Suomen kieli Venäjän kouluihin

Hyviä uutisia Venäjältä

Blogissani Venäjänkieli toiseksi kieleksi! moni kommentoija kyseli missä asemassa suomenkieli on Venäjällä.
Nyt, niin kuin olisivat kuulleet Venäjällä, tuli tuohon vastaus, josta kertoo Karjalainen lehti 25.08.2013 22:24

”Suomi sai A-kielen aseman Venäjällä”.

    Suomea on nyt Venäjällä mahdollista lukea pitkänä kielenä, sillä Venäjän opetusministeriö on tehnyt asiaa koskevan lakimuutoksen viime viikolla. Aloitteen asiasta oli tehnyt Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen.

    Pitkää kieltä eli niin sanottua A-kieltä aletaan opiskella toiselta luokalta alkaen.

    Venäjällä on nyt myös ensimmäiset Moskovan hyväksymät ja standardit täyttävät perusopetuksen suomen kielen oppikirjat. Ne on tehty Suomen lähialueyhteistyövaroilla Karjalan tasavallan tarpeisiin, mutta niitä voi nyt virallisesti käyttää koko maassa.

    Oppikirjat ovat petroskoilaisen suomen kielen opettajan Irina Syrjäläisen käsialaa.

Olen yllättynyt

Tosi hieno uutinen Venäjältä! Ja Yllätys jopa minullekin suomenkielisenä olleena Neuvostoliitossa, jossa jopa suomenkielen käyttö oli virallisesti kielletty.

Mikä sai Venäjän muuttamaan negatiivisen suhtautumisen suomen kieleen? Maailman globalisoituminen vai tuulahdus viisumivapaudesta ja ajatus tehdä tiivistä yhteistyötä pienen naapurimaan Suomen kanssa, kunnioittaen maata ja sen kieltä vai lienekö vaikuttanut siihenkin Euroopan Unioni?

Olkoon niin tai näin, joka tapauksessa se kertoo mielestäni Venäjän kehityksen liikkuvaan parempaan suuntaan, jos suomenkieli kouluissa tulee valinnaiseksi kieleksi (niin arvellisin) muitten Euroopan suurten kielien rinnalla kuten englanti, ranska, saksa ym.

Vaikka inkerinsuomalaisena kadehdin nyt sitä, ettei meille suomenkieltä osaaville silloin ollut mahdollisuutta, virallisesti eikä epävirallisestikaan opiskella ja kehittää meidän omaa äidinkieltämme suomea.

Oppikirjat

Lehtikirjoituksen mukaan nyt on jo valmiina suomenkieliset oppikirjat. Kun minä henkilökohtaisesti sain Udmurtiassa Aapisen – isoisän virsikirjan, joka oli painettu goottisilla kirjaimilla ja josta äitini opetti minua lukemaan. Nyt kun kaikki inkerinsuomalaiset ovat saatu sieltä pois, niin Venäjä aloitta opettamaan venäläisille suomenkieltä, kaikella kunnioituksella kuitenkin heille!

Joka tapauksessa iloitsen suomenkielen puolesta! Onhan se suomalaisillekin hyvä, jos kuvitellaan, että miljoona turisteja ylittäen valtion rajan viisumitta tai viisumilla jättävät venäjänkielen Venäjälle ja alkavat sujuvasti puhua vastaantulijoille ja asioidessaan Suomessa suomea!, eli maassa maan kielellä! Loistavaa! Eikös niin?

… Mutta tulevaisuus on tuntematon!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu