Tarkka-ampujakoulutus ja Lotat

Amerikkalainen tarkka-ampuja koulutti suomalaisia erikoisjoukkoja

Asiasta kertoi 30.3.2013 YLE Uutiset otsikolla Puolustusvoimat vahvistaa tarkka-ampujakoulutuksen mutta ei tarkempia tietoja.

Kirjoituksen mukaan amerikkalainen tarkka-ampuja Nicholas Irving kertoi SOFREP-sivustolla kouluttaneensa suomalaisia erikoisjoukkoja Santahaminassa.

    ”Maavoimien esikunta vahvistaa tiedon siitä, että jonkinlainen kurssi on järjestetty, mutta ei pysty pääsiäispyhien aikaan varmistamaan järjestävää tahoa tai osallistujien taustaa.. Niinpä toistaiseksi ei ole saatavissa varmennettua tietoa siitä, koostuiko koulutettavien joukko sotilaista vai esimerkiksi reserviläisistä.
    Sen verran tiedetään, että koulutuksessa oli mukana myös kaksi virolaista poliisia, puolustusvoimista kerrotaan…”

Hyvä, että tämänkin verran ”jonkinlaisesta kurssista” tiedetään Maavoimien esikunnassa! Eihän varmastikaan tarkka-ampuja Nicholas Irving saapunut Amerikoista asti salaa kouluttamaan Suomeen sotilaita tai reserviläisiä tarkka ammuntaan! Ei todellakaan! Näin ymmärtää siviilikansalainen.

Kuka on tarkka-ampuja ja mihin se kuuluu?

    ”Tarkka-ampuja (ennen tarkk’ampuja) on sotilas- tai poliisiorganisaatioon kuuluva erikoismies. Tarkka-ampujan erikoisala on tarkkuuskiväärin käyttö kaikilla ampumaetäisyyksillä.

    Sotilasorganisaatio tarkka-ampuja pyrkii aiheuttamaan pelkoa sekä paniikkia viholliselle, mutta ennen kaikkea henkilö- ja kalustotappioita pitkältä etäisyydeltä. Tarkka-ampuja pyrkii naamioitumaan ja valitsemaan kohteensa huolella, jotta saavuttaisi yhdellä luodilla suurimman mahdollisen haitan viholliselle. Tarkka-ampujan tehtävänä voi olla muun muassa tiedustelu, tulituki, kiinteiden kohteiden tuhoaminen… Poliisin erikoisryhmät käyttävät tarkka-ampujia esimerkiksi panttivankitilanteiden selvittämisessä.” Wikipedia.

Tulikin mieleeni, että vielä Neuvostoliiton aikoina suomalaisilla tarkka-ampujilla oli niin ”hyvä maine”, että he todellakin aiheuttivat neuvostosotilaissa niin Talvi- kuin Jatkosodankin aikana pelkoa ja kauhua. Eikö näitten suomalaisten tarkka-ampujien taitoja ole siirretty sukupolvesta toiseen, kun kouluttajia pitää tilata Amerikoista asti? Esimerkkinä vaikkapa suomalainen tarkka-ampuja Simo Häyhä, joka tappoi yli 500 vihollisen sotilasta?

Ihmettelyä herätti tuolloin erityisesti suomalaisten nais-tarkka-ampujien (Kukushkat- Кукушки) taito, josta kerrotaan tässä videossa tekstitettynä venäjänkielestä.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

Jos uskoo venäläisten tekemään videoon, niin tarkka-ampujat olivat Lotta-Svärd järjestön naisia, siis naissotilaita, eli he varmasti saivat jonkinlaisen tarkka-ampuja koulutuksen?

    ”Lotta-Svärd oli 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Sotavuosien 1939–1944 aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa toimissa ja vapauttivat noin 25’000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta vuonna 1944.” Wikipedia

En löytänyt mistään netistä tietoa siitä kuka ja kuinka paljon lottia oli koulutettu tarkka-ampujiksi?
Kuitenkin tietoa löytyi siitä, että heitä kaatui Talvisodassa 64 ja jatkosodassa 228 lottaa.

Venäläisten tekemän videon mukaan Mannerheim ja Suomen hallitus kiistivät lottien osallistumisen sotatoimiin. Niin kuin Mannerheim ”sanoi” videossa: ”helliin naisen käsiin ei saa laittaa asetta!”

Kuka sitten lotat valmisti ja antoi aseet käsiin, jos ei erikoiskoulutusta ollut jo silloin?

Kuitenkin tietoa tarkka-ampujan erikoiskoulutuksesta löytyy Jyrki Tulppalan tutkielmasta vuodelta 1990. Siinä kerrotaan, että organisoitu koulutus alkoi vasta 1942.

Kuka siis koulutti vuoden 1939 tarkka-ampujat? Myös lotat? Vai keksivätkö he itse lähteä tarkka-ampujiksi? Vai eikö se pidä paikkaansa tuo tieto venäläisessä videossa?
Ja joutuivatko Mannerheim ja Suomen hallitus kiistämään lottien osallistumisen sotatoimiin Neuvostoliiton pelossa?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu