Suomen itsenäisyys
Mikä se on? Sen Tsaari Aleksanteri I lahjoitti, Lenin allekirjoitti, Stalin vahvisti ja EU vei Brysseliin? –
Siis puhutaan Suomen itsenäisyydestä. Tänään on se juhlapäivä ja Suomi saa paljon onnitteluja sen johdosta.
Kirjoituksia ja keskusteluja on paljon aiheesta täällä Puheenvuorossa.
Yllätyin hieman Reijo Tossavaiseen kirjoituksesta ”Suomi ei ole enää itsenäinen. Viettäkäämme siksi kansallispäivää.”
En yllättynyt siitä, ettei ”Suomi ole enää itsenäinen”, vaan siitä, että Tossavainen tunnustaa niitä hyviä asioita, jotka Suomen suuriruhtinaskunta sai maaliskuussa 1809 Porvoon kaupungissa (Borgå) järjestetyillä valtiopäivillä jolloin Venäjä myönsi Suomen suuriruhtinaskunnalle laajan autonomian ja itsehallinnon.
Aleksanteri I lahjoitti itsenäisyyden
Vaikkakin Venäjän keisarista tuli Suomen suuriruhtinaskunnan johtaja ja Suomi oli periaatteessa valtio valtio sisällä, silti laaja autonomia ja itsehallinto antoivat hyvät edellytykset nopeaan talouskasvuun ja Suomi pystyi luomaan oman valtiojärjestelmänsä keisarikunnan suojeluksessa.
Eli voimme sanoa, että Venäjän silloinen tsaari Aleksanteri I lahjoittaessaan Suomelle itsehallinnon, loi edellytykset Suomen itsenäisyydelle!
V. I. Lenin allekirjoitti.
Venäjällä tapahtuneen Lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917 ja keisarivalta kaatui. Suomi alkoi tunnustella mahdollisuutta itsenäistymiseen ja vaikka Suomen poliittiset piirit jakautuivat silloin kahtia sen suhteen, miten itsenäisyyttä pitäisi tavoitella ja Suomi yksipuolisesti julisti itsensä itsenäiseksi valtioksi kysymättä emämaalta Venäjältä.
Kuitenkin Suomen pyynnöstä Venäjän hallitus tunnusti Suomen Tasavallan itsenäisyyden joulukuun 31. päivänä 1917. Sen allekirjoitti Neuvostoliiton hallituksen puolesta Kansan Komissariaatin Neuvoston puheenjohtaja Vladimir Iljits (Uljanov) Lenin.
Josef Stalin – YYA sopimus
Vaikkakin Stalin vaati ja sai pienen palan kaunista Suomea, silti, tai juuri sen ansiosta Suomi säilytti itsenäisyyteensä ja tänään saamme juhlia Itsenäisyyspäivää niin kantasuomalaiset kuin kaikki me jossain vaiheessa maahan muuttanet.
YYA-sopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä allekirjoitettiin 6. huhtikuuta 1948. Allekirjoittajina olivat Suomen presidentti J. K. Paasikiven valtuuttama pääministeri Mauno Pekkala ja Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistön (käytännössä kommunistipuolueen pääsihteeri ja pääministeri Josif Stalinin) valtuuttama pääministerin tehtäviä hoitanut varapää- ja ulkoministeri Vjatšeslav Molotov.
YYA-sopimuksen teksti toteaa 1. artiklassa Suomen puolustautuvaksi itsenäiseksi valtioksi eikä Neuvostoliiton mahdollinen apu ole 2. artiklan edellyttämien konsultaatioiden mukaan automaattista tai joihinkin kansainvälisiin velvoitteisiin ennakkoon automaattisesti sidottua ja 3. artiklan mukaan pyrkimyksenä on YK:n periaatteiden mukainen toiminta. 4. artikla taas sisältää hyökkäämättömyyssopimuksen.
YYA-sopimus korosti Suomen itsenäisyyttä ja lujitti ystävyyttä ja yhteistoimintaa, vaikka sille esitettiin erilaisia tulkintoja…
YYA sopimuksella oli suuri merkitys niin Suomelle kuin Neuvostoliitolla ja molemmat puolet olivat tyytyväisiä.
Katsotaanpa vaikka videolla YYA:n sopimuksen 25-vuotisjuhlat tästä linkistä.
Näin tein pienen puolueettoman katsauksen Suomen itsenäisyyden historiasta tähän päivään asti.
Suomen itsenäisyyden historia jatkuu
Edellä lyhyesti mainituissa Suomen ja Venäjän / Neuvostoliiton välisistä tapahtumista voi päätellä, että Suomi on ollut aina lähellä Venäjän sydäntä ja sen tapahtumat eivät jätä Venäjää välinpitämättömäksi.
Suomen itsenäisyyden historia jatkuu ja tulevaisuus näyttää miten käy Suomen itsenäisyydelle Euroopan Unionissa ?
Jääkö Suomi EU:hun ilman Venäjää vai poistuuko Euroopan unionista? tai vaihtoehto liittyykö isoveli Venäjä myös yhteistyö- ja yhteisymmärrys tapaisella sopimuksella Euroopan Unioniin ja taas sitten olemme yhdessä, vaikka vierekkäin olemme jo ikuisesti!
Lähteet:
- http://fi.wikipedia.org/wiki/YYA-sopimus#YYA-sopimuksen_merkitys
- Haminan rauhansopimuksen 200 vuotisjuhlajulkaisu. Mosaiikki ry Jyväskylä 2009. ISBN 978-952-67059-7-2
- http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=107215&contentlan=1&culture=fi-FI
Aleksanteri I – Lenin – Stalin. Listasta puuttuu vielä Vladimir Putin, jonka pitäisi pikimmiten määritellä, mitä Suomi saa itsenäisesti tehdä : D
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Suomen kansaa itsenäisyyspäivän johdosta, kerrotaan Kremlin internetsivulla perjantaina.
Meidän maamme ovat hyviä naapureita ja luotettavia kumppaneita kahdenkeskisten suhteiden ja kansainvälisten kysymysten hoitamisessa, -Sanotaan onnittelusähkeessä, joka on osoitettu Suomen presidentti Sauli Niinistölle. Putin toivotti kollegalleen terveyttä ja uusia menestyksiä ja hänen
maanmiehilleen onnea ja kukoistusta.
Lue lisää: http://finnish.ruvr.ru/news/2013_12_06/Putin-onnit…
Ilmoita asiaton viesti
Suomen itsenäisyydestä voi kiittää vain ja ainoastaan Suomen kenttäarmeijaa ja 100.000 kaatunutta nuorta miestä. Kaikki muu on jorinaa.
Nykyisin Armeijan määrärahoja leikataan kuin joulukinkkua. Paksuja viipaleita rasvaisin sormin toisiaan kehuen. Sen päälle naureskellaan PÖÖÖÖ! Ei ole mitään pelättävää.
Ilmoita asiaton viesti
pekka iiskonmaki : [Suomen itsenäisyydestä voi kiittää vain ja ainoastaan Suomen kenttäarmeijaa ja 100.000 kaatunutta nuorta miestä. Kaikki muu on jorinaa.],
– niin se on, että kenttäarmeija ratkaisee paljon, mutten sanoisi, että ”kaikki muu on jorinaa”! viisautta tarvitaan myös rauhansopimuksissa kompromisseja löytämään pyöreä pöydän ääressä.
Kaatuneita Suomen itsenäisyyden puolesta enemmänkin kuin 100 000 jos ottaa huomioon kaikki sodat ja taistelukentät.
Hoivatkaamme niitä, jotka selvisivät hengissä tähän päivään asti!
http://www.youtube.com/watch?v=GlluQEbXqGE
Ilmoita asiaton viesti
Viola,
kiitos hyvästä blogista. Taisit tuodan Suomen itsenäisyyden historian eri vaiheet esille.
EU:n liittovaltiovaihe alkoi 1995 ja siihen liittyvä Suomen rajoitettu lansäädäntö ja budjettivalta sekä aluehallinto.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Hemmo!
Sinäkin kirjoittelet samaisesta aiheesta mielestäni hyviä blogeja!
Ilmoita asiaton viesti
Viola.
Venäjä vapautti Suomen/Suomalaiset 1809. Ruotsin 500 vuotisesta siirtomaa herruudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Tero : [Venäjä vapautti Suomen/Suomalaiset 1809. Ruotsin 500 vuotisesta siirtomaa herruudesta.],
– Ruotsin vallan ajan alkamisesta Suomessa on ristiriitoja tietoja, +- noin 100 vuotta, eli se voi olla 600 vuottakin…
Siis, Ruotsin valta Suomessa päättyi vuosien 1808–1809 Suomen sotaan, jolloin Venäjä voitti Ruotsin.
Jos ajatella, niin Venäjä vetäisi Suomen Ruotsin alta pois ja Aleksanteri I lahjoitti suomalaisille laajan itsehallinnon, sen sijaan että olisi voinut liittää Venäjään, pistää venäjänkielen päälle ja sillä siisti.
Ruotsalaiset menettivät mahdollisuuden puuttua suomalaisten asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Viola, sanot että kirjoitit neutraalisti. Olen ihan eri mieltä. Kirjoituksestasi paistaa hienoinen ylistäminen ja ylimielisyys ja toiseen suuntaan vähättely. En pidä siitä yhtään. Kuitenkin asut Suomessa.
Aleksanteri I ei lahjoittanut itsenäisyyttä. Hölmö otsikko ja täysin tarpeetonta röyhkeilevää ylimielisyyttä näin Suomen Itsenäisyyspäivänä. Itsenäisyyden saimme vasta 1917 ja kiinni pidimme talvi- ja jatkosodassa, kun Venäjä sen yritti viedä ja meidät alaisiksiin jälleen alistaa. Oma pappanikin siellä rintamalla taistelleena siitä, että lapsensa ja tulevat lapsenlapsensa sai vapautensa pitää.
Olen Pekka Iiskonmäen kanssa ihan samaa mieltä, että ”Suomen itsenäisyydestä voi kiittää vain ja ainoastaan Suomen kenttäarmeijaa ja 100.000 kaatunutta nuorta miestä. Kaikki muu on jorinaa.”
Viola; kirjoituksestasi tuli oikein paha mieli ja kun vielä tietää kuka ja mikä sen on kirjoittanut. Loukkaa ihan tosi paljon… Mikä siinä onkin, että vieraan maan kamaralla ei niin kovin monelta maahanmuuttajalta löydy nöyryyttä sen maan kansaa kohtaan, vaan tullaan ihannoivalla sävyllä ylistämään sitä omaa entistä kotimaata ja sen johtajia. Hirveän loukkaavaa.
Suomalaisia ei voi mitenkään rinnastaa venäläisiin. Valtiot ei ole mitään toistensa ystäviä. Ruotsin kanssa olemme ystäviä. Ruotsi, toisin kuin Venäjä, kunnioittaa 100-prosenttisesti Suomea. Olemme todellakin enemmän ruotsalaisten kanssa kumppaneita ja samanoloista kansaa kuin venäläisten. Venäjä on epävarma ja ylimielinen rajanaapuri, Ruotsi ei.
Sontaa, joka satutti näin Suomen Itsenäisyyspäivänä ja kun samaan aikaan tänä päivänä olen vielä muistellut oman pappanikin uhrauksia talvi- ja jatkosodassa, jotta Venäjä ei meitä päässyt uudelleen sortamaan. Olisit edes ylistänyt suurta ja mahtavaa Venäjääsi ja sen johtajia edes jonain toisena päivänä kuin tänään 6.12. Itsenäisyyspäivänämme…
Ilmoita asiaton viesti
Satu,
kyllä Sinä nyt vedät mutkat suoriksi. Minusta Viola haluaa sanoa juuri päinvastaista, kuin miten Sinä hänen tekstit näet ja ymmärrät.
Suomen historian ennenkuulumatonta on se, että me lahjoitamme ja anelemme pääsevämme EU-liittovaltioon. Venäjä on aina pitänyt Suomea erikoisasemassa. Jopa sen sodan jälkeenkin, jossa Suomi oli hävinneen osapuolen joukoissa.
Mitä olisi tapahtunut venäläisille, jos Hitler ja Suomi olisivat voittaneet sodan?
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö, Hemmo. Venäjä ei ole koskaan pitänyt maatamme missään erikoisasemassa. Nytkin se pitää hallusaan vielä NL:n ryöstösaalista. suomalaista maata. Jos Saksa olisi voitanut sodan ei Venäjää olisi nykymuodossa olemassa. Mikäs sen parempi asia. Ja Suomihan olisi silloin ollut voittajien puolella. Ruotsi on todella sivistysvaltio Venäjän rinnalla. On meillä naapureissa eroa.
Ilmoita asiaton viesti
Martti,
kannattaisi varmaan lukea Hitlerin karttaharjoitelmat.
Ilmoita asiaton viesti
Ketä hyödytti NL/Venäjän voitto sodassa? Monet maat miehitettiin ja Itä-Eurooppaa otettiin kommunismin haltuun. Muutenkin NLoa kösitekyiin aiban silkkihansikkain ja sen annettiin valloittaa maita ja livittää pakkohallintonaan puoleen Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Martti Kauppila: [Ruotsi on todella sivistysvaltio Venäjän rinnalla. On meillä naapureissa eroa.],
– Lieneekö tämäkin kommentti syntynyt ennakkoluulosta naapurimaahan Venäjään? Oletteko vertailleet Suomen naapurimaitten sivistystasoa ja millaiset kriteerit otitte käyttöön? Vertaisitteko samalla Suomen sivistystasoa? Se olisikin mielestäni hyvä idea näin juhlapäivinä.
Ilmoita asiaton viesti
Satu tarkastele historiaa suhteessa Saksaan: kuningas sieltä, saksalaisten osuus kansalais-sotaan, sotiminen Hitlerin rinnalla, laivasto ja sukellusveneyhteistyö 20-luvulta lähtien, osallistuminen barbarossaan ennen saksalaisten aloittamista, rauhanopposition vankilaan laittamista, lapualaiset, Mäntsälän kapina…
Rintamamiehillä ei ollut muuta mahdollisuuttaa kuin lähteä, tai saadaluoti selkäänsä suomalaisilta lahtareilta samoin kuin sisällis-sodan jo loputtua.
Ilmoita asiaton viesti
http://files.kotisivukone.com/kansanaani.kotisivuk…
sivu 10 (Liittyy edelliseen kommenttiin).
Viime lehti:
Meille kelpaa vain kestävä muutos
http://www.kansanaani.net/
Kansan Ääni 5/2013 ilmestynyt
Kansan Äänen uusin numero on tuhti paketti tietoa, näkemyksiä ja arvioita yhteiskunnan tilasta. Tuoreimmassa numerossa muun muassa:
-Kunnista ja soteuudistuksesta
-VR:n yksityistämisestä
-Venezuelan kehityksestä
-ilmastonmuutoksesta
kansanaani
http://www.kansanaani.net
Kansan Ääni on julkaisujärjestöjensä yhteinen nettisaitti työn, toimeentulon, rauhan ja kansanvallan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi Wahrman,
kiitos linkistä KANSAN ÄÄNEEN ! On tärkeitä asioita, joita tuotte esille näin Itsenäisyyspäivän juhlille.
Miksi pidä pitää Ääntä kansanvallan puolesta? Eikös Suomessa valta ole annettu jo kansalle?
Ilmoita asiaton viesti
Satu Virtala : [Kirjoituksestasi paistaa hienoinen ylistäminen ja ylimielisyys ja toiseen suuntaan vähättely.],
– ehkä todellakin eri kulttuureista lähtöisin henkilöt on vaikeuksissa ymmärtämään toisiaan. Saattaa olla, että sinussa piilee ennakkoluulo minua kohti kun ryssän maasta olen muuttanut. Et käyttänyt sitä sanaa, mutta minusta tuntuu niin.
Olisi tosi hienoa pysyä blogin aiheessa sen sijaan, että lähteä henkilökohtaisiin loukkauksiin. Itse en halunnut missään nimessä en sinua enkä ketään muutakaan loukata. Toin historiallisia faktoja kirjoitukseeni.
S.V. : [Oma pappanikin siellä rintamalla taistelleena siitä, että lapsensa ja tulevat lapsenlapsensa sai vapautensa pitää.],
– minun pappani-isäpuoli taisteli myös viime sodan aikana Leningradin rintamalla suomalaisia ja saksalaisia vastaan ja sinne jäi haudattuna talvella 1941-42 yhteishautaan muitten kaatuneitten kanssa. Kävisinkö minä sinua tästä haukkumaan ?
En alennu jatkamaan vastaamista siihen ”sontaan”, jota kohdistit kommentissasi minuun.
Voisin poistaa kommenttisi, mutta jätän muillekin luettavaksi. Se kertoo mielestäni sinun kulttuurista ja sivistystasostasi!
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Ilmoita asiaton viesti
Voila! on ranskan kieltä ja ilmaisee tyytyväisyyttä ja onnistumista. Voila Violan blogille
Voimme aivan hyvin kiinnittää huomiota myös positiivisesti Venäjään Suomen luojana, vaikka se viime sodissa yritti perua hyväksyntänsä Suomen itsenäisyydelle.
Totta on, että Venäjä vapautti Suomen suurRuotsin kahleista, joista jotkut eivät näytä olevan päässeen vieläkään irti.
Itsenäisyytemme kunniaksi myös yksi malja Venäjän kunniaksi kaikesta huolimatta.
P.s. Itse vapaaehtoisesti olemme liittyneet EU:hun ja euroon, joka nyt määrittelee joskus pikkumaisiakin asioita ja yritti lopettaa jopa tervan Suomesta ja nuuskan Ruotsista.
Ei Venäjä ainakaan vielä ole vaatinut pakkovenäjää Suomen kouluihin.
Ilmoita asiaton viesti
Juodaan myös Bobrikoville, hänhän järjesti vaimonsa kanssa soppakeittiöitä suomalaisille köyhille. Hän puuhasi Suomeen myös mahtavan urkkijaverkoston ennätysajassa.
Ilmoita asiaton viesti
No juodaan…kippis!… hän on kuollut.
Ei enää….llisää…mhalhjoja,,, ei pysthy…lukhemaan …eikhä khjirjoittamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio Vehmaskoski : [No juodaan…kippis! Ei enää….llisää ],
– Hyvää itsenäisyysjuhlan jälkeistä päivää! Toivottavasti ei krapula iskenyt.
http://www.youtube.com/watch?v=quLFDSzP0LI
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman : [Juodaan myös Bobrikoville, hänhän järjesti vaimonsa kanssa soppakeittiöitä suomalaisille köyhille..puuhasi Suomeen myös mahtavan urkkijaverkoston…],
– tiedän kuka oli Nikolai Bobrikov : Suomen suuriruhtinaskunnan kenraalikuvernööri, mutten en ole kuullut, että olisi vaimonsa kanssa järjestellyt suomalaisille köyhille jotain soppakeittiöitä! Jos niin, niin oli tosi suvaitsevainen suomalaisille, mutta miksi hänet ammuttiin?
Ja siitä mahtavasta urkkijaverkostosta sinulla on varmaan enemmän tietoa kuin minulla entisellä neuvostoliittolaisella!
Ilmoita asiaton viesti
Tapio Vehmaskoski : [ Voila Violan blogille],
– Kauniit kiitokset siitä!
T.V. : [Totta on, että Venäjä vapautti Suomen suurRuotsin kahleista,],
– Suomi sai merkittäviä taloudellisia etuja Venäjään liittymisestään vaikkakin periaatteessa ”valtio valtion sisällä”.
Mainituista lähteistä voi lukea, että suuri joukko Ruotsin vallan aikaisia rajoituksia poistettiin, sillä ne olivat häirinneet kaupan ja teollisuuden kasvua, kuten kaivoslouhosten verotus, verstaiden ja työpajojen rajoitukset sekä kaupankäynnin kielto maaseudulla.
Suomi laajentui myös alueellisesti : 1811 Suomeen liitettiin Viipurin lääni.
T.V. : [Ei Venäjä ainakaan vielä ole vaatinut pakkovenäjää Suomen kouluihin.],
– ei tietenkään, mutta Venäjältä kuuluu, että suomen kieli sai A-kielen aseman Venäjällä. Kirjoitin tästä blogin tänne Puheenvuoroon, jos kiinnostaa, niin olkaa hyvä! Пожалуйста!
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147929-suom…
Ilmoita asiaton viesti
Ei Violan plogissa ole pelkästään moittittavaa.
Autonomia Ruotsista oli kansalle suuri helpotus. Silloinkin huonosti varustettu Suomen ryysyarmeija sai sotimalla autonomian.
Tosin Ruotsista tullut ylipäällikkö Klingspor teki parhaansa kurat housuissa, että sota hävitään.
Hän saavutti päämääränsä. Venäjän olisi pitänyt silloin vetää raja Uumajan joelle. Nyt se olisi osa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
pekka iiskonmaki : [ Venäjän olisi pitänyt silloin vetää raja Uumajan joelle. Nyt se olisi osa Suomea.],
– Venäjä olisi varmaan pystynyt siihen, koska viimeisessä Venäjän ja Ruotsin välisessä sodassa ( 1808-1809) Venäjä löi Ruotsin; josta syntyi poliittinen kriisi Ruotsissa joka johti kuningas Kustaa IV Adolfin syöksemisen vallasta. Kulutettuaan kaikki voimansa Ruotsi teki Venäjälle rauhanpyynnön. Joten voittaja Venäjä olisi voinut määrätä haluamansa rajat.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisia ei voi mitenkään rinnastaa venäläisiin. Valtiot ei ole mitään toistensa ystäviä.”
Sinä olet niitä jotka eivät ymmärrä laisinkaan Paasikiveä.
Mistä aiot hankkia kauppakumppanit ja ystävät?????
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi Wahrman : [Mistä aiot hankkia kauppakumppanit ja ystävät?????],
– niin mistä? Tietenkin muualtakin voi, mutta tärkein kauppakumppani on kiistämättä Venäjä.
”Suomi ja Venäjä syventää taloudellista yhteistyötä rajalla” kirjoittaa ”Комсомольская правдa”maaliskuussa 2013.
Lehti kertoo, että Venäjä on Suomen tärkein ulkomaan taloussuhteiden kumppani.
Suomalaiset yritykset investoivat tällä hetkellä 12 miljardia Venäjän talouteen. Venäjällä on rekisteröity 600 suomalaisia yrityksiä, mukaan lukien 400 Pietarissa. Mutta yleensä ne toimivat koko Venäjällä Siperiaan asti..
http://www.kompravda.eu/online/news/1400738/
Ilmoita asiaton viesti
Oli kiintoisaa tutustua Viola Heistosen esitykseen ns. paperihistoriasta Venäjän/N-liiton näkökulmasta, mutta suomalaisten sydämiin kirjoitetusta, myötäeletystä ja koetusta historiasta tämä blogi ei ehkä oikein saanut otetta.
Olematta runollinen, sitä voisi kuvata vaikka kansan mielen mentaliteetiksi, joka alati halusi itse olla oman kohtalonsa muovaaja ja valita itse suunnan, josta se halusi kansakunnan onnea etsiä ja takoa.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo Saari : […mutta suomalaisten sydämiin kirjoitetusta, myötäeletystä ja koetusta historiasta tämä blogi ei ehkä oikein saanut otetta.],
– joskus monet muutkaan kirjoitukset eivät saa otetta, muttei tässä ihan tyhjän päällä olla!
Ehkä kysymys on mainitsemastasi ”kansan mielen mentaliteetista” ja eri kulttuureista, ja siitä eri kulmasta josta katsotaan ja tutkaillaan näitä historiallisia tapahtumia.
Toisaalta olen erittäin tyytyväinen siihen, että uskalsin tulla kirjoittamaan blogeja niin tänne Vapaa- ja Puheenvuoroon kuin muuallekin.
Kiitos että tulit lukemaan ja toit esille mielenkiintoisen näkökulman kirjoitukseeni.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä lähes Itsenäisyyspäivän puolella – eli jo lauantaiaamuyönä – laitan minäkin puumerkkini tähän keskusteluun. Me täällä itäisessä Suomessa, ns. vanhan Suomen alue, olimme Venäjän rootelissa lähes 200 vuotta, älkää unohtako tätä, ja että käsitykseni mukaan se oli täällä parempaa aikaa kuin Ruotsin hallinnassa. Wikipedian mukaanhan Ruotsi menetti Venäjälle Uudenkaupungin (1721) ja Turun rauhansopimuksissa (1743)nämä alueet. Mielestäni Ruotsin ja Venäjän vuosisatoja jatkunut vihanpito kulminoitui ja loppui vasta siihen, että Suomi näytti talvi- ja jatkosodissa Stalinille joukkoineen sekä maailmalle, että Suomi on itsenäinen ja puolustautumaan pystyvä valtio Venäjän ja Ruotsin välissä. Ilman Stalinin aloittamaa Venäjälle onnetonta talvisotaa olisivat suomalaisten sympatiat molempiin naapureihinsa mahdollisesti jopa tasan. Minun sympatiani ovat venäläisten, mutta ei Venäjän puolella, enemmän kuin ruotsalaisten, jotka eivät sitä ole millään tavalla ansainneet tai tarvitse. Suren Stalinin uhreja, Suomessa sekä Venäjällä. Pelkään Venäjän hallintojärjestelmää, mutta ei ole kehumista omassammekaan. Tunnen Violan sekä monen muun huonot kokemukset siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Kärkäs: […Mielestäni Ruotsin ja Venäjän vuosisatoja jatkunut vihanpito kulminoitui ja loppui vasta siihen, että Suomi näytti talvi- ja jatkosodissa Stalinille joukkoineen sekä maailmalle, että Suomi on itsenäinen ja puolustautumaan pystyvä valtio Venäjän ja Ruotsin välissä ],
– Suomi ja, siinä sivussa Inkerinmaa, oman suotuisan strategisen sijainnin vuoksi houkuttelivat monet suurvallat ja erityisesti Venäjää ja Ruotsia jotka vuosisatojen ajan ovat sotineet keskenään lukuisia sotia saamaan alueen itselleen. Eli lukuisat hävitysretket pyyhkäisivät alueetta niin idästä kuin lännestäkin.
Olet oikeassa, että nämä kaksi valtiota, joitten välissä on Suomen oltava, rauhoittuivat vasta kun Suomi osoitti pystyvän puolustamaan omaa itsenäisyyttään.
E.K :[Ilman Stalinin aloittamaa Venäjälle onnetonta talvisotaa olisivat suomalaisten sympatiat molempiin naapureihinsa mahdollisesti jopa tasan…],
– niin talvi- kuin jatkosota ovat lyöneet leimaansa Venäjään, venäläisiin ja jokaiseen, joka muuttaa Venäjältä tänne. Me joudumme kantamaan harteillamme sitä raskasta taakkaa joka laahaa perässämme ja ottamaan vastaan haukkumisia Stalinin teoista, niin kuin itse olisimme syyllisiä siihen.
Kiitos kommentistasi ja oikein hyvää Itsenäisyyspäivän juhlan jatkoa suloisessa Suomessamme!
http://www.youtube.com/watch?v=VvNRONl-sTw
Ilmoita asiaton viesti
Kauniit kiitokset kaikille kirjoitustani lukeneille ja erityisesti kommentoijille. Mukavaa talven jatkoa!
Linkin takana löytyy ” Luminen romanssi” talvi maisemineen.
Olkaa hyvä! Пожалуйста!
http://www.youtube.com/watch?v=8MewykEBXZ0
Ilmoita asiaton viesti