Euroopan pullonhenki

Pysähtyykö Euroopan talous ilman alkoholiteollisuutta?

Ainakin se riski on olemassa väittää Venäjän TV1, joka on tehnyt ohjelman sen jälkeen, kun oli julkaistu tiedote uudesta WHO-raportista ”Alkoholi Euroopan unionissa” (Copenhagen, 27.3.2012). Raportti on valmistettu Euroopan komission tuella.

Niin kuin videosakin kerrotaan, keskimääräinen alkoholinkulutus Euroopassa on 12,5 litraa puhdasta etanolia vuodessa per henkilö. Se on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Keskimääräinen alkoholin kulutus EU:n yli 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti on yli kaksi kertaa korkeampi maailman keskiarvoa, eli 27 grammaa päivässä – lähes 3 tavanomaista ​​annosta alkoholia.

Raportissa kerrotaan, että huolimatta siitä, että EU:n kokonaisluvut on kaikkialla suurempia kuin maailman keskiarvo, kuitenkin alueittain on eroa. Suuria kuluttajia ovat Keski-ja Itä-Eurooppa (14,5 litraa puhdasta etanolia per/aikuinen per/vuosi) … ja pienempiä Etelä- ja Pohjois-Eurooppa (10,4 litraa).

Vaaralliset määrät alkoholia johtavat ennenaikaisiin ja erityisesti nuorten miesten kuolemiin.
Raportissa kerrotaan kuinka paljon kuolee Euroopassa sairauksiin, jotka liittyvät alkoholin käyttöön.

EU:n alueen toimistonjohtaja Zsuzsanna Jakabin mukaan, raportin johtopäätökset kestävät tieteellisen tarkastelun. Hän antaa kuitenkin toivoa siihen, että asia on korjattavissa.

Nuoriso ja alkoholi

Tietenkin riippuu henkilökohtaisesti kuka ja missä ja miten käyttää vaarallisia alkoholiannoksia, mutta tilastot ovat julmia! Jo vuonna 2001 ongelmasta on keskusteltu Tukholman konferenssissa 10.–21.2.2001. ”Nuoriso ja alkoholi”

Tukholman konferenssin järjesti WHO yhdessä Ruotsin hallituksen kanssa aktiivisella avustuksella Lasten rahaston (UNICEF), Euroopan neuvoston, Euroopan foorumin Medical Yhdistykset ja Euroopan komission. Konferenssi kokosi yhteen terveysministerit ja muut korkeat virkamiehet ja nuoret 51 maasta WHO:n Euroopan alueelta.

Silloin todettiin, että se on 15–29 vuotiaitten nuorten miesten ”tappaja nro 1”; joka neljäs kuolemista liittyy alkoholin käyttöön ja joissakin Itä-Euroopan maissa –joka kolmas. Vuonna 1999 liiallinen alkoholin kulutus oli tappanut Euroopassa yli 55’000 nuorta.

Konferenssissa pohdittiin miten muuttaa maltillisemmaksi alkoholin käytön EU:n eri maitten nuorison keskuudessa ja miten vaikuttaa tai vastustaa alkoholiteollisuuden tuottamaan ja markkinoimaan omaa tuotantoa, joka muuttuu aina ”aggressiivisemmaksi”.

Syyskuussa 2011 oli laadittu Euroopan alkoholiohjelman vuosiksi 2012–2020,johon viitataan myös WHO:N raportissa. Ohjelman hyväksyivät WHO:n 53 jäsenvaltiota, jonka tarkoitus on vähentää alkoholin aiheuttaman kansalaisten sairastumisen taakkaa.

Sen mukaan tehokkaita toimenpiteitä ovat alkoholin hintasäännöstely, ajoneuvojen käytön alkoholi vaikutuksen alaisena vähentäminen ja alkoholituotteiden myynnin rajoittaminen.

Näin EU:ssa

pohditaan alkoholiongelmaa ja laaditaan strategioita, mutta tuntuu siltä, että alkoholi on niin voimakkaasti juurtunut sosiaaliseen elämään monessa yhteisössä, että sen kanssa taisteleminen tuntuu jo turhauttavalta. Kansa taitaa viitata kädellä, niin kuin tuolla videossa ja vaarallinen alkoholin annostelu jatkuu ja pahenee. Alaikäisistäkin on tullut alkoholiriippuvaisia, niin kuin esimerkki videossa kerrotaan tilanteesta Saksassa.

Suomi

Miten täällä EU:n Pohjoisosassa, eli suloisessa Suomessa?
Suomessa virallisesti käytetään puhdasta alkoholia ylempänä mainitun tiedotteen mukaan 10,4 litraa per/henkilö per/vuosi. Mutta jos ottaa huomioon alkoholin, jota raahataan Virosta ja miksei Venäjältäkin Suomeen, niin varmasti Suomi nousee ”palkintokorokkeella” aika korkealle, tai paljon korkeamaalle kuin muut EU-maat.

Viro

Jos lasketaan nyt Viron kohdalla?

    ”Esimerkiksi The Economist -lehden vuosittaisessa tilastoraportissa Pocket World in Figures 2013:ssa todetaan, että Virossa alkoholinkulutus on jo maailman korkeimmalla tasolla. Virolaislehtien, kuten Baltic Timesin mukaan raportissa Viron alkoholinkulutus oli lähes 120 litraa puhdasta alkoholia vuodessa henkeä kohden.”

Jos virolaiset olisivat juoneet kaiken tämän, niin olisivat varmaan hukkuneet alkoholiin, mutta onneksi on isompi veli, joka riensi avuksi pelastamaan virolaisia.

Näin päältäpäin katsoen ei virolaiset juo enemmän kuin suomalaiset, joten on helppo laskea arvio siitä, kuinka paljon vahvaa alkoholi ainetta sieltä virtaa Suomeen.

Omien laskelmien mukaan Suomessa juodaan katastrofaalisesti paljon, noin 30 litraa per henkilö vuodessa. Tosi kova Suomen poika kun tästäkin selviä hengissä!

Lähteet:

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu