2014 – Separatismin vuosi

Edessä on separatismin vuosi. Ainakin tuntuu siltä, että Euroopan Unionissa, vaikka vahvoja merkkejä on havaittavissa muualtakin maailmalta.

Mitä on separatismi?

Sivistyssanakirja kertoo: … separatismi tarkoittaa eristäytymis-, irrottautumispyrkimys. (pol.) pyrkimys irrottautua keskushallinnosta tai valtiomuodostumasta.

Wikipedia tietää taas sanoa, että Separatismi on liikehdintää jonkin alueen tai väestön irrottamiseksi nykyisestä valtiomuodostelmasta. Separatismin taustalla olevia syitä voivat olla
nationalismi,
taloudelliset tekijät tai
poliittiset tekijät,
kuten alueelliset tai etniset erimielisyydet.
Separatismin kannattajaa kutsutaan separatistiksi
.

Separatismia on valtion hajoamista edeltävä vaihe ja sitä saattaa seurata vaihe, jossa pyrkimys irrottautumiseen keskushallinnosta tai valtiomuodostelmasta johtaa avoimeen yhteenottoon.

Euroopan unioni

Tiedämme, että Euroopan Unioniin EU kuuluu 28 eurooppalaista jäsenvaltiota, jotka muodostavat taloudellisen ja poliittisen liiton. Wikipedia kertoo taas: Euroopan unioni ei ole liittovaltio, kuten esimerkiksi Yhdysvallat, koska sen jäsenvaltiot ovat riippumattomia ja itsenäisiä.

Ovatko nämä valtiot niin ”riippumattomia ja itsenäisiä”? Epäilen hieman.
Suomi liittyi Euroopan unioniin 1.1.1995,

Nyt on kulunut jo aikaa ja EU:n kannatus on vaihdellut unionin eri osissa ja eri aikoina. Vuoden 2006 Eurobarometri-selvityksen mukaan EU:ta kannatettiin eniten Irlannissa ja Benelux-maissa ja EU-myönteisyys oli lisääntynyt kaikissa vuonna 2004 unioniin liittyneissä maissa, Unkaria lukuun ottamatta. EU:n kannatus oli pienintä Unkarin ohella Suomessa Itävallassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

EU:n suosio rapautuu, euron ei – Saksa aivan eri maailmaa kirjoitti Yrjö Kokkonen 14.5.2013 Yle uutiset ulkomaat:

    Monet eurooppalaiset pitävät maansa taloustilannetta toivottomana, ilmenee suuresta kyselytutkimuksesta…Eurooppalaisten luottamus Euroopan unioniin on talouskriisin myötä hiipunut. Pew-tutkimuslaitoksen kahdeksan maata kattaneessa kyselyssä saksalaiset kokivat taloustilanteensa tyystin erilaiseksi kuin muiden maiden vastaajat…Kun viime vuonna tehdyssä vastaavassa kyselyssä vielä 60 prosenttia EU-kansalaisista kannatti Euroopan unionia, osuus oli nyt laskenut 45 prosenttiin. Suurin pettymys EU:hun on koettu Ranskassa, missä kansalaisilla on vähemmän luottamusta Euroopan unioniin kuin italialaisilla tai espanjalaisilla. Puolet briteistä olisi valmis maansa eroon EU:sta.

Horjuuko Euroopan Unioni?

Venäläinen TV Uusi Eurooppa – Separatismi | Россия 24 | 2013 tietää kertoa mitä tapahtuu joittenkin EU-maiden omien kansalaisten kesken, jotka voivat horjuttaa Euroopan Unionia:

Monet Euroopan maat ovat taistelleet autonomian puolesta jo yli sata vuotta, mutta nykyinen päättäväisyys asennetta vahvisti viimeisin taloudellinen kriisi ja yhä useammin puhutaan autonomiasta ja rahan jakamisesta. Rikkaat alueet eivät halua jakaa vaurautta köyhille naapureille.

Näitä separatistisia pesäkkeitä on Euroopassa lähes kaksikymmentä. Esimerkiksi Skotlanti halua erota Iso-Britanniasta, Katalonia Espanjasta, Baijeri Saksasta sekä Grönlanti Tanskasta.

Esim. Espanjan Kataloniassa pidetään kansanäänestys itsenäisyydestä vuonna 2014…Skotlannin itsenäistymisestä pidetään kansanäänestys syyskuussa 2014.

Saksan rikkaimmat alueet Baijeri, Gessen ja Baden-Württenberg eivät halua rahoittaa köyhää itäistä Saksaa ja maaliskuussa 2013 nämä alueet kääntyivät oikeuden puoleen … ne haluavat nyt muuttaa tämän avustusjärjestelmän oikeuden päätöksellä.

Eurooppalaiset ovat pettyneet ideaan yhtenäisestä Euroopasta.
Videossa kerrotaan, että saksalaiset eivät ymmärrä, miksi heidän on siirryttävä eläkkeelle 67 -vuotiaina elättääkseen laiskoja kreikkalaisia…

Tiukka talouskuri nostaa separatistisia pyrkimyksiä ja tässä esitetyissä esimerkeissä pyrkimyksillä on taloudellinen tausta..

Miten meillä Suomessa?

Ovatko Suomen kansalaiset tyytyväisiä tilanteeseen EU:ssa, vai esiintyykö separatismia? Vastaan, että mielestäni kyllä esiintyy suoraa separatismia myös Suomessa.

Esimerkiksi, Suomi liittyi EU:iin 1.1.1995 ja jo vuoden 2006 Eurobarometri-selvityksen mukaan EU:n kannatus oli pienintä Unkarin ohella Suomessa Itävallassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 50 prosenttia suomalaisista halua lopettaa kriisimaiden tukemisen… Eli näillä näkymiin voi sanoa, että puolet suomalaisista on separatisteja ja taustalla on taloudellinen syy.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa saattaa irtautua Suomesta, jos ruotsinkielen asemaa edelleen heikennetään, uhkaili Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r) vuonna 2009.

Henrikssonin mukaan on suuri vaara, että ahvenanmaalaiset kääntävät katseensa ”toiseen ilmansuuntaan”.
Tässä on mielestäni separatismilla on selvästi etninen tausta.

Kansanliike

”Kyllä Itsenäisyys” -kansanliikkeen vaatimukset ovat separatistisia, koska he vaativat mm. irtautumista EU:sta ja eroamista eurosta. Heidän toiminta alkoi Itsenäisyyspäivänä Tampereella, eli samana aikana kuin kiekkovieraiden mielenosoitus. Valtamedia kiinnitti kaikki huomionsa kiekkovieraiden toimintaan. Siksikö, että kansanliikkeen mielenosoittajat toimivat laillisesti, kiltisti ja Itsenäisyysliikkeen kannattajat pysyivät yksimielisesti rauhallisina eivätkä ryhtyneet minkäänlaiseen väkivaltaan ja rähiköintiin.

    Kansalaiset tekivät Tampereella selväksi, ettei ainoastaan suomalainen vaan eurooppalainen kansannousu on alkanut myös meillä Pohjolassa… Suomi onkin vahvasti mukana eurooppalaisessa itsenäisyysvaatimuksen etulinjassa. Itsenäisyyspäivä 2013 osoitti meillä, että suomalaisten mitta epädemokraattista pankkiirien harvainvaltaa ja ahneutta vastaan on täyttynyt.

    Kauttaaltaan jämäkästi toimitettu muutosvaatimuksen viesti vahvistettiin megafonilla ja huolellisesti valmistetut banderollit reunustivat linnanjuhliin saapuvien kutsuvieraiden tulotietä.”

EU alas Maamme takas!:

Ojasta allikkoon

Muutin Suomeen juuri silloin kun Neuvostoliitto romahti ja jouduin ihmettelemään, että täällähän liittoutuvat…!? ”Pakenin” yhdestä liitosta ja jouduin maahan joka liittoutuu, eli jouduin ojasta allikkoon!…

Mietin jo silloin, että Neuvostoliitto kesti 70 vuotta. Kuinka kauan kestää Euroopan unioni? Toivotaan, että pidemmän ajan, mutta aika näyttää. Neuvostoliittoa johtivat diktaattorit, Euroopan Unionia johtaa kymmenien tuhansien eri maitten henkilöitten virkakoneisto? Voiko tällainen johtavuus olla vahva? Pystyykö se pitämään tasapainossa niin erilaiset maat? niin kooltaan kuin kehitykseltään?

Oikein hyvää uutta vuotta toivottaa
Viola Heistonen,
Pohjois-Inkerin Tasavalta

P.S.
Olkaa varovaisia niiden uuden vuoden paukkujenne kanssa. – Varsinkin siellä Mainilan kulmilla.
Hymy

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu