Inkerin liputuspäivä

INKERIN LIPPU SALKOON!

Olkoon tämä päivä Inkerin suomalaisuuden päivä!

Inkerin lippu täytti tänään 8.syyskuuta 2014 95 vuotta. Se on yhtä vanha kuin Suomen lippu.

Lipun historia

Heinäkuussa 1919 Lempaalan Kirjasaloon perustettiin niin sanottu Pohjois-Inkerin rykmentti. Siihen kuuluivat kapinalliset inkeriläistalonpojat, jotka ase kädessä vastustivat bolshevikkien elintarvikkeiden luovutuspakkoa.

Rykmentti tarvitsi oman lippunsa ja sen on piirtänyt kapteeni E. J. Haapakoski. Hän otti pohjoismaiden liput mallina ja käytti Inkerin vaakunan historialliset värit. Inkerin lipun keltaisessa kentässä on punaisella reunustettu sininen risti. Lippu on selvästi onnistunut ja inkerinsuomalaiset ottivat sen vähitellen omaksi kansallislipuksi. 8. syyskuuta 1919 tämä lippu siunattiin Kirjasalossa ja tätä päivää voi pitää Inkerin lipun syntymäpäivänä. Rykmentin ensimmäisenä lipunkantajana oli inkerinsuomalainen sotilas Aatami Kämpäs. Sinipunakeltainen Inkerin lippu liehui Kirjasalossa 5:en joulukuuta 1920 saakka, 454 päivää, kunnes Tarton rauhasopimuksen ehtojen mukaan rykmentti joutui vetäytymään pois ja Kirjasaloon astui Puna-armeija.

Kirjasalossa ommellun alkuperäisen lipun kohtalo oli mutkikas. Suomeen tultuaan lipusta huolehti entisen rykmentin kirjuri inkerinsuomalainen Reino Vesikko, sitten lippu sijoitettiin Inkerin Liiton tiloihin. Silloin toiminut Inkerin Liitto perustettiin Suomessa v. 1922 ja se lopetettiin ”Neuvostoliiton vastaisena järjestönä” vuonna 1944. 26. marraskuuta 1944 Reino Vesikko astui Inkerin Liiton tyhjään toimistoon ja näki seinässä ilman huoltoa jääneen lipun. Hän heti otti sen mukaansa ja keväällä 1945, kun Suomessa asioista päätti Zhdanovin johtama valvontakomissio, pakeni lipun kanssa Ruotsiin.

Ruotsiin joutui pakenemaan noin 5 tuhatta inkerinsuomalaista ja vuodesta 1947 alkaen he ovat järjestäneet siellä inkerinsuomalaiset kesäjuhlat. Vuoden 1949 kesäjuhliin tuli osallistumaan Reino Vesikko ja toi juhlille pelastamansa Inkerin lipun. Ruotsi oli 40-luvun lopussa ainoa maa, jossa vapaasti liehui kansallislippumme. Kun juhlien päätyttyä lippu laskettiin tangosta, lippua katsomaan tuli eräs vanhus, hän tarkasteli lippua ja löysi heti kirjaillut kirjaimet: K. I. Ääneen hän kyseli yleisöltä tietääkö se mitä nämä kirjaimet tarkoittavat ja vastausta odottamatta sanoi – Kirjasalo. Inkeri. Tuo vanhus oli itse Aatami Kämpäs ja kirjaimet olivat hänen itsensä tekemät! Näin lipun alkuperäisyys voitiin varmistaa.

Vuonna 1949 R. Vesikko palasi Suomeen mutta varmuuden vuoksi jätti omistamansa lipun Ruotsin Inkeri-liiton aktiiville Matti Randefeltille (Pylsylle). 50 vuotta Matti on säilyttänyt lipun pyhänä esineenä kotonaan Örebrossa. 10.6.1999 historiallinen lippu luovutettiin heimoveteraanien läsnä ollessa Sotamuseolle Helsinkiin.

Lipun käyttö Inkerissä

Neuvostoliitossa Inkerin lipun käyttö oli käytännössä kielletty, kuten muidenkin vanhojen kansallislippujen käyttö. Inkerin lippu jäi Suomessa ja Ruotsissa asuvien inkeriläisten heimojärjestöjen käyttöön. Suomessa tosin ulkoliputtaminen kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen.

Koti-Inkeriin keltainen ristilippumme palasi käyttöön vasta vuonna 1989. Inkerin Liiton aktiivit siunasivat Suomessa ommellun Inkerin lipun Kupanitsan kirkon raunioissa 14. toukokuuta 1989. Siunauksen toimitti diakoni Arvo Survo. Ensimmäisen kerran lippu nostettiin salkoon laskiaisjuhlilla 1989 Skuoritsassa. Kelton juhannusjuhlilla 1989 sitä tervehtivät jo tuhannet inkerinsuomalaiset.

Minä ja Inkerin lippu

Oma henkilökohtainen tutustumiseni Inkerin lippuun tapahtui ensimmäisen kerran Inkerin lipun siunaamistilaisuudessa Kupanitsan kirkon raunioilla ja sittemmin Neuvostoliitossa järjestetyissä ensimmäisissä juhannusjuhlissa Keltossa. Osallistuin myös Ruotsin inkeriläisten 50-vuotisjuhliin Örebrossa, jossa aito inkerin lippu liehui tangossa!

Jäin miettimään tuota lausetta Wikipediassa: ”Suomessa tosin ulkoliputtaminen kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen.”
Se on ollut Suomen heimojärjestöjen käytössä, mutta kuka kertoisi mistä alkaen Suomessa oli Inkerin lipun ulkoliputtaminen käytössä ja minä päivänä se lopetettiin?

Nykyään 95-vuotias lippumme, yli 400 vuotta vanha Inkerin vaakuna ja vuonna 1888 sävelletty Nouse Inkeri kansallislaulu toimivat inkerinsuomalaisten kansallissymboleina koko maailmassa.

Olisipa tämä päivä, 8. syyskuuta, Inkerin suomalaisuuden päivä ja yleinen liputuspäivä Suomessa.

Kiitos!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu