Venäjänkieli toiseksi kieleksi!
Puheenvuorossa on kova keskustelu pakkoruotsin poistamisesta ja toiseksi kansalliskieleksi pyrkimässä saamenkieli, vaikka se mielestäni onkin jo sitä, vaikkei toisena. Mutta kuka muistaa, että Suomessa toiseksi suurin ja nopeasti kasvava kieliryhmä on venäjänkieliset, joita on jo nyt yli 60’000.
Jos pakkoruotsi nyt ”nujerretaan”, niin tilalle käy pyrkimään venäjänkieli. Ainakin näillä kaakkoiskulmilla se on käytännössä jo epävirallisesti valloittanut osittain alueetta! Venäjänkielellä ei ole vähemmistökielen statusta niin kuin saamen-, romanin- ja viittomakielellä ja se vaikeuttaa venäjänkielen asemaa Suomessa.
Tarvitaanko Suomessa venäjänkielelle vähemmistökielen status?
Kyllä! Tätä mieltä olivat kansalaisyhteiskunnan edustajat, joita tapasi Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks, joka vieraili delegaatioineen Suomessa 11. – 13.kesäkuuta 2012 ja josta raportti Strasbourgista 25. syyskuuta 2012. Raportissa sanotaan:
Kansalaisjärjestöjen edustajien mielestä venäjänkielisillä ei ole virallista kielivähemmistöasemaa Suomessa. Tämän vuoksi myös venäjänkielisiä tiedotusvälineitä ja koulutusta on erittäin vähän. Kansalaisyhteiskunnan edustajat kannattivat venäjän kielen virallistamista yhdeksi Suomen vähemmistökieleksi.
FCNM:n neuvoa-antavaa komitea on painottanut, että venäjänkielisten koulujen suunnittelussa on huomioitava myös äidinkieleltään venäjänkielisten oppilaiden tarpeet. Komitea on kehottanut viranomaisia luomaan yhtenäisen menettelyn omankielisen opetuksen tarjoamiseksi syntyperäisille venäjänkielisille.
Lisäksi komitea on todennut, ettei Suomessa ole riittävästi venäjänkielisiä tiedotusvälineitä, ja suositellut erityisen neuvottelumenettelyn perustamista venäjänkielisen väestön ja viranomaisten välille.”
EU
EU:ssa jopa 40 miljoonaa kansalaista puhuu säännöllisesti alue- tai vähemmistökieltä, joten iso tehtävä tuntuu olevan ihmisoikeusvaltuutetulla kiinnittää huomiota myös kaikissa jäsenvaltioissa kaikkien muiden ihmisoikeuksien kysymyksiin lisäksi myös vähemmistökielten asemaan. Raportissa on otettu kantaa myös muihin vähemmistökieliin Suomessa, mutta otin esille nyt vain venäjänkielen.
Eurooppalainen peruskirja
Alueellisia kieliä tai vähemmistökieliä koskevalla eurooppalaisella peruskirjalla (1992) pyritään vahvistamaan vähemmistökielten asemaa. Peruskirja tunnustaa vähemmistökielet osaksi eurooppalaista kulttuuriperintöä ja pyrkii edistämään niiden asemaa eurooppalaisten valtakielten joukossa. Tavoitteena on suojella pieniä katoamassa olevia kieliä, joita sopimusvaltioiden kansalaiset perinteisesti käyttävät valtioissaan. Peruskirja ei siten koske esimerkiksi maahanmuuttajien kieliä.
Joten eurooppalaisen vähemmistökieliä koskeva Peruskirjan säännöt ei koske venäjänkieltä, koska se on maahanmuuttajien kieli?
Toisaalta vähemmistövaltuutettu pitää niin kuin huolta venäjänkielestä Suomessa ja toisaalta eurooppalaisen peruskirjan mukaan, sille ei ole väliä miten hoidetaan maahanmuuttaja ryhmien kielet! Joten venäjänkielen laillistamista vähemmistökieleksi varmaan tarvitaan korjausta perustuslakiin ja kielilain muutosta?
Imatra
Olkoon niin tai näin ainakin Imatralla tuntuu toinen kieli olevan jo venäjä, jota täällä myös sanotaan myös itämaan kieleksi? ja Lappeenranta pelkää venäläistyä ja kansainvälistyy jo liikaa:
Imatralla Uutisvuoksi 10.8.13 Veera Honkanen otsikolla ”Itämaan kielellä” kirjoittaa:
Imatralla kulkiessa voi hyvällä tuurilla tuntea olevansa jossain muualla. Näyteikkunoissa ja katukylteissä näkyy venäjä. Naapurimaan matkailija houkutellaan ostamaan milloin mitäkin, kankaista mansikkoihin.
Venäjäksi saa tietysti myös palveluja: tarjolla on apua talon hankkimiseen, tulkkaukseen,remontteihin ja sisustukseen.
Imatran Matkailuoppaiden varapuheenjohtaja Riitta Mustosen mukaan kaupungista puuttuu kuitenkin yksi olennainen opaste. Keskustakylttejä pitäisi olla ympäri kaupunkia. Se pitäisi olla myös ruotsiksi tai englanniksi, sillä kukaan ei ymmärrä keskusta-sanaa, Mustonen napauttaa.
Imatralla ruotsin kieltä ei kuule ei näe, mutta sen sijaan venäjää kyllä! Kyltit ja julisteet venäjänkielellä ovat tärkeimmät. Ei ole salaisuus, että venäläiset tuovat tänne rahaa. Вот так! – Kiitos, ja kymppi päälle! Raha ratkaisee ainakin näillä kulmilla, myös kielivalinnan suhteen!
Kaikki selviää kun suomen kieli on saatu ”kansakuntaa koossapitäväksi voimaksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa ottaisimme käyttöön Suomen viralliseksi kieleksi esperanto kielen ? ja ainoana kielenä, ettei tulisi riitaa! En tietenkään vastusta suomenkieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi et mene ehdottamaan Putinille vastaavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Esperantokieltäkö? Minulla ei ole jäänyt minkäänlaista valtaa sinne päin, että voisin ehdottaa. Venäjänkieli oli minulle Neuvostoliitossa virallisesti ensimmäinen ja pakkokieli, mutta äidinkieli suomi oli, ja on edelleen ensimmäinen sydämessäni.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kannatan venäjän kielen laajempaa opetusta Suomessa. Tosin vapaaehtoiselta pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pakkoruotsi vaihdetaan pakkovenäjäksi, niin mennään ojasta allikkoon! Ei mitään pakkoa! Vapaaehtoiselta pohjalta, niin kuin sanot!
Ilmoita asiaton viesti
”Peruskirjan määritelmän mukaan vähemmistökieliä ovat kielet, ”joita osa jonkin valtion väestöstä perinteisesti käyttää, mutta jotka eivät ole kyseisen valtion virallisten kielten murteita, maahanmuuttajien kieliä eivätkä keinotekoisia kieliä”.”
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4hemmist%C3%B6k…
Venäjähän ei ole Suomessa vanha alueellinen kieliryhmä vaan viimeaikaisten maahanmuuttajien kieli. Siksi se ei näytä täyttävän vähemmistökielen kriteeriä. Nykyisillä maahanmuuttajilla on oikeus ylläpitää kieltään ja kulttuuriaan, mutta velvollisuus opetella maan kieli pärjätäkseen siellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko Häkkinen : ”Venäjähän ei ole Suomessa vanha alueellinen kieliryhmä vaan viimeaikaisten maahanmuuttajien kieli”,
– olivat venäläiset hääränneet Suomessa ainakin Pietari suuren Pohjansodan aikana, jolloin Venäjä v.1715 valtasi ja miehitti Suomen. Väkivaltainen aika tunnetaan nimellä Isoviha.
Venäjän vallanaikana Suomeen jäi paljon venäläisiä sotilaita, kauppiaita, virkamiehiä ja turisteja. Esimerkiksi osa venäläisistä sotilaista jäi Suomeen. Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen seurauksena Suomessa oli itsenäisyyden alkuvuosina noin 33 000 pakolaista, joista suurin osa oli venäläisiä.
