Pakotteet piristävät Imatran taloutta

"Odotettavissa Viola-venäläisiä" kirjoittaa 8.8.14 Uutisvuoksi.

Lehtikirjoituksen mukaan Venäjän asettamat tuontirajoitukset EU-maista tuoduille elintarvikkeille loivat Imatralla odottavan tunnelman. Imatran tullin päällikön Tuija Viiankorven mukaan elintarvikkeiden kaupallinen vienti Imatran kautta Venäjälle on erittäin vähäistä. Muutokset tavaraliikenteeseen ovat olemattomat.

Matkustajaviennin puolella sen sijan saattaa tapahtua paljonkin. Tullissa ennakoidaan elintarvikkeisiin painottuvan ostosmatkailun kasvavan, kun tutuksi tulleita länsituotteita ei enää löydy venäläisten kauppojen hyllyiltä.

Myös Rajavartiolaitoksen puolelta arvioidaan pakotteiden lisäävään ostosmatkailua itärajan takaa. Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Jaakko Riitola näkee tilanteessa mahdollisuuden Suomen rajanpinnan kaupoille. – Pakotteiden alaisten elintarvikkeiden vienti voi jopa kasvaa henkilöliikenteessä, ja täten henkilöliikenteen liikemäärät kasvaa nykyisestä, Koska Medvedevin ilmoituksen mukaan niitä voi ‌edelleen hakea oman käyttöön.

  Venäjällä on ainakin kaksi tehdasta jossa valmistetaan Valio tuotteita. Moskovan alueella Ershovon tehdas joka on Valion ainoa tytäryhtiö Venäjällä. Tehdas on erikoistunut Viola sulatejuuston valmistukseen (Viola juustokolmiot – Viola сливочная «треугольники»). Se myös viipaloi siivuiksi Suomesta tuotuja Valio juustoja ja Virosta tuotuja Oltermanni juustoja.

  Leningradin alueella Hatsinassa meijeri Галактика – (Galaktika) – on yksi nykyaikaisimmista meijereistä Venäjällä. Loppuvuonna 2009 alettiin valmistaa sopimuksen mukaan Valion jogurtteja ja vuodesta 2011 Valion Gefilus juomaa. Tämä tehdas käyttää raaka-aineena venäläistä maitoa.

  Lähde: Заводы Valio

  Viola sulatejuusto on Venäjällä jo Neuvostoliiton ajoilta tuttu: Silloin ei valikoima ollut yhtä laaja kuin nyt. Nykyään se on tullut tutuksi jo nykyvenäläisten uudelle sukupolvelle. Samoin ovat muutkin Valion tuotteet, koska venäläiset luottavat niiden laatuun.

  Joten, yhdyn Uutisvuoksen sanoihin: "on odotettavissa Viola-venäläisiä". Pelastaako Viola-juusto nyt hetkeksi tilanteen näillä kulmilla ja onko se mahdollisuus ainakin paikalliskauppiaille? Kasvaako henkilöliikenteen liikennemäärä pakotteiden alaisten elintarvikkeiden matkustajaviennin seurauksena?

  Miten käy nyt noille Valion meijereille Venäjällä? Mitkä lait toimivat Valio tehtaiden kohdalla siellä?
  Ainakin Hatsinan meijeri saa maitoa omilta lehmiltä, joten tuotanto voi jatkua. Entä Moskovan alueen Valion tytäryhtiön Ershovon tehdas?, johon maitokin on tullut Suomesta – ainakin tähän asti.

  Kävipä meijereille niin tai näin, elintarvikematkailu täällä rajan tuntumassa tulee kasvamaan.

  viovio
  Imatra

  Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

  Ilmoita asiaton viesti

  Kiitos!

  Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu