Suomen itsenäisyys

Mikä se on? Sen Tsaari Aleksanteri I lahjoitti, Lenin allekirjoitti, Stalin vahvisti ja EU vei Brysseliin? –
Siis puhutaan Suomen itsenäisyydestä. Tänään on se juhlapäivä ja Suomi saa paljon onnitteluja sen johdosta.

Kirjoituksia ja keskusteluja on paljon aiheesta täällä Puheenvuorossa.
Yllätyin hieman Reijo Tossavaiseen kirjoituksesta ”Suomi ei ole enää itsenäinen. Viettäkäämme siksi kansallispäivää.

En yllättynyt siitä, ettei ”Suomi ole enää itsenäinen”, vaan siitä, että Tossavainen tunnustaa niitä hyviä asioita, jotka Suomen suuriruhtinaskunta sai maaliskuussa 1809 Porvoon kaupungissa (Borgå) järjestetyillä valtiopäivillä jolloin Venäjä myönsi Suomen suuriruhtinaskunnalle laajan autonomian ja itsehallinnon.

Aleksanteri I lahjoitti itsenäisyyden

Vaikkakin Venäjän keisarista tuli Suomen suuriruhtinaskunnan johtaja ja Suomi oli periaatteessa valtio valtio sisällä, silti laaja autonomia ja itsehallinto antoivat hyvät edellytykset nopeaan talouskasvuun ja Suomi pystyi luomaan oman valtiojärjestelmänsä keisarikunnan suojeluksessa.

Eli voimme sanoa, että Venäjän silloinen tsaari Aleksanteri I lahjoittaessaan Suomelle itsehallinnon, loi edellytykset Suomen itsenäisyydelle!

V. I. Lenin allekirjoitti.

Venäjällä tapahtuneen Lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917 ja keisarivalta kaatui. Suomi alkoi tunnustella mahdollisuutta itsenäistymiseen ja vaikka Suomen poliittiset piirit jakautuivat silloin kahtia sen suhteen, miten itsenäisyyttä pitäisi tavoitella ja Suomi yksipuolisesti julisti itsensä itsenäiseksi valtioksi kysymättä emämaalta Venäjältä.

Kuitenkin Suomen pyynnöstä Venäjän hallitus tunnusti Suomen Tasavallan itsenäisyyden joulukuun 31. päivänä 1917. Sen allekirjoitti Neuvostoliiton hallituksen puolesta Kansan Komissariaatin Neuvoston puheenjohtaja Vladimir Iljits (Uljanov) Lenin.

Josef Stalin – YYA sopimus

Vaikkakin Stalin vaati ja sai pienen palan kaunista Suomea, silti, tai juuri sen ansiosta Suomi säilytti itsenäisyyteensä ja tänään saamme juhlia Itsenäisyyspäivää niin kantasuomalaiset kuin kaikki me jossain vaiheessa maahan muuttanet.

YYA-sopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä allekirjoitettiin 6. huhtikuuta 1948. Allekirjoittajina olivat Suomen presidentti J. K. Paasikiven valtuuttama pääministeri Mauno Pekkala ja Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistön (käytännössä kommunistipuolueen pääsihteeri ja pääministeri Josif Stalinin) valtuuttama pääministerin tehtäviä hoitanut varapää- ja ulkoministeri Vjatšeslav Molotov.

YYA-sopimuksen teksti toteaa 1. artiklassa Suomen puolustautuvaksi itsenäiseksi valtioksi eikä Neuvostoliiton mahdollinen apu ole 2. artiklan edellyttämien konsultaatioiden mukaan automaattista tai joihinkin kansainvälisiin velvoitteisiin ennakkoon automaattisesti sidottua ja 3. artiklan mukaan pyrkimyksenä on YK:n periaatteiden mukainen toiminta. 4. artikla taas sisältää hyökkäämättömyyssopimuksen.
YYA-sopimus korosti Suomen itsenäisyyttä ja lujitti ystävyyttä ja yhteistoimintaa, vaikka sille esitettiin erilaisia tulkintoja…

YYA sopimuksella oli suuri merkitys niin Suomelle kuin Neuvostoliitolla ja molemmat puolet olivat tyytyväisiä.

Katsotaanpa vaikka videolla YYA:n sopimuksen 25-vuotisjuhlat tästä linkistä.

Näin tein pienen puolueettoman katsauksen Suomen itsenäisyyden historiasta tähän päivään asti.

Suomen itsenäisyyden historia jatkuu

Edellä lyhyesti mainituissa Suomen ja Venäjän / Neuvostoliiton välisistä tapahtumista voi päätellä, että Suomi on ollut aina lähellä Venäjän sydäntä ja sen tapahtumat eivät jätä Venäjää välinpitämättömäksi.
Suomen itsenäisyyden historia jatkuu ja tulevaisuus näyttää miten käy Suomen itsenäisyydelle Euroopan Unionissa ?
Jääkö Suomi EU:hun ilman Venäjää vai poistuuko Euroopan unionista? tai vaihtoehto liittyykö isoveli Venäjä myös yhteistyö- ja yhteisymmärrys tapaisella sopimuksella Euroopan Unioniin ja taas sitten olemme yhdessä, vaikka vierekkäin olemme jo ikuisesti!

Lähteet:

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu