Vakoilu – Ei mitään uutta auringon alla

Nyt kun on paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkohyökkäys, joka on nyt aiheuttanut jopa vakoiluskandaalin maamme ”sisäpiireissä”, jossa etsitään syyllisiä siihen miten on näin käynyt kuka pimitteli mitä pimitteli ja miten olisi pitänyt toimia.

Sotilaallinen vakoilu

Vakoilu taitaa olla niin vanha kuin maailma, ainakin sotilaallinen vakoilu siitä asti kun kansakunnassa ovat muodostuneet valtiot, jotka alkoivat sotia keskenään jakamalla reviirejään ja vahvistamaan omaa valtaa.

Raamatussa kuvataan:

  Herra sanoi Moosekselle: Lähetä miehiä tutkimaan Kanaaninmaata, jonka minä annan israelilaisille.

  He olivat
  kaikki israelilaisten päälliköitä.

  Katselkaa, millainen maa se on ja millaisia ovat siellä asuvat kansat, ovatko ne väkeviä vai heikkoja, onko asukkaita vähän vai paljon.
  Katsokaa, onko se maa hyvä vai huono ja
  asuvatko ihmiset avoimissa kylissä vai muurien
  suojaamissa kaupungeissa.
  Katsokaa, onko maaperä viljava vai karu ja
  kasvaako siellä puita.

  tuokaa palatessanne hedelmiä siitä maasta.

Näin olleen vakoilun on siunannut itse Jumala!?

Kuuluisia vakoojia

Ajan mittaan vakoilun tai vakoilijoiden menetelmät ja keinot muuttuvat. Jos ennen vakoilijan piti soluttautua vakoilukohde maahan tai järjestöön niin kuin esimerkki kaunotar hollantilainen tanssija Mata Hari, joka on kuuluisin naisvakoilija. Hänet tuomittiin ja teloitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana Ranskassa vakoilusta Saksan hyväksi.

Joskus vakoilun parissa yksittäinen henkilö on kyennyt muuttamaan kehityskulkuja jopa enemmän kuin viralliset hallitukset.

Paras neuvostovakoilija lienee Richard Zorge, Ричард Зорге. Jossain sanotaan, että hän oli kaikkien aikojen paras vakoilija. Hän toimi Neuvostoliiton tiedustelupalvelussa vakoojana Japanissa 1930-luvun alkupuolelta lähes kymmenen vuotta.

Zorge tiedotti Kremlille operaatio Barbarossan ajankohdasta, mutta Josif Stalin epäili tietoa virheelliseksi, eikä se johtanut toimenpiteisiin. Operaatio Barbarossa alkoi saksalaisten hyökkäyksestä 21 kesäkuuta 1941 ja pakkastalvella he lähestyivät Moskovaa. Silloin Zorge vaikutti merkittävästi Itärintaman tapahtumiin.

Hänen välittämä tiedonanto Japanin suunnittelemasta hyökkäyksestä Pearl Harboriin talvella 1941 antoi puna-armeijalle tilaisuuden vetää joukkonsa pois Mantšurian vastaiselta rajalta Moskovan puolustukseen. Tällä tavalla uskallettiin siirtää kaksi miljoonaa sotilasta Itä-Aasiasta Moskovaan, mikä auttoi torjumaan saksalaisten päähyökkäyksen marras–joulukuussa 1941.

Vasta 20 vuoden jälkeen hänen kuolemastaan Zorge oli tunnustettu ja sai Neuvostoliiton Sankari nimen ja hänet palkittiin kultaisen sankaritähden merkillä.

Cybervakoilu

Nyt on kybervakoilun aika ja ainakin suurvaltiot ovat kiinnostavilla alueilla seikkailemassa ja ei tarvitse mennä paikan päälle ja voi olla tuhansien kilometrien päässä näkymättömänä.

Eikä ole mikään ihme, että Suomeen hyökättiin. Mielestäni sen piti olla odotettavissa ja puolustukseen käyttää vastakybervakoilua? Suomi on itse yksi tietokoneteknologian kehittyneimmistä maista, mutta voihan tietenkin lähteä nyt pyytämään apua ja neuvoja oliko se Viroon NATO:n kyberkeskukselta? Jos sinne vasta nyt mennään opiskelemaan, niin tuntuu, että ollaan hieman jälkijunassa!

Missä on Catharina Candolin, pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston tietoverkkopuolustussektorin johtaja? Se ei kuulu minulle, mutta kuitenkin rohkenen kysyä, koska ”tutustuin” häneen kun kirjoitin blogia Puheenvuoroon Pitääkö yksittäisen kansalaisen ymmärtää jotain kyberturvallisuudesta?

Suomi ja EU

Näin tavallisen ihmisen silmilläkin katsottuna, Suomi EU:n jäsenmaana ja porttina Eurooppaan on otollinen maa vakoiluun ja vastavakoiluun.

  Geopoliittisesti määritettynä Suomi sijaitsee
  EU:n koillisella rajalla ja euraasialaisen
  suurvallan naapurina… EU on maailmantaloudessa voimakas ja
  aktiivinen toimija sekä luonteeltaan moderni talousyhteisö ja yhä enemmän myös turvallisuuspoliittinen liitto.

Talousvakoilu.

Talous-teollisuusvakoilu ei ole tämän aikakauden syntymä. Sen historia palaakin kauas menneisyyteen niin pitkälle, että edes mahdoton arvioida sen päivämäärän syntymistään. Aina uutta vaurautta tuova keksintö toi salailun ja vakoilun.

Esimerkiksi Muinais-Idän silkin tuotanto oli eniten vartioitu Kiinassa jopa kuolemanrangaistuksella tai kidutuksella uhaten ja sen salaisuus kestikin 2000 vuotta. Mutta ennemmin tai myöhemmin kaikki salaisuudet tulevat kuitenkin julki ja silkin tuotantokin levisi maailmalle..

Toivotaan, että kaikki salaisuudet niin Suomessa kuin muissa EU-maissa pysyvät siellä minne ne kuuluvat, mutta jos kuitenkin kuuluvat koko kansalle, niin saisimme tietää niistä ajoissa eikä jälkijunassa!

Tällaisia ajatuksia toi minulle tämänpäiväinen vakoiluskandaali Suomessa, joten jaoin ne teille arvoisat keskustelijat.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu