Ylistetäänkö Suomessa humalatilaa?

      Humalatilaa ei ole suomalaisessa kulttuurissa pidetty häpeällisenä. Päinvastoin sitä ylistetään ja pidetään sosiaalisuuden merkkinä. Suomessa käytetään alkoholia henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa. (Wikipedia)

Miten muualta muuttaneet Suomeen näkevät suomalaisen alkoholijuomakulttuurin?

      Jos ei juo, ei saa seuraa. Jopa keskustelun avaaminen on vaikeaa. On normaalia tai jopa ihailtavaa olla umpihumalassa ja kadottaa itsekontrolli. Tällaisen kuvan suomalaiset välittävät Suomeen muualta tulleille. Inna Latiseva, Jonathan Clements ja Tim Dieltiens pohtivat, miksi.

Inna Latiseva muutti Suomeen Leningradista (nyk.Pietari). Hän kohtasi Suomeen tullessaan sulkeutuneita ihmisiä, jotka eivät osanneet jutella ja tutustua. Sosiaalisuuden puutteesta aiheutuvaa masennusta lääkittiin alkoholilla. Latisevan sai muuttamaan pois Suomesta hänen kohtaamansa ennakkoluulot venäläisiä kohtaan ja yksinäisyys. Ennen muuttoa ne saivat hänet masentumaan. Apua ongelmiin etsittiin pullosta – kuten niin moni muukin Suomessa. – Venäjällä, jos jollakin on alkoholiongelma, hän menettää pian työnsä. Varmasti moni juo liikaa Venäjällä, mutta se ei ole julkista, Latiseva kuvailee maiden eroja.

Hänestä sosiaaliset esteet ovat täällä alkoholiongelman alkuperäinen syy. Ihmiset eivät tiedä miten jutella, eivätkä uskalla lähestyä toisiaan. Latisevan englantia suomalaisille opettanut ystävä huomasi opettavansa kielikoulussaan pikemminkin mitä on small talk.
Latiseva kirjoitti Suomen kokemuksistaan kirjan Ryssänä Suomessa – Vieras väärästä maasta.

Kirjailija, historioitsija ja kääntäjä Jonathan Clements luuli tulevansa Suomeen vain puhumaan faneille kirjoistaan, mutta päätyikin naimisiin suomettaren kanssa. Jyväskylään muutettuaan Clements on joutunut miettimään syvällisesti alkoholia. Vaikka alkoholi on vahvasti läsnä sekä suomalaisessa että brittiläisessä yhteiskunnassa, Clementsin mielestä tapa, jolla alkoholia käytetään, on maissamme erilainen.

Suomalainen juomakulttuuri näyttää kannustavan ihmisiä ohittamaan juomiseen liittyvät rajoitukset mitä omituisimmin keinoin. Clements luettelee havaitsemiaan merkillisiä keinoja:

  • Juodaan pohjia ennen kuin mennään baariin,
  • järjestetään opiskelijabileitä juomakilpailuilla

Ne näyttävät brittiläisissä silmissä kumman keskenkasvuisilta…juodaan aina niin paljon että sammutaan. Kieltämättä, kumman keskenkasvuista.

Tim Dieltiens tapasi Suomeen tullessaan ensimmäistä kertaa ihmisiä, jotka joivat niin paljon kuin pystyivät. Belgiassa on tavallista käydä ottamassa lasillinen tai kaksi työpäivän jälkeen ja jättää juominen siihen. Varsinainen humaltuminen olisi häpeällistä. Sosiaalinen kontrolli siis toimii Belgiassa pitäen kerralla juodun määrän vähäisenä.

Dieltiensin mielestä kulttuurimme alkoholiongelmia voisi alkaa ratkoa sosiaalisesti. Suomi voisi olla hänestä toisen näköinen, jos holtitonta juomista ei katsottaisi jatkuvasti läpi sormien… Kaivataan tervettä sosiaalista kontrollia.

Wali Hashi: ”Suomen tämän hetken pahin vihollinen ei ole Venäjä, eikä maahanmuuttajat, eikä islamistit, eikä äärioikeistolaiset. Se on alkoholi, sanoo toimittaja Wali Hashi.
Kun puhun suomalaisten ystävieni tai työkavereiden kanssa, he harvoin puhuvat henkilökohtaista asioista, kuten perheestä, sairauksista, taustasta, uskonnosta tai siitä, ketä he äänestävät.

Wali Hashi

Mutta kuulen heiltä päivittäin sellaisia asioita kuin olin kännissä, vedin lärvät, olin naamareissa, vedin perseet, olin ihan peltikii, olin turpa jumissa jne. Ja sen jälkeen krapula.

Jos olet kännissä tai juot alkoholia liikaa, se on minusta todella henkilökohtainen asia, mutta ei ehkä tässä yhteiskunnassa. Alkoholin käyttö on Suomessa hyväksyttyä.”

Näin siis muualta muuttaneiden näkökulmaa suomalaiseen alkoholijuomakulttuuriin!

Miten itse suomalaiset?

Jos ei juo, ei saa seuraa! Onko Suomessa niin? Osaako suomalainen keskustella vain kännissä? Vai onko puhumattomuuden kulttuuri yhtenä ryyppäämisen syynä? Onko se normaalia, että juodaan niin paljon kuin jaksetaan ja sammumisessa löytyy sitten se ”onni” kännissä pöydän alla? Vai matkitaanko muita ja juodaan sen takia, koska muutkin niin tekevät?

Miten tässä suloisessa Suomessa on päätytty tällaiseen juomakulttuuriin?

Mistä se alkaa? Onko ongelma vanhemmassa osassa väestössä? Jos kotona juopotellaan, niin voiko jälkikasvusta tulla absolutisti? Vai pitäisikö jo peruskoulut, ammatti- ja yliopistot velvoittaa valistamaan kansaa tällekin alalle?

Vai onko syy kieltolaissa, niin kuin arvelee suomalaisen alkoholikulttuurin historiaa tutkinut professori Matti Peltonen?… ”Kun huikkaa oli pakko ottaa salaa, ei ollut syytä piitata juomatavoista”. Onko tämä ”salaa juominen” periytynyt seuraaville sukupolville? Eli kielletty hedelmä on makein? Niinkö?

En tiedä, mutta pahalta tuntuu jos kaunis Suomi-neito jatkaa olemista EU:ssa ainakin muitten Pohjoismaiden joukossa humaltuneena!
Täytyy jotain tehdä! Muuten ruotsalaisetkin jo matkivat suomalaista alkoholi-juomakulttuuria!

Ruotsalainen kertoo suomalaisen juopottelun kuitenkin olevan hienoa:

Mukavaa viikonvaihdetta kaikille! Älkää sammuko!

Lähteet:

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu