Suomi, portti Eurooppaan vai läpikulkumaa?

Pietari suuri ja ikkuna Eurooppaan

Ehkä vaikea kuvitella ettei kukaan ainakaan vanhemmasta sukupolvesta olisi koskaan elämässään kuullut Venäjän Pietari suuresta, jonka aikana Venäjällä alkoi uusi vaihe sen olemassaolossa. Hän oli erinomainen hallitsija niin diplomaatti kuin sotilaallinen johtaja ja koko hänen toiminta liittyi uudistuksiin ja tärkein paikka annettiin tieteen ja koulutukseen. Hän pakotti aateliset opiskelemaan ulkomaille, avasi uusia armeijan ja laivaston kouluja ja rakennutti Nevan suistoon satamakaupungin valtiolle, Sankt-Petersburgin (1703).

Pietari Suuri astui itämeren rantaan. Hän tarvitsi sataman ja vahvan sotalaivaston, koska Pohjan sota vielä jatkui.

Pietari suuri vaihtoi Venäjän hallituksen ja siirsi Vuonna 1712 pääkaupungin Moskovasta Sankt-Petersburgiin. Ja sai kuin saikin ikkunan Eurooppaan! Hänen aikanaan Venäjästä tuli Euroopan suurvalta.

Tämä iskulause ”Avasi ikkunan Eurooppaan” on Alexander Pushkinin runosta ”Vaskiratsastaja”:

   Александр Пушкин поэма ”Медный всадник”

   … Здесь будет город заложен
   Назло надменному соседу.
   Природой здесь нам суждено
   В Европу прорубить окно,
   Ногою твердой стать при море …

   … Tänne perustetaan kaupunki
   Huolimatta ylimielisestä naapuristamme.
   Luonto itse on tarkoittanut meille
   Avata täältä ikkuna Eurooppaan ja
   Vakiinnuttaa asemamme meren äärellä …

Ja niin tehtiin Venäjällä silloin. Venäjä sai ikkunan, josta kohdisti katseensa Eurooppaan. Pietari Suuri oli visionääri, näki kuinka Venäjä oli jäänyt kehityksessään ja näki siinä Venäjän kehityssuunnan tulevaisuuteen.

Ovi Eurooppaan

Mitä näkee nykyvenäjä katsoen Eurooppaan päin? Asiat ovat EU:n kautta järjestäytyneet nyt niin, että helposti pääsee Venäjältä Eurooppaan Suomen kautta. Ei ole tarkoitus lähteä analysoimaan Venäjän/venäläisten puolesta niin matkailijoitten kuin bisnes miesten puolesta miltä se kehitys tuntuu nyt?

Miksi vain ikkuna Eurooppaan? Miksi ei ovi. Nyt tuntuukin siltä, ettei ovi vaan kokonainen portti Venäjältä Eurooppaan on avattu ja nimenomaan Suomen kautta.

Ovi Suomeen … Portti Eurooppaan

Me voimme seurata ja erityisesti täällä Etelä-Karjalassa kuinka vilkas liikenne on rajanylityspaikoilla. Kuka ja missä mielessä liikkuu suunnasta toiseen vaikea sanoa, mutta jos luku on jo viime vuonna ollut 5’000’0000 Venäjän ja Suomen rajanylityspaikoilla, niin voi ihan arvatakin, ettei ne kaikki pysähtyneet Suomeen. Eli mielestäni Suomesta on tullut kulkureitti muihin EU-maihin. Se on helppoa, koska vaikkapa Pietarin konsulaatista saatu viisumi on voimassa koko Schengen -alueella ja päämäärä voi olla joku muu EU:n maa.

Kauppatie lehti kirjoittaa otsikolla: Финские ворота в Европу – Suomalainen portti Eurooppaan.

  Viime vuosina yksi voimakkaimmista tekijöistä kasvavalle turistimäärälle on se, että monet venäläiset löysivät Suomesta portin Eurooppaan, koska tietävät, että Suomen konsulaatista saatu viisumi kelpaa koko Euroopan unionissa. Ja monet Venäjän kansalaiset haluavat päästä Eurooppaan Suomen alueen kautta.

  Miksi? Koska Suomen konsulaatin henkilökunta työskentelee nopeasti kuin heidän kollegansa ja välttääkseen pitkiä byrokraattisia viiveitä, viisumi haetaan esimerkiksi Italiaan Suomen konsulaatista ensin Suomeen, päästäkseen Schengen alueelle.”

Onko siitä haittaa Suomelle? Onko se hyvä vai pahaa?
Keskustellaan aiheesta!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu