteellisen arkipäiväinen asia ja käytän sitä itsekin, niin silloin en voi hyväksyä tietoa siitä, että alkoholi olisi haitallisempi päihde kuin jotkin muut päihteet, joita samaisista puolisatunnaisista kulttuurisyistä tällä hetkellä paheksun. Toisin sanoen luuloni, oli se mikä tahansa, on kategorisesti aina oikeassa, vaikka en ole koskaan vaivautunut mitään tietoa asiasta hankkimaan. Jos tieto on luuloni kanssa ristiriidassa, sen pahempi tiedolle.
Tämä siis vastauksena siihen, kun ihmettelit, miksi tutkimustieto pitää olankohautuksella ohittaa siihen perehtymättä. Ihan vain siksi, että ihmiset haluavat taivuttaa todellisuuden mielihalujensa mukaiseksi (mikä on tietysti täysin irrationaalista, sillä todellisuus ei ole koskaan ihmisen mielihaluja totellut).
Varmaan kyllä ymmärsitkin, mutta tulipahan nyt vielä tarkennettua.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa olemassa sellaisiakin ihmisiä, jotka päivittävät käsityksiään uudenlaista, perusteltua tietoa kohdatessaan. Heitä on todennäköisesti kuitenkin pieni vähemmistö, mutta kuitenkin. Heidän luomansa keskustelun kautta ne asenteetkin sitten voivat muuttua pikku hiljaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmasti on tai näin pitää ainakin toivoa. On vain kovin turhauttavaa, kun minkä tahansa pätevän tieteellisen tutkimuksen voi nykykeskusteluissa kumota laittamalla ”tieteellisen tutkimuksen” lainausmerkkeihin ja yksipuolisesti asiaan paneutumatta päättää, että tutkimuksen on tehnyt krapulainen kokaiinikauppias. En ymmärrä, miksi niin moni kokee uuden tiedon uhkana eikä mahdollisuutena oppia. Oppiminen kun on sitä jännittävämpää, mitä pahemmin on itse ollut väärässä luulossa.
Mutta eteenpäin, ei keskustelu keskustelematta parane.
Ilmoita asiaton viesti
Aika tuntuu nettimaailmassa niukkuushyödykkeeltä. Minulla ei ole sitä paitsi minkäänlaisia rahkeita tutustua tutkimustulosten metodologiaan, lyhyt matikka ja se siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jo kolmas lause alkaa väärällä tiedolla: ”Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa”
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_…
Tanskassa kulutettiin vajaa litra enemmän puhdasta alkoholia vuonna 2012 kuin Suomessa.
Suomen alkoholinkulutus on tavallista Eurooppalaista tasoa. Suomea edellä ovat mm Itävalta, Czech, Saksa ja Ranska. Euroopan ulkopuolelta jopa Etelä-Korea.
Ilmoita asiaton viesti
Martti Laines :[Jo kolmas lause alkaa väärällä tiedolla: ”Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa”],
– jos se on väärä, niin väärä sitten tämän linkin takan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_alkoholik…
Ole hyvä, tarkista!
”Vuonna 2008 Suomessa alkoholin kokonaiskulutus oli 12,5 litraa 100-prosenttista alkoholia asukasta kohti.[1] Alkoholi on Suomessa työikäisten miesten yleisin kuolinsyy.[2] Alkoholin käyttö tuottaa Suomessa poikkeuksellisen paljon väkivaltarikoksia.[3] 1960-luvun alusta alkoholin kokonaiskulutus on nelinkertaistunut.[4] Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa.[5]
Humalatilaa ei ole suomalaisessa kulttuurissa pidetty häpeällisenä. Päinvastoin sitä ylistetään ja pidetään sosiaalisuuden merkkinä.[6][7]”
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediaan saaa jokainen kirjoittaa mitä lystää. Alla on WHO:n tilasto:
100 % alkoholina laskettu kulutus, litraa henkeä kohden
1. Tsekin tasavalta 16,61
2. Romania 16,30
3. Slovenia 15,31
4. Slovakia 14,59
5. Unkari 14,15
6. Viro 14,05
7. Puola 13,60
8. Portugali 13,43
9. Espanja 13,07
10. Liettua ja Montenegro 13,02
12. Itävalta 13,00
13. Bulgaria 11,45
14. Irlanti ja Saksa 12,87
16. Tanska 12,80
17. Kroatia ja Luxemburg 12,76
19. Ranska 12,70
20. Britannia 12,52
Euroopan keskiarvo 12,45
21. Suomi 12,27
22. Belgia 12,00
23. Sveitsi 10,76
24. Kreikka 10,55
25. Alankomaat 9,73
26. Italia 9,59
27. Kypros 9,53
28. Ruotsi 8,85
29. Norja 8,30
30. Malta 8,01
31. Islanti 7,93
32. Makedonia 6,84
33. Turkki 3,64
Linkki: http://yle.fi/tekstitv/arkisto/kuluttaja/nain_euro…