Lieneekö ollut joku tietty alue, jonne venäläiset olisivat ryhmittyneet ja jossa sitten venäjän kieltä olisivat puhuneet ja säilyttäneet? Eli näillä näkymiin Suomessa ovat puhuneet venäjää jo satoja vuosia, joten jonkinlaiset juuret venäjän kielelle täällä on.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on Suomessa ollut kauemmin virallinen kieli kuin suomi.
Venäjä oli virallinen kieli vuodesta 1809 – 1917 ja siten lähes kuusikymmentä vuotta ennen suomen kieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että venäjän käytöstä virastoissa oli säädöksiä ei tarkoita että venäjä olisi ollut Suomessa virallinen kieli.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Pjotr puhuu asiaa. Sinunkin etunimi on venäläinen.
Soitamme kuuluisan kaimasi Tsaikovskin musiikkia sinun kunniaksesi:
http://www.youtube.com/watch?v=rUuusqy50yk
Ilmoita asiaton viesti
Pjotr Hadermann : [Venäjä on Suomessa ollut kauemmin virallinen kieli kuin suomi.],
– en tiedä silloin venäjänvallan aikana olisiko ollut julistettu venäjänkieli viralliseksi kieleksi?, mutta kun Venäjä myönsi Suomeen suuriruhtinaskunnalle laajan autonomian ja itsehallinnon, niin viralliseksi kieleksi jäi ruotsi. Vasta 1800-luvun puolivälinjälkeen sen rinnalla alettiin vähitellen käyttää suomen kieltä.
Aleksanteri I olisi voinut päättää, että viralliseksi kieleksi jää venäjä, niin emme tässä enää pohdiskelisi kumpi kieli on tärkein? Ehkä taistelu menisi nyt pakkovenäjää vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä taistelu menisi nyt pakkovenäjää vastaan. EI MENISI.
Ruotsin kuninkaat eivät koskaan olisi huolineet hienoa
suomen kieltämme. Vain Venäjä sen salli meille. JA TÄMÄ
ON TOTUUS.
Ilmoita asiaton viesti
Vilho Juntunen : [Ruotsin kuninkaat eivät koskaan olisi huolineet hienoa
suomen kieltämme. Vain Venäjä sen salli meille. JA TÄMÄ
ON TOTUUS],
– Venäjä, eli Aleksanteri I silloin aikoinaan kun antoi autonomian Suomelle, jätti pääkieleksi ruotsin, joka oli ruotsinvallan aikana, koska oli kohtelias, eikä tyrkyttänyt venäjää hallitsevaksi kieleksi vaan antoi suomalaisille vapauden järjestellä omia asioita itsenäisesti myös kielenkin suhteen. Näin ajattelisin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastavuoroisuus on avainsana.
Millainen asema suomen kielellä on Venäjällä ?
Karjalan tasavallassa se kai on virallinen ?
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan Neuvosto suosittelee todellakin,että jäsenmaat harmonisoisivat naapurimaan kieltä puhuvien vähemmistöjen aseman.
Vaikea kuvitella,että onnistuisi akselilla Suomi-Venäjä,kun Ruotsikaan ei ole suostunut siihen.
Jopa Pohjoismaiden Neuvosto on koko olemassa olonsa ajan pyrkinyt harmonisoimaan pohjoismaista lainsäädäntöä,mutta sitten on se yksi alue josta Rkp ei halua keskustella lainsäädännön harmonisoimisesta Ruotsin kanssa. Ei vaikka se on virallinen tavoite PN:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
jarmo ryyti : [Euroopan Neuvosto suosittelee todellakin,että jäsenmaat harmonisoisivat naapurimaan kieltä…Pohjoismaiden Neuvosto on koko olemassa olonsa ajan pyrkinyt harmonisoimaan…],
– tämä on selvä, että nuo tahot haluaisivat harmonisoita lainsäädäntöä, mutta en ymmärrä miten sitten Suomen? Rkp ”ei halua keskustella lainsäädännön harmonisoimisesta Ruotsin kanssa.”? Miksi pitäisi keskustella Ruotsin kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Vuoteen 1992 suomi oli Karjalan tasavallassa virallinen kieli. Nyt se on yhdessä karjalan kolmen päämurteen ja vepsän kanssa yksi tasavallan ”kansallisista kielistä” eli tietty asema, muttei virallista statusta. Jokunen vuosi sitten Petroskoin keskustankin viimeiset viralliset suomenkieliset kyltit poistettiin talojen seinistä juuri siitä johtuen. Suomea Karjalan tasavallassa enää lähinnä epävirallisissa yhteyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Aki Pulli : [Vuoteen 1992 suomi oli Karjalan tasavallassa virallinen kieli. Nyt se on yhdessä karjalan kolmen päämurteen ja vepsän kanssa yksi tasavallan ”kansallisista kielistä” eli tietty asema, muttei virallista statusta.],
– nyt virallinen kieli on venäjä, vaikka yritetään pitää pinnalla noita pieniä kieliä.
Mielenkiintoista on, että vuonna 1993 Venäjän Karjalan kansallislaulu oli käännetty suomeksi ( kirjailija Armas Mishin), mutta jo vuonna 2001 se oli kielletty, koska virallinen kieli valtiossa on venäjä ja se on ristiriidassa perustuslain kanssa.
Asiasta kertoi uutistoimisto ”Rosbalt”.
http://www.newsru.com/russia/09dec2001/ghfhccxng.html
Ilmoita asiaton viesti
Juha Vilhelm Lehtonen :[Millainen asema suomen kielellä on Venäjällä ?],
– Esimerkiksi Pietarissa Suomen kieltä nykyään opetetaan kouluissa№ № 200, 201, 204 ja 583. Lisäksi kaupungissa järjestetään suomen kielen kursseja aikuisille. Inkerin liitossa järjestetään kursseja inkeriläisiä varten, joilla on aikomus muuttaa Suomeen…
Herzenille nimetty St. Petersburgin Yliopistoissa on suomalais-ugrilaisten kielten osasto…lisäksi Suomen kieltä opetetaan muissa yliopistoissa ylimääräisenä kielenä. Vuonna 2004 lukuvuoden suomenkieltä opiskelevien määrä oli yli 4000 ihmistä.
Moskovassa, Suomen kieltä opetetaan myös Moskovan valtionyliopistossa, Moskovan valtionyliopisto instituutissa ja kielellisessä yliopistossa. Lisäksi Suomen kielen kursseilla diplomaattiakatemiassa ja Skandinavian koulussa, jolla on myös Pietarin haara.
http://www.finland.org.ru/public/default.aspx?node…
Ilmoita asiaton viesti
Juha Vilhelm Lehtonen:[Karjalan tasavallassa se (suomi) kai on virallinen ?],
– virallinen kieli siellä on todennäköisesti venäjänkieli, mutta nykyään kiinnitetään huomiota myös alkuperäisiin kieliin (karjala, vepsa ja suomi), mutta pääpaino asetetaan suomen kielelle ja erityisesti raja-alueilla. Opettajille, jotka opettaa alkuperäiskieliä on luvattu lisätä palkkaa, tämän oli ilmoittanut valtionpäämies, Alexander Khudilainen.
Lisää tietoa venäjänkieliseltä sivulta :
http://fontanka.fi/articles/6620/
Ilmoita asiaton viesti
Pjotr Haderman:
”Venäjä on Suomessa ollut kauemmin virallinen kieli kuin suomi. Venäjä oli virallinen kieli vuodesta 1809 – 1917 ja siten lähes kuusikymmentä vuotta ennen suomen kieltä.”
Mielenkiintoista, mutta minähän en puhunut tuosta, vaan siitä, että venäjänkieliset eivät ole Suomessa vanha alueellinen kieliryhmä. Ei se, että kieli on joskus ollut virallisessa käytössä valtiollisista syistä, perustele mitään nykyhetkessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Ruotsi ei olisi halunnut tunnustaa suomea vähemmistökieleksi Ruotsissa vedottiin siihen,että suomenkieliset ovat vasta muuttaneet Ruotsiin.
Ei auttanut aluksi mitkään faktat. Esim. suomalainen seurakunta on ollut Tukholmassa jo 1530-luvulta lähtien.
Jos venäläiset todistettaisiin perinteiseksi vähemmistöksi Suomessa olisi oltava venäjänkielisiä instituutioita joilla on pitkä historia Suomessa. Onko niitä?
Jossain vaiheessa kuulin,että 100 vuotta riittäisi. Esim. Tukholman Suomalainen Seura oli sellainen argumentti. Perustettu 1896 jos oikein muistan ulkomuistista.
Olin noiden asioiden kanssa jossain määrin tekemisissä aikoinaan.
Mm. RSKL, Str-tornionlaaksolaiset.
Ilmoita asiaton viesti
”venäjänkieliset eivät ole Suomessa vanha alueellinen kieliryhmä.”
Johtuisiko siitä kun venäläiset, virolaiset, saksalaiset ja myös suomalaiset joutuivat valitsemaan kielekseen ruotsin jos halusivat jotenkin menestyä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa pitää olla yksi ainoa virallinen kiel, suomi. Muuta keilet voivat olla vähemmistökieklenöä ja niiden opiskelu tulee olla täysin vapaaehtoista.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä jos missä sorretaan kielivähemmistöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Perustele Reijo!
Ilmoita asiaton viesti
Tossavainen on oikeilla jäljille, mutta miksi hän haluaa suomenruotsalaisille yhtä huonoa kohtelua kuin Venäjällä tapahtuu esim. Marin tasavallassa? Suomalais-ugrilaisten kielien uhka on kadota kokonaan elävien kielten joukosta Venäjältä.
Missä on se suhtautumisero persujen ja Putinin välillä vähemmistökieliin?
Ilmoita asiaton viesti
Helvetti vieköön eikö se ole meidän suomalaisten vastuulla pitää
huoli siitä, että suomalais-ugrilaiset kansat saavat puhua omaa
äidinkieltään?
Ilmoita asiaton viesti
Millä eväillä Suomi hoitaisi Venäjällä olevien kielisukulaisten asiat?
Tossavaiselle tiedoksi, että teidän veljespuolueenne Unkarissa, Jobbik, on kieltänyt unkarinkielen kuuluvan suomalais-ugrilaisiin kieliin.
Ilmoita asiaton viesti
Pystyy pystyy helpostikin!
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä Juntunen!
Ensin Suomen valtion pitäisi rekisteröityä ulkolaiseksi agentiksi ja sen jälkeen odotella paikallisten viranomaisten ”tarkastuskäyntiä” ja kutsua oikeuteen.
Kyllä Venäjällä on syvä demokratiavaje. Turha sitä on peitellä.
Oleellista on nähdä, että ääripersujen keskuudessa vastaavat ajatukset saavat jalansijaa suhteessa ruotsinkieliseen väestöön. On muuten paradoksaalista miten persujen joukosta kuuluu vaikerrusta venäjänkielen (sinänsä oikein) opetuksen vähyydestä. Samaan aikaan he kunnostautuvat ryssittelysssä ja vastustavat venäläisten investointeja maahamme. Skitsoa!
Ilmoita asiaton viesti
Reijo Tossavainen : [Venäjällä jos missä sorretaan kielivähemmistöjä.],
– blogi kirjoitukseen ei mitenkään liity itse Venäjä. Kansanedustajana pitäisikin enemmän kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin itse Suomessa eikä mennä äkkiä viittaamaan erityisesti Venäjään. Johtuuko se siitä, että kirjoittajan lähtömaa on Venäjä/ Neuvostoliitto?
Vastaan kommenttiisi sitaatilla Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun raportista, jota mainitsin kirjoituksessani ja joka koskee muukalaisvihaa ja rasismia Suomessa :
” Suomessa rasismin ja muukalaisvihan kohteeksi näyttävät todennäköisimmin joutuvan romanit, venäjänkieliset ja somalit. Tiettyjen etnisten vähemmistöjen joutuminen työsyrjinnän, koulukiusaamisen ja viharikosten kohteeksi on merkittävä ongelma. Ihmisoikeusvaltuutettu on erityisen huolissaan rasistisesta vihapuheesta, jota myös poliitikot käyttävät, sekä nuorten somalien äärimmäisestä syrjäytymisestä. Syyttäjien ja tuomioistuinten on käsiteltävä huolellisesti tapaukset, jotka koskevat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Suomi toteuttaa jo romanipoliittista
ohjelmaa, mutta ohjelma hyötyisi romanien aktiivisemmasta osallistumisesta sen toteuttamiseen. Viranomaisten,venäjänkielisten ja somalien välille on luotava erityisiä neuvoa-antavia mekanismeja, jotta ongelmat voidaan tunnistaa ja niihin voidaan puuttua. Venäjän kielen asemaan sekä venäjänkielisen koulutuksen ja joukkoviestinnän edistämiseen pitää kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.”
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä rahoittaa enemmän suomenkieltä maassaan kuin Ruotsi tai Norja suomenkieltä omissa maissaan vaikka kaikissa on vanha suomenkielinen vähemmistö.
Ilmoita asiaton viesti
Onko numeroita ja mistä tieto on peräisin?
Voisi olla tottakin, mutta epäilen hieman.
Ilmoita asiaton viesti
Russki mir säätiö lujittaa venäjänkielen asemaa maailmassa. Русский мир – säätiö tukee ympäri maailmaa venäjänkielen kolutusta, kehitystä ja ylläpitämistä maailmalla. Siltä on saanut tukea myös Itä-Suomen venäläinen koulu. Olen kirjoittanut Puheenvuorossa, jos kiinnostaa, niin olkaa hyvä!
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/73688-russk…
Kuvat linkin takana alempana Itä-Suomen venäläisestä koulusta Imatralla, jolloin he saivat tukea Russki-mir säätiöltä.
https://picasaweb.google.com/108102298551938067748…
Ilmoita asiaton viesti
Jaska:
”venäjänkieliset eivät ole Suomessa vanha alueellinen kieliryhmä.”
Jarmo Makkonen:
”Johtuisiko siitä kun venäläiset, virolaiset, saksalaiset ja myös suomalaiset joutuivat valitsemaan kielekseen ruotsin jos halusivat jotenkin menestyä Suomessa.”
Olipa syy mikä tahansa, niin vaikka Suomessa on ollut venäläistä virkakuntaa, varusväkeä ynnä muuta, niin silti alueellista venäläistä asutusta ei meillä ole ollut (vertaa saamelaisiin ja ruotsinkielisiin).
Viola:
”Lieneekö ollut joku tietty alue, jonne venäläiset olisivat ryhmittyneet ja jossa sitten venäjän kieltä olisivat puhuneet ja säilyttäneet? Eli näillä näkymiin Suomessa ovat puhuneet venäjää jo satoja vuosia, joten jonkinlaiset juuret venäjän kielelle täällä on.”
Ei meillä ole oikeasti ollut mitään alueellista venäläistä kieliryhmää. Venäläisiä on tullut tänne erilaisiin töihin kuuluessamme siihen valtakuntaan, mutta ne jotka eivät ole muuttaneet takaisin ovat omaksuneet alueen kielen, joko ruotsin tai suomen (luokkataustastaan varmaankin riippuen).
Ilmoita asiaton viesti
”Ei meillä ole oikeasti ollut mitään alueellista venäläistä kieliryhmää.”
Täytyy kai lähteä ajamaan Suomen täydellistä yksikielistämistä niin näistä kielipelleikyistä päästään eroon. Otetaan sama malli kuin Ruotsissa ja muissa maissa, pienet vähemmistökielet opiskelevat maan pääkieltä ja huolehtivat itse omasta kielestään.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjänkielinen Yle Radio kertoo, että Suomessa sen itsenäistymisen aikana ei ole koskaan ollut niin paljon venäläisiä kuin nyt, eli 62 500.
Otsikko : ”Финляндия с каждым годом всё больше становится русской” –
Suomi vuosi vuodelta aina enemmän venäläistyy.
Lähde : http://baltija.eu/news/read/31169
Niin venäläiset tekevätkin, että opiskelevat maan pääkieltä ja huolehtivat itse omasta kielestään.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin venäläiset tekevätkin, että opiskelevat maan pääkieltä ja huolehtivat itse omasta kielestään.”
Suosittelen samaa suomalaisille.
Tosin siihen aikaa todella kauan. Ruotsin kieliset korvaavat määränsä laadulla.
Ilmoita asiaton viesti