Viisumivapauden aikataulu: niin monta mieltä kuin puhujaa

Mitä mieltä Suomen arvoisat ministerit ja Venäjän lähettiläs EU:ssa ovat viisumivapauden lähestymisestä?

Aleksander Stubb

Täällä viikolla Aleksander Stubb vieraili näillä kulmilla. Asiasta kertoo Uutisvuoksi 22.8.2013 Veera Honkanen ”Ministeri toivoo vauhtia viisumivapauden rattaisiin”.

  Viisumivapaus etenee liian hitaasti. Ongelmat ovat Venäjän
  puolella, sanoo Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.). Sovitut asiat eivät näy lopputuloksissa, hän jatkaa.

  Viisumivapaus olisi tärkeää paitsi EU:lle myös Suomelle.
  Nykyistä vapaampi liikkuminen toisi ministerin mukaan
  maahan lisää venäläisiä turisteja, ja, sitä myötä myös euroja.
  Stubb vertaa venäläismatkailijoiden käyttämää rahamäärää
  Suomen bruttokansantuotteeseen: itänaapurista tulevat vieraat
  tuovat maahan noin miljardi euroa, kun Suomen BKT vuonna
  2012 oli 192,5 miljardia euroa.

Rahallinen merkitys etenkin
matkailulle olisi suuri, hän sanoo. Aivan lähivuosina viisumivapaus tuskin kuitenkaan toteutuu. Suomella on toki sananvaltaa , mutta asiaa ei päätetä ainoastaan täällä.
Ministeri itse toivoo viisumivapauden toteutumista vuoden 2018jalkapallon MM-kilpailuihin, jotka pidetään Venäjällä.

Päivi Räsänen

Lappeenrannan Uutiset 23.8.2013 otsikolla ”Räsänen: Rajanylityspaikkojen läpäisykyky on jo nyt äärirajoilla” kertovat sisäministeri Päivi Räsäsen näkökulmasta viisumivapauteen ja siihen miten se vaikuttaisi rajavalvontaan ja rajaliikenteeseen. Ministeri on huolestunut rajanylityspaikkojen kestävyydestä, jotka hänen mielestä ovat jo nykyisiin äärirajoilla…

  Itärajan liikenne oli vuonna 2011 yhteensä 10,6 miljoonaa rajanylittäjää ja vuonna 2012 jo 12 miljoonaa. Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden arvioidaan kiihdyttävän Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä voimakkaasti. Rajaliikenteen voi arvioida kasvavan mahdollisen viisumivapauden jälkeen hyvin nopeasti 25 – 30 miljoonaan vuosittaisen rajanylittäjään, hän kertoo.

Lehti kertoo, että Räsänen järjestää syyskuussa Lappeenrannassa EU:n itäisen ulkomaanrajan sisäministereiden epävirallisen tapaamisen.

  Lappeenrannassa on tarkoituksena keskustella siitä, miten voisimme parhaiten vastata kasvavan rajaliikenteen haasteisiin ja valmistautua mahdollisiin EU:n naapurimaiden viisumivapauksiin erityisesti rajavalvontaan liittyvissä asioissa.

Milloin viisumivapaus toteutuisi itärajalla, sitä Räsänen ei lähde veikkaamaan.

  Tähän kysymykseen ei ole olemassa mitään tarkkoja päivämääriä. Viisumivapauden osalta EU ja Venäjä eivät ole vielä sopineet edes ajankohtaa, jolloin varsinaiset viisumivapausneuvottelut aloitetaan.”

Vladimir Tshizhov

13.3.2012 VENÄJÄN ÄÄNI: ”EU ja Venäjä aloittamassa asiantuntijaneuvotteluja viisumivapaudesta”, jossa kerrotaan, että EU:n ja Venäjän asiantuntijat kokoontuivat Moskovassa kolmepäiväisiin neuvotteluihin yhteistoiminnasta viisumivapauden alueella.

13.7.2013 Venäjän Ääni: ”Venäläisten viisumin saanti saattaa helpottua vuoden loppuun mennessä” kertoo Venäjän EU:n lähettiläs Vladimir Tshizhov Venäjän Äänen haastattelussa.

Venäläinen osapuoli on jatkuvasti neuvottelut viisumijärjestelyistä, venäläisten lyhytaikaisia matkoja varten EU:hun. On olemassa asiakirja Yhteiset toimet viisumivapaaseen menettelyyn siirtymisestä. Sen edellyttämät toimet ovat jo täytetty kolmen neljäsosan osalta, sanoi Tshizhov.

Missä mennään

Näin siis, eri arviot. Ja missä todellisuudessa mennään viisumivapauden suhteen? Pitävätkö Suomen ministerit hieman pimeydessä kansaa ja piiloutuvat EU:n selän taakse, niin kuin kirjoitti Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki Etelä-Saimaa lehdessä 30.11.2012 ”Suomi on hiljaa Venäjän viisumivapaudesta”, jossa hän kysyy: ”Olisi kiinnostavaa tietää, mitä Suomi on tehnyt EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden edistämiseksi. Nyt näyttää siltä, että hallitus piiloutuu EU:n selän taakse.”.

Imatralainen todellisuus

Ainakaan täällä Itä-rajan seudulla EU:n selän taakse ei pääse, jos raja aukenee! Täällä jo hieman jännittää. Kun rajan yli nykyään liikutaan vaikkapa Imatra-Svetogorskin kautta, niin nähdään kuinka mittavat raja-asemien laajennustyöt koskevat myös tätä rajanylityspaikkaa. Vaikka rajalla kovin puuhataan, raivataan alueetta lisää tarkastus kaistoja varten ja rajanylityspaikat nyt osittain muistuttavat työmaa-aluetta, silti heinäkuussa ”Miljoona ylitystä kuukaudessa, uusi ennätys kaakkoisrajalla” (Etelä-Saimaa 24.8.2013). Ja tämä jo ilman viisumivapautta!

Lienekö se kuitenkin niin lähellä kuin antaa ymmärtää Venäjän lähettiläs EU:ssa Tshizhov, vai eikö se toteudu vielä pitkään aikaan niin kuin antaa ymmärtää Suomen sisäministerimme Räsänen?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